εκπαιδευτικος
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Μια βραδυφλεγής κρίση στα σχολεία – Όταν η αξιολόγηση μετατρέπεται σε διοικητική καταστολή

Η κατάσταση στα ελληνικά σχολεία τα τελευταία χρόνια μοιάζει με χιονοστιβάδα που επιταχύνει επικίνδυνα. Στις σχολικές μονάδες της χώρας επικρατεί έντονη πίεση, συναισθηματική εξάντληση και αυξανόμενη διοικητική αυθαιρεσία, που οδηγεί δεκάδες εκπαιδευτικούς σε παραίτηση ή άδεια άνευ αποδοχών.

Οι πυκνές νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Παιδείας τα τελευταία χρόνια, έχουν επιβάλει μια σφιχτή ιεραρχική δομή που πολλοί χαρακτηρίζουν ως "στρατιωτικού τύπου". Η εκπαιδευτική κοινότητα καλείται να εφαρμόσει πλήθος εντολών, εγκυκλίων και αξιολογήσεων, ενώ υφίσταται συνεχή διοικητικό έλεγχο, που συχνά συνοδεύεται από απειλές πειθαρχικών ποινών.

Υπουργείο και διευθύνσεις εκπαίδευσης, επιστρατεύοντας όλο τον διοικητικό μηχανισμό, σέρνουν τα σωματεία διαρκώς στα δικαστήρια για να βγάλουν παράνομες τις αποφάσεις τους για απεργία και κινητοποιήσεις, απειλούν με πειθαρχικά, χτυπούν το ίδιο το δικαίωμα της απεργίας. Είναι φανερό ότι επιχειρείται να επιβληθεί μόνιμο καθεστώς φόβου και χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, ώστε κάθε απόκλιση από το πρότυπο του υποταγμένου εκπαιδευτικού να κρίνεται σαν δημοσιοϋπαλληλικό παράπτωμα ή αντιεπιστημονική παρέκκλιση. 

Εγγραφα, οδηγίες, εγκύκλιοι, υπουργικές αποφάσεις, νέα νομοθεσία και βροχή από νέες ευθύνες που ετσιθελικά μετατρέπουν τους εκπαιδευτικούς σε πληροφορικούς (μέσα σε λίγα 24ωρα έπρεπε όλοι να χειρίζονται υπολογιστές και να ξέρουν να κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως), νοσοκόμους και γιατρούς (υπεύθυνοι Covid), ψυχολόγους (σύμβουλοι σχολικής ζωής), που μαζί με τους παλιότερους μόνιμους ρόλους του διοικητικού προσωπικού, του φύλακα, κάνουν «φύλλο και φτερό» την εκπαιδευτική διαδικασία και εξουθενώνουν τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι στη χώρα μας, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια - Λύκεια), έχουν μέση ηλικία 50 ετών και άνω.

Παράλληλα, ίσως είναι η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά που ένα μεγάλο τμήμα των εκπαιδευτικών νιώθει αφενός τέτοια αφόρητη πίεση και αφετέρου τέτοια έλλειψη χαράς για τη διδασκαλία που, αντί να τονώνει όπως παλιότερα, «αδειάζει» σωματικά και ψυχικά. Ενας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών βιώνει υψηλή ή μεσαία συναισθηματική εξάντληση, ενώ καταγράφεται επίσης ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα εκπαιδευτικών που αισθάνεται ότι οι παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας κάνουν τη δουλειά τους στο σχολείο να φαίνεται άνευ νοήματος.

Πάνω από 100 παραιτήσεις στελεχών μόνο στην Αττική

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι αιρετοί Χρήστος Τρανός και Θεόδωρος Μπίρμπας (στελέχη της ΔΑΚΕ), καταγράφηκαν 113 παραιτήσεις στελεχών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 95 άδειες άνευ αποδοχών μόνο στην Αττική για το σχολικό έτος που μας πέρασε. Οι αριθμοί αυτοί αποκαλύπτουν το βάθος της κρίσης και ξεφεύγουν από κάθε πολιτική ερμηνεία.

Οι απαιτήσεις από τους εκπαιδευτικούς πλέον ξεπερνούν τα όρια της αντοχής: πέρα από το διδακτικό τους έργο, καλούνται να λειτουργούν ως διοικητικοί υπάλληλοι, υπεύθυνοι Covid, «σύμβουλοι σχολικής ζωής», διαχειριστές πλατφορμών, ακόμη και ως φύλακες. Ο γραφειοκρατικός φόρτος και η έλλειψη επαρκούς στήριξης έχουν μετατρέψει τη διδασκαλία σε εργασία εξουθενωτική.

Συνταξιοδότηση και έξοδος από το επάγγελμα

Παρά το γεγονός ότι οι συνταξιοδοτικές απολαβές δεν είναι επαρκείς, πολλοί εκπαιδευτικοί επιλέγουν να αποχωρήσουν από το επάγγελμα. Η μέση ηλικία των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι άνω των 50 ετών, και οι συνθήκες εργασίας τους – αξιολόγηση, τηλεκπαίδευση, εξαντλητική γραφειοκρατία – καθιστούν το καθημερινό έργο τους ψυχικά και σωματικά δυσβάσταχτο.

Η κατάσταση στην ελληνική εκπαίδευση δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς. Όταν το σχολείο μετατρέπεται σε μηχανισμό πειθάρχησης και όχι χώρο καλλιέργειας, επηρεάζεται ολόκληρη η κοινωνία. Η πολιτική ηγεσία καλείται να αφουγκραστεί την εκπαιδευτική βάση, προτού η κρίση καταστεί μη αναστρέψιμη.

Στατιστική Κατάρρευση: Τα στοιχεία σε πίνακες

1. Παραιτήσεις & Άδειες άνευ αποδοχών (Α' βάθμια Εκπαίδευση Αττικής, σχολικό έτος 2024–2025)

ΚατηγορίαΑριθμόςΣχόλια
Στελέχη που παραιτήθηκαν113Υψηλός αριθμός, ανεξαρτήτως κόμματος
Εκπαιδευτικοί με άδεια άνευ αποδοχών95Αναζήτηση εργασίας ή στο εξωτερικό

* Στοιχεία από τους αιρετούς Χρ. Τρανό & Θ. Μπίρμπα

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

work_hmerologio_calendar_laptop.jpg
Αγίου Πνεύματος: Θα λειτουργήσουν καταστήματα, σούπερ μάρκετ και τράπεζες;
Ανοιχτά αναμένεται να λειτουργήσουν τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2026, ημέρα του Αγίου Πνεύματος,...
Αγίου Πνεύματος: Θα λειτουργήσουν καταστήματα, σούπερ μάρκετ και τράπεζες;
Ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Βλάσης στη Βουλή
Υφ. Παιδείας Κ. Βλάσης: Επαναληπτικές Πανελλαδικές για υποψηφίους που χάνουν γονέα πριν ή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων – Όχι σε ειδική μοριοδότηση
Oι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις δεν ανταγωνίζονται αποκλειστικά τους υπόλοιπους υποψηφίους της κύριας εξεταστικής περιόδου.
Υφ. Παιδείας Κ. Βλάσης: Επαναληπτικές Πανελλαδικές για υποψηφίους που χάνουν γονέα πριν ή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων – Όχι σε ειδική μοριοδότηση