apth
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Έξι πανεπιστημιακοί του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην πρυτάνεων και ενός πρώην αντιπρύτανη, πρόκειται να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με κατηγορίες για απιστία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να παρέκαμψαν διαγωνιστικές διαδικασίες, προβαίνοντας σε απευθείας αναθέσεις έξι έργων του Ιδρύματος.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν για απιστία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση δύο πρώην πρυτάνεις, ένας πρώην αντιπρύτανης και τρεις ακόμη πανεπιστημιακοί του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που κατείχαν επιτελικές θέσεις στην Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΑΠΘ.

Η απόφαση των κατηγορουμένων να μην διεξάγουν διαγωνισμούς είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές οικονομικές απώλειες που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης, προέκυψε ζημία εκατομμυρίων ευρώ λόγω των απευθείας αναθέσεων που πραγματοποιήθηκαν για δύο μεγάλα έργα του ΑΠΘ.

Το ιστορικό της υπόθεσης: Από την απαλλοτρίωση στις απευθείας αναθέσεις

Η υπόθεση αφορά την περίοδο 2006–2012, όταν η Εταιρεία Διαχείρισης διαχειρίστηκε σημαντικά έσοδα από την απαλλοτρίωση του αγροκτήματος της Γεωπονικής Σχολής στην περιοχή του αεροδρομίου. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν – σύμφωνα με το κατηγορητήριο – για τη χρηματοδότηση δύο μεγάλων έργων χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες, γεγονός που προκάλεσε οικονομική ζημία στο Ίδρυμα.

Ζημία ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ καταλογίζεται από την πραγματογνωμοσύνη, ειδικότερα για:

  • Την αναβάθμιση του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου (ζημία: 211.000 €)

  • Τη χρηματοδότηση της πανεπιστημιακής κατασκήνωσης στην Καλάνδρα (ζημία: άνω των 3 εκατ. €)

Κατηγορίες και εμπλεκόμενοι: Ο πλήρης έλεγχος και οι παραδοχές

Σύμφωνα με το βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης:

  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας την επίμαχη περίοδο φέρεται να είχε «απόλυτο έλεγχο» στη διαδικασία ανάθεσης των έργων και την υλοποίησή τους, λειτουργώντας «ως εργολάβος που ανέθετε υπεργολαβίες».

  • Ο πρώην αντιπρύτανης και αναπληρωτής πρόεδρος της Εταιρείας φέρεται να διαπραγματευόταν προσωπικά με τους αναδόχους, ενώ εισηγούνταν τα οικονομικά στοιχεία στο Διοικητικό Συμβούλιο.

  • Οι δύο πρώην πρυτάνεις κατηγορούνται για έγκριση απευθείας ανάθεσης ενός έργου έκαστος.

  • Οι υπόλοιποι πανεπιστημιακοί φέρονται να είχαν ρόλο αντιπροέδρων και να συμμετείχαν σε αποφάσεις κατανομής έργων.

 Ενδεικτικό είναι ότι ανάδοχοι έργων παραδέχθηκαν πως γνώριζαν την παρανομία των διαδικασιών, αλλά καθησυχάστηκαν από τα στελέχη της Εταιρείας, που επικαλούνταν ότι ως ιδιωτικός φορέας μπορούσε να προβεί σε απευθείας αναθέσεις μέχρι και 1,5 εκατομμύριο ευρώ – ισχυρισμός που καταρρίπτεται από το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο σημειώνει ότι η Εταιρεία είχε υποχρέωση εφαρμογής του δημόσιου λογισμικού και διαγωνισμών.
 

Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα Alfavita

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η «παγίδα του Θουκυδίδη» στην αναφορά του Σι Τζινπίνγκ στον Ντόναλντ Τραμπ
Όταν η Κίνα πιάνει στο στόμα της τον Θουκυδίδη, δεν τον πιάνει για στολίδι
Ο Θουκυδίδης δεν λέει απλώς τι έγινε τότε. Λέει τι γίνεται πάντα: όταν η δύναμη χάσει το μέτρο της, γεννά φόβο, όταν ο φόβος γίνει νόμος, γεννά...
Όταν η Κίνα πιάνει στο στόμα της τον Θουκυδίδη, δεν τον πιάνει για στολίδι
Ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Νέα Αριστερά ο Φερχάτ Οζγκιούρ
«Τριγμοί» στη Νέα Αριστερά: Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Οζγκιούρ Φερχάτ
«Όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους» η απάντηση της Νέας Αριστεράς, κίνδυνος διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
«Τριγμοί» στη Νέα Αριστερά: Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Οζγκιούρ Φερχάτ
Μάο Τσετούνγκ
Εκδήλωση αύριο Σάββατο στο «Σήμα» για την Πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα
Πολιτική εκδήλωση για τα 60 χρόνια από τη Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση, ΣΗΜΑ, Σάββατο 16/5, 7:30 μμ
Εκδήλωση αύριο Σάββατο στο «Σήμα» για την Πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα