axiologisi
Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών: Νέα επανεκκίνηση με ψηφιακά εργαλεία και απλούστερες διαδικασίες; 

Η αξιολόγηση στο δημόσιο σχολείο επανέρχεται στο προσκήνιο, με την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη να επιχειρεί μια νέα, πιο ευέλικτη εκδοχή της διαδικασίας. Μετά από αρκετές αποτυχημένες απόπειρες στο παρελθόν, η νέα προσπάθεια επιχειρεί να ξεπεράσει θεσμικά, γραφειοκρατικά και κοινωνικά εμπόδια.

Η έννοια της αξιολόγησης στην εκπαίδευση δεν είναι καινούργια στην Ελλάδα. Οι νόμοι 2986/2002 και 3848/2010 απέτυχαν να εφαρμοστούν πλήρως, εξαιτίας έντονων αντιδράσεων από τον εκπαιδευτικό κόσμο και των τότε πολιτικών αναταράξεων. Το 2021, με τον νόμο 4823 της κυβέρνησης ΝΔ και την τότε υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, έγινε το πρώτο βήμα εφαρμογής της διαδικασίας με τους νεοδιορισμένους.

Σήμερα, μετά την παθητική ή ενεργή άρνηση συμμετοχής από τους εκπαιδευτικούς (οι οποίοι σέρνονται κατά εκατοντάδες σε πειθαρχικά ή σε καθαιρέσεις) το υπουργείο Παιδείας το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει με βασικό άξονα την ευελιξία.

Τι αλλάζει τώρα: Το νέο πλαίσιο αξιολόγησης με στόχο την ευελιξία

Η νέα πρόταση του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει σειρά αλλαγών, ώστε η αξιολόγηση να γίνει λιγότερο χρονοβόρα.

Προτεινόμενες αλλαγές:

  • Ενοποίηση πεδίων: Θα συγχωνευτούν δύο βασικά πεδία της αξιολόγησης (διδακτικό έργο και παιδαγωγικό κλίμα).

  • Μείωση συχνότητας: Η αξιολόγηση θα γίνεται κάθε 4 χρόνια αντί για 2.

  • Ψηφιακή επικοινωνία: Οι συνεδρίες συμβούλων-εκπαιδευτικών θα διεξάγονται διαδικτυακά, πλην της παρακολούθησης μαθήματος.

  • Ενιαία αυτοαξιολόγηση: Ο εκπαιδευτικός θα υποβάλλει μία φορά την έκθεση αυτοαξιολόγησης σε ειδική πλατφόρμα.

  • Αύξηση αριθμού συμβούλων: Στόχος είναι η ενίσχυση του σώματος των 750 συμβούλων εκπαίδευσης.

Παλιό ΣύστημαΝέο Σύστημα
Αξιολόγηση κάθε 2 χρόνιαΚάθε 4 χρόνια
Τρεις δια ζώσης συνεδρίεςΜία διά ζώσης (παρακολούθηση μαθήματος)
Ξεχωριστές εκθέσεις για κάθε φάσηΜία αυτοαξιολόγηση ανά κύκλο
750 σύμβουλοι για 140.000 εκπαιδευτικούςΣτόχος η αύξηση των συμβούλων


Η νέα προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για την εφαρμογή της αξιολόγησης αποτελεί σταυροδρόμι για τη δημόσια εκπαίδευση. Η επιτυχία της εξαρτάται από το κατά πόσο θα καταφέρει να πείσει ότι είναι εργαλείο αναβάθμισης και όχι μηχανισμός επιτήρησης. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτή η τρίτη «επανεκκίνηση» θα είναι και η φαρμακερή. Πάντως οι εκπαιδευτικοί παρόλες τις απειλές, τους εκβιασμούς, τα πειθαρχικά δείχνουν ανυποχώρητοι. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για όλους του εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΩΣ ΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ
Voucher εργαζομένων 750€: Κλείνουν αύριο οι αιτήσεις - Πώς θα προλάβετε
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για το voucher εργαζομένων θα κλείσει αύριο το μεσημέρι - Πώς θα προλάβετε
Voucher εργαζομένων 750€: Κλείνουν αύριο οι αιτήσεις - Πώς θα προλάβετε
16ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης
Αδιανόητο! Μαθητές κάνουν διάλειμμα σε... δρόμο - Παραλίγο τροχαίο
Τμήμα της οδού σφραγίζεται με ιμάντες και ο δρόμος μετατρέπεται σε... αυτοσχέδια σχολική αυλή - Παραλίγο ατύχημα με αυτοκίνητο (βίντεο)
Αδιανόητο! Μαθητές κάνουν διάλειμμα σε... δρόμο - Παραλίγο τροχαίο
xartis_map_aithousa_class.jpg
Σοκ σε σχολείο στην Κρήτη: Μαθητές κατασκεύασαν και ενεργοποίησαν εκρηκτικό μηχανισμό
Σοκ στην Κρήτη - Από βίντεο στα social media έμαθαν οι μαθητές τον τρόπο κατασκευής του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού
Σοκ σε σχολείο στην Κρήτη: Μαθητές κατασκεύασαν και ενεργοποίησαν εκρηκτικό μηχανισμό