Υπουργείο Παιδείας: Νέο σχέδιο για τη στέγαση εκπαιδευτικών σε νησιά και ορεινές περιοχές

Εκπαίδευση 0

Erasmus+ στην Πολωνία: Εκπαιδευτική επίσκεψη και διαπολιτισμική ανταλλαγή

Erasmus
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του 5ου ΓΕ.Λ Πετρούπολης επέστρεψε από την εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πολωνία, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «TheNewValuesofDemocracyinToday’sEurope»

Η ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του 5ου ΓΕ.Λ Πετρούπολης επέστρεψε από την εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πολωνία, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «TheNewValuesofDemocracyinToday’sEurope».

Η επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 12 Απριλίου 2025, συνέβαλε στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ Ευρωπαίων μαθητών και προσέφερε πολύτιμες εμπειρίες.

Η αντιπροσωπεία καθηγητών και μαθητών έγινε δεκτή στην Πολωνία, όπου συναντήθηκε με μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Ρουμανία, την Ισπανία, τη Μαδέιρα της Πορτογαλίας και την Κροατία, δημιουργώντας ένα διεθνές περιβάλλον μάθησης και αλληλεπίδρασης.

Erasmus

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές περιηγήθηκαν σε πόλεις με πλούσια ιστορία και αρχιτεκτονική. Στην Κρακοβία, επισκέφθηκαν την Παλιά Πόλη, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με την πλατεία της αγοράς και το κάστρο Wawel. Στο Wroclaw, γνώρισαν την ποικιλομορφία των αρχιτεκτονικών στυλ και την πανεπιστημιακή ζωή, εξερευνώντας την πόλη κατά μήκος του ποταμού Oder.

Στη Βαρσοβία, η επίσκεψη στην αναστηλωμένη Παλιά Πόλη, σύμβολο ανθεκτικότητας, συνδυάστηκε με την επαφή με τη σύγχρονη πολωνική ζωή, καθώς η ελληνική αποστολή περιπλανήθηκε στους δρόμους και γνώρισε την τοπική κουλτούρα μέσα από μουσεία και γεύσεις.

Το ταξίδι ξεκίνησε με την άφιξη στην Κρακοβία. Από εκεί, η ομάδα μετέβη στο Bogdanczowich, όπου τους περίμεναν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το συνεργαζόμενο σχολείο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο του Kluczbork, αποκτώντας γνώση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η 8η Απριλίου ήταν αφιερωμένη στην επίσκεψη στο Άουσβιτς, έναν τόπο μνήμης. Η εμπειρία ήταν συγκινητική και υπενθύμισε τις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας και τη σημασία της ειρήνης. Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο του Wroclaw, μια πόλη με πλούσια ιστορία και φοιτητική ζωή.

Στις 11 Απριλίου, η ελληνική αποστολή αναχώρησε για το Lubliniec και από εκεί ταξίδεψε με τρένο στην πρωτεύουσα, τη Βαρσοβία. Η διανυκτέρευση στην πόλη παρείχε μια πρώτη εικόνα της σύγχρονης και ιστορικής της ταυτότητας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Πολωνία, οι μαθητές συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες με τους εταίρους τους.

Παρουσιάστηκε η ελληνική μουσική και οι παραδοσιακοί χοροί, καθώς και αντίστοιχες παρουσιάσεις από τις υπόλοιπες χώρες. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην πολυμορφία των πολιτισμών και στις προκλήσεις και ευκαιρίες της συνύπαρξης διαφορετικών εθνικοτήτων στα σχολεία.

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ήταν η παρουσίαση χαρακτηριστικών δέντρων από κάθε χώρα, καθώς και η διαδραστική δραστηριότητα, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Wroclaw, όπου οι μαθητές "μετατράπηκαν" σε βιβλία, δημιουργώντας έναν πρωτότυπο τρόπο επικοινωνίας.

Επιπλέον, γνώρισαν τη μυθολογία των συμμετεχουσών χωρών και παρακολούθησαν μια θεατρική παράσταση από Πολωνούς μαθητές.

Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν η συνάντησή τους με ντόπιους που πωλούσαν παραδοσιακά κρητικά προϊόντα.

Η φιλοξενία στο σχολείο του Bogdanczowich ήταν εξαιρετική. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα σχετικά με τα αγροτικά επαγγέλματα, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που αφορούσαν τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλληλεπιδρώντας με τη φύση.

Στο τέλος της επίσκεψης, κάθε ομάδα φύτεψε ένα δέντρο στον χώρο του σχολείου, ως συμβολικό σημάδι της συνεργασίας.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πολωνία αποτέλεσε μια ανεκτίμητη εμπειρία, η οποία ενίσχυσε την ευρωπαϊκή ταυτότητα και προώθησε τη διαπολιτισμική ανταλλαγή.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Οι Πανελλαδικές δεν είναι το τέλος του δρόμου

Πριν πεις «βολεμένος» εκπαιδευτικός, δοκίμασε αρχικά να ζήσεις σαν αναπληρωτής

Επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ: Πόσα ένσημα χρειάζονται για να μπείτε στο ταμείο

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση