Έντονη ανησυχία επικρατεί στη φοιτητική κοινότητα μετά την έναρξη του πρώτου κύματος διαγραφών “αιώνιων” φοιτητών, με το Πανεπιστήμιο Κρήτης να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Οι διαδικασίες εφαρμόζονται σε ένα θολό θεσμικό πλαίσιο, ενώ χιλιάδες φοιτητές παραμένουν σε καθεστώς αβεβαιότητας, λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές.
Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Κρήτης προχώρησε σε μαζικές διαγραφές φοιτητών τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Ρέθυμνο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των φοιτητικών συλλόγων, περίπου 6.500 φοιτητές έχασαν τη φοιτητική τους ιδιότητα μέσα σε μία εβδομάδα, πριν καν ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διορίες.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς αντίστοιχα ιδρύματα στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να επιλέγουν πιο ήπια εφαρμογή του νόμου, εξαντλώντας τα χρονικά περιθώρια.
Η εφαρμογή των διαγραφών συνοδεύτηκε από απουσία κεντρικού συντονισμού, καθώς η προγραμματισμένη Σύνοδος Πρυτάνεων αναβλήθηκε, αφήνοντας τα πανεπιστήμια χωρίς κοινή γραμμή αντιμετώπισης. Έτσι, κάθε ίδρυμα φαίνεται να κινείται αυτόνομα, με αποτέλεσμα ανισότητες και διαφορετικές ταχύτητες εφαρμογής του ίδιου νόμου.
Φοιτητικοί εκπρόσωποι επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε συλλογική πρόταση για ελαφρυντικά μέτρα, κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει τις μαζικές απώλειες φοιτητών.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από φοιτητικούς συλλόγους:
Σχολές του Ηρακλείου ξεκίνησαν τις διαγραφές πέντε ημέρες πριν από την πρώτη επίσημη διορία.
Τμήματα όπως Επιστήμης Υπολογιστών, Μαθηματικών και Κοινωνιολογίας κατέγραψαν εκατοντάδες διαγραφές το καθένα.
Μέχρι στιγμής, οι γνωστές διαγραφές υπολογίζονται σε πάνω από 6.300 φοιτητές, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί.
Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι πολλά τμήματα δεν δημοσιοποιούν επίσημα στοιχεία, εντείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας.
Παρά το δυσμενές περιβάλλον, πιέσεις από τους φοιτητικούς συλλόγους οδήγησαν σε επιμέρους παρεμβάσεις, επιτρέποντας σε αρκετούς φοιτητές να διατηρήσουν τη φοιτητική τους ιδιότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις δόθηκαν παρατάσεις φοίτησης ή διευκολύνσεις στις εξετάσεις, αποτρέποντας άμεσες διαγραφές.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των φοιτητών τονίζουν ότι πρόκειται για μεμονωμένες λύσεις, που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα συνολικά.
Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και πολλοί φοιτητές αποχωρούν από τις πόλεις σπουδών τους, υπάρχει έντονος φόβος ότι νέες λίστες διαγραφών θα ανακοινωθούν εν μέσω των εορτών. Το γεγονός αυτό ενισχύει την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι δηλώνουν σε διαρκή εγρήγορση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Βασίλης Γκουζέλος