daskala
Βρισκόμαστε ακόμη πολύ πίσω από την κάλυψη των θέσεων που άφησαν οι εκπαιδευτικοί που συνταξιοδοτήθηκαν και ακόμη παραπίσω από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και της εκπαίδευσης.

 

Λίγες μέρες πριν από τον ορισμό του στο υπουργείο Οικονομικών, ο πρώην υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε νέους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Επίσης τη μέρα που έγινε η τελετή παράδοσης/παραλαβής χαρτοφυλακίων του Υπουργείου από τον Κυριάκο Πιερρακάκη στη Σοφία Ζαχαράκη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ως νέος πλέον υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Κάναμε 10.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Σοφία (σ.σ. απευθύνεται στη νέα υπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη), από τη νέα μου θέση υπόσχομαι να κάνω ό,τι περισσότερο μπορώ ώστε να συνεχίσει αυτή η καλή παράδοση των μόνιμων διορισμών και της μείωσης του αριθμού των αναπληρωτών».

Το υπουργείο Παιδείας πανηγυρίζει για τον «αυξημένο» αριθμό των διορισμών, και ολόκληρη η αντιεκπαιδευτική πολιτική προσπαθεί να  καθαρθεί  στην «κολυμπήθρα των διορισμών».

Ωστόσο, αν θέλουμε να μιλάμε με βάση την πραγματικότητα και όχι την παραχάραξή της, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι μόνιμοι διορισμοί, που ξεκίνησαν από το 2020 (μετά από 10 χρόνια σχεδόν μηδενικών διορισμών) και κάτω από την πίεση και τους αγώνες των εκπαιδευτικών αλλά και τις τρομερές ανάγκες των σχολείων, μέχρι σήμερα φτάνουν συνολικά περίπου τις 36.000

Συγκεκριμένα από το 2020 έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 35.855 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην Ελλάδα. Αναλυτικά, 18.403 διορισμοί έγιναν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (15.673 στη Γενική Εκπαίδευση και 2.730 στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση), ενώ 17.452 διορισμοί πραγματοποιήθηκαν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (14.448 στη Γενική Εκπαίδευση και 3.004 στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση). ​

Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι οι εκπαιδευτικοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί μόνο από το 2010 και μετά είναι περίπου 55.000.

Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε ακόμη πολύ πίσω από την κάλυψη των θέσεων που άφησαν οι εκπαιδευτικοί που συνταξιοδοτήθηκαν και ακόμη παραπίσω από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και της εκπαίδευσης.

Αριθμός Αναπληρωτών ανά Σχολικό Έτος (2020–2025)

Σχολικό ΈτοςΣύνολο Αναπληρωτών
2020-202155.000+
2021-202250.000+
2022-202349.214
2023-202447.641
2024-2025 (έως Μάρτιο 2025)37.954

Είναι ηλίου φαεινότερο αυτό και το φανερώνει απλά και ξάστερα το γεγονός ότι τα κενά των εκπαιδευτικών που καλύπτονται (όσο καλύπτονται)  με αναπληρωτές κυμαίνονται τα τελευταία χρόνια από 40-50.000, ενώ έχουν χαθεί χιλιάδες οργανικές θέσεις στα σχολεία με τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, με την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών αλλά και με την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη!

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευση
Μυρωδιά καμένου και φόβος στις αίθουσες – Το ΕΝΕΕΓΥΛ Κέρκυρας παραμένει χωρίς έλεγχο
Σοβαρές καταγγελίες για την ασφάλεια στο ΕΝΕΕΓΥΛ Κέρκυρας – Η ΕΛΜΕ ζητά άμεσο έλεγχο
Μυρωδιά καμένου και φόβος στις αίθουσες – Το ΕΝΕΕΓΥΛ Κέρκυρας παραμένει χωρίς έλεγχο
ημεριδα
ΕΚΠΑ Ημερίδα: «Σύγχρονες προσεγγίσεις στη διδακτική Οικονομικών: Πανεπιστήμιο – Σχολείο σε διάλογο»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα «Σύγχρονες προσεγγίσεις στη διδακτική Οικονομικών: Πανεπιστήμιο – Σχολείο σε...
ΕΚΠΑ Ημερίδα: «Σύγχρονες προσεγγίσεις στη διδακτική Οικονομικών: Πανεπιστήμιο – Σχολείο σε διάλογο»