Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται ο σχεδιασμός των θεμάτων για τις Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα (γνωστές ως «Ελληνική PISA») για το σχολικό έτος 2025–2026, με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να ενεργοποιεί τον σχετικό μηχανισμό προετοιμασίας.
Πρόκειται για μια διαδικασία που αφορά μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου, με τις εξετάσεις να προγραμματίζονται σε πανελλαδικό επίπεδο τον Μάιο του 2026 και να καλύπτουν τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά.
Επιστημονική υποστήριξη και επιχειρησιακός σχεδιασμός
Για τη διασφάλιση της εγκυρότητας της διαδικασίας, το ΙΕΠ συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αναλαμβάνοντας την επιστημονική υποστήριξη και την ανάπτυξη τεκμηριωμένων θεμάτων. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες υποστηρικτικές ενέργειες, οι οποίες περιλαμβάνουν:
Την επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων.
Τις διαδικασίες εκτύπωσης, αποστολής και συλλογής των απαντητικών δελτίων.
Σύμφωνα με το ΙΕΠ, τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα προσφέρουν στην Πολιτεία ένα αξιόπιστο πεδίο πληροφόρησης για τον σχεδιασμό στοχευμένων παρεμβάσεων, ενώ θα παρέχουν στις σχολικές μονάδες μια σαφή βάση για παιδαγωγικές επιλογές. Η επιτυχία του εγχειρήματος βασίζεται στη συνεργασία των στελεχών εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, με κοινό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου σχολείου.
Δείτε επίσης: Ελληνική Pisa: Στις 20 Μαΐου οι εξετάσεις - Τα 600 σχολεία που θα συμμετάσχουν

Η ανακοίνωση του ΙΕΠ
«Εθνικές Διαγνωστικές Εξετάσεις 2025–2026: ένας θεσμός που ενισχύει την ποιότητα της εκπαίδευσης και ενισχύει το μέλλον των παιδιών μας
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προχωρά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των θεμάτων για τις Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα του σχολικού έτους 2025–2026, ενισχύοντας έναν θεσμό με ουσιαστική συμβολή στη λειτουργία του σχολείου και στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Οι Εθνικές Διαγνωστικές Εξετάσεις, που αφορούν τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου στη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά και θα διεξαχθούν σε εθνικό επίπεδο τον Μάιο του 2026, προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για το μαθησιακό επίπεδο, τις δεξιότητες και τις ανάγκες των παιδιών. Πρόκειται για μια διαδικασία με άμεσο παιδαγωγικό αποτύπωμα, καθώς δίνει στην εκπαιδευτική κοινότητα τη δυνατότητα να βλέπει με μεγαλύτερη ακρίβεια την εκπαιδευτική πραγματικότητα και να οργανώνει πιο στοχευμένες πρωτοβουλίες στήριξης και βελτίωσης.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις φωτίζουν τις πραγματικές ανάγκες της μάθησης, ενισχύουν τον προγραμματισμό της διδασκαλίας, υποστηρίζουν το έργο των εκπαιδευτικών και προσφέρουν στα σχολεία μια πιο καθαρή βάση για παιδαγωγικές επιλογές με επίκεντρο τους/τις μαθητές/τριες. Παράλληλα, προσφέρουν στην πολιτεία ένα αξιόπιστο πεδίο εκπαιδευτικής πληροφόρησης, πάνω στο οποίο μπορούν να στηριχθούν δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις με πραγματικό αντίκτυπο.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΕΠ, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει από την εφαρμογή του θεσμού τα προηγούμενα έτη, προχωρά στην επιστημονική υποστήριξη των Εθνικών Διαγνωστικών Εξετάσεων, με σκοπό την ανάπτυξη σύγχρονων, έγκυρων και επιστημονικά τεκμηριωμένων θεμάτων, σε πλήρη συνάφεια με τα ισχύοντα Προγράματα Σπουδών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα, υλοποιούνται κρίσιμες υποστηρικτικές δράσεις που διασφαλίζουν την ομαλή και έγκαιρη διεξαγωγή των εξετάσεων, όπως η επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων των αποτελεσμάτων, καθώς και η εκτύπωση, αποστολή και συλλογή των απαντητικών δελτίων.
Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος συνδέεται άμεσα με την ενεργό συμμετοχή και τη δημιουργική στήριξη ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Εκπαιδευτικοί, στελέχη εκπαίδευσης, σχολικές μονάδες και θεσμικοί φορείς καλούνται να συμβάλουν σε μια κοινή προσπάθεια που υπηρετεί έναν σταθερό στόχο: μια εκπαίδευση πιο ουσιαστική, πιο στοχευμένη και πιο αποτελεσματική για κάθε παιδί.
Οι Εθνικές Διαγνωστικές Εξετάσεις αποτελούν έναν κρίσιμο θεσμό για το παρόν και το μέλλον της εκπαίδευσης. Όσο περισσότερο τις στηρίζουμε, τόσο περισσότερο ενισχύουμε τη δυνατότητα του σχολείου να ανταποκρίνεται με γνώση, ευθύνη και παιδαγωγική φροντίδα στις ανάγκες των μαθητών/τριών. Και αυτή η προσπάθεια αφορά όλους μας, γιατί αφορά το μέλλον των παιδιών μας και την ποιότητα της εκπαίδευσης που τους προσφέρουμε.»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές
Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα
Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών
Λεωνίδας Βουρλιώτης