Η δημοσίευση των προσωρινών πινάκων της Ειδικής Αγωγής, που περίμεναν με αγωνία χιλιάδες υποψήφιοι, έφερε, σε πολλούς υποψήφιους εκπαιδευτικούς αντί για ανακούφιση κύμα οργής και απογοήτευσης.
Συγκεκριμένα, εκπαιδευτικοί και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού κάνουν λόγο για αδικαιολόγητους αποκλεισμούς, χαμένα μόρια προϋπηρεσίας και τεχνικά λάθη, που απειλούν να τους στερήσουν την εργασία για τα επόμενα χρόνια.
Συχνότερα Προβλήματα που Καταγγέλλονται
Εξαφάνιση δικαιολογητικών από το ΟΠΣΥΔ
Μη αναγνώριση μεταπτυχιακών που αναφέρονται στο ΦΕΚ
«Κομμένα» μόρια προϋπηρεσίας λόγω υπολογισμού μόνο ακέραιων μηνών
Αδικαιολόγητοι αποκλεισμοί με αιτιολογία «έλλειψη άδειας επαγγέλματος»
«Έλειπε άδεια άσκησης επαγγέλματος» – ενώ είχε κατατεθεί
Το πιο συχνό πρόβλημα που καταγγέλλεται είναι ο αποκλεισμός υποψηφίων με την αιτιολογία ότι δεν υπέβαλαν άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Ωστόσο, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, είχαν ανεβάσει εμπρόθεσμα τις βεβαιώσεις τους στην πλατφόρμα ΟΠΣΥΔ.
Μια κοινωνική λειτουργός εξηγεί:
«Ανέβασα κανονικά το έγγραφο στον ΣΚΛΕ. Εμφανιζόταν επιτυχώς, αλλά τώρα δεν φαίνεται. Πιστεύω ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος. Δεν είμαι η μόνη· πολλοί συνάδελφοι κόπηκαν με τον ίδιο λόγο».
Ο αποκλεισμός αυτός δεν είναι τυπικός: στερεί το δικαίωμα εργασίας για την τρέχουσα χρονιά και έως τρία χρόνια συνολικά.
Όταν το ΦΕΚ λέει «ΝΑΙ» και το σύστημα «ΟΧΙ»
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με την αναγνώριση μεταπτυχιακών σπουδών εξωτερικού.
Παρότι στο ΦΕΚ της προκήρυξης αναφέρεται ότι αναγνωρίζονται τίτλοι με 20 ECTS πρακτικής, το ΟΠΣΥΔ απορρίπτει φακέλους που διαθέτουν ακόμη και 40 ECTS.
Υποψήφια με μεταπτυχιακό από τη Βρετανία σημειώνει:
«Το ΦΕΚ αναγνωρίζει τον τίτλο μου, αλλά το σύστημα τον απορρίπτει. Η μόνη μου επιλογή είναι ένσταση με παράβολο 50€. Δεν είναι μόνο τα χρήματα· είναι η αίσθηση αδικίας και αμφισβήτησης».
Το παράδοξο της προϋπηρεσίας
Μεγάλη ένταση προκαλεί και ο τρόπος υπολογισμού της προϋπηρεσίας.
Με βάση τον κανονισμό, μετράνε μόνο οι ακέραιοι μήνες, ενώ τα υπόλοιπα ημερών χάνονται.
Αυτό πλήττει ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτες περιοχές, αφού η απώλεια μισού μήνα εκεί σημαίνει διπλά χαμένα μόρια.
Παράδειγμα:
Εκπαιδευτικός με 3,7 μήνες υπηρεσίας σε δυσπρόσιτα εμφανίζεται με 3 μόρια.
Άλλος με «στρογγυλούς» 3 μήνες αλλού, μετρά περισσότερα.
Το αποτέλεσμα είναι ανατροπές στην κατάταξη και αίσθηση αδικίας, ιδιαίτερα για όσους στήριξαν περιοχές που το κράτος δυσκολεύεται να στελεχώσει.
Το κόστος της ένστασης
Για να διορθωθούν τα λάθη, οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν ένσταση με παράβολο 50€.
Αν γίνει δεκτή, το ποσό επιστρέφεται. Ωστόσο, το οικονομικό βάρος και η ψυχολογική πίεση προστίθενται σε μια ήδη αγχωτική διαδικασία.
Χρήσιμες Ημερομηνίες Ενστάσεων (3ΕΑ/2025)
Έναρξη: Πέμπτη 14/08/2025 (08:00)
Λήξη: Δευτέρα 25/08/2025 (14:00)
Διαδικασία: αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα ΑΣΕΠ
Παράβολο: 50€ (επιστρέφεται αν γίνει δεκτή η ένσταση)
Μέχρι πότε οι ενστάσεις στις 1ΕΑ/2025 και 2ΕΑ/2025
Παράλληλα, από την Τρίτη, 12 Αυγούστου 2025 τρέχουν οι ενστάσεις κατά των προσωρινών πινάκων ΑΣΕΠ 1ΕΑ/2025 και 2ΕΑ/2025. Οι ενστάσεις εδώ θα μείνουν ανοικτές έως την Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2025, και ώρα 14:00.
Η Ειδική Αγωγή είναι ένας χώρος που στηρίζεται στη φροντίδα, στην ισονομία και στην εμπιστοσύνη.
Δεν μπορεί οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που αφιερώνουν τη ζωή τους σε μαθητές με ιδιαίτερες ανάγκες να αντιμετωπίζουν αποκλεισμούς, λάθη και ανασφάλεια.
Αυτό που ζητούν είναι το αυτονόητο: να μετρά η πραγματική δουλειά τους, οι σπουδές και η προσφορά τους, και να μην «χάνονται» πίσω από γραφειοκρατικές αστοχίες ή τεχνικά λάθη.
Γιατί πίσω από τους πίνακες δεν υπάρχουν μόνο αριθμοί. Υπάρχουν άνθρωποι.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ