πιερρακακης
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας και το Κέντρο Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων -Ι.Λ.Ν.Ε. της Ακαδημίας Αθηνών με τίτλο «Η Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025 στην Ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών.

Σκοπός της ημερίδας, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήταν να αναδείξει τη σημασία της ελληνικής γλώσσας και της κλασικής παιδείας, εστιάζοντας στη βιωματική διδασκαλία και στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στην Ελλάδα, καθώς και να επαναφέρει τη συζήτηση για την επανίδρυση των κλασικών Λυκείων.

Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Μιχάλης Τιβέριος και ακολούθησε ο χαιρετισμός του Γραμματέα Επί των Δημοσιευμάτων της Ακαδημίας Αθηνών και Επόπτη του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας.

Χαιρετισμό απηύθυναν, ανάμεσα σε άλλους ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κυριάκος Πιερρακάκης και εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών ο Αρχιμανδρίτης Πατήρ Ισίδωρος Κάτσος. 

Ανάμεσα στους ομιλητές, ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Ακαδημαϊκός) αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση της κλασικής παιδείας στα σχολεία, η Μαρία Ευθυμίου (ΕΚΠΑ) μίλησε για τη διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας και την επίδρασή της στην ανάπτυξη της δυτικής σκέψης και ο Γιάννης Καργάκος (Αρσάκεια Σχολεία) αναφέρθηκε στις προκλήσεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, με σκοπό να τιμήσει τη διαχρονική αξία και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας που έχει επηρεάσει σημαντικά τον πολιτισμό και τη σκέψη παγκοσμίως.

Εντύπωση προκάλεσε αφενός ότι η Ακαδημία στο πρόγραμμα της ημερίδας της  παρουσίαζε όλες τις δραστηριότητες της «Ελληνικής Αγωγής» με αναφορά στον ιδρυτή της, Αδωνι Γεωργιάδη και αφετέρου ότι την όλη εκδήλωση  συντόνιζε η διευθύντρια της  Ευγενία Μανωλίδου. Μάλιστα παρουσιάστηκε και αρχαιοπρεπές δρώμενο από μαθητές της «Ελληνικής Αγωγής» ενώ  μάθαμε για τις «σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις» από υπαλλήλους της «Ελληνικής Αγωγής»!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χριστουγεννιάτικο δέντρο μαζί με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ
Δώρο Xριστουγέννων ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνεται σε εκπαιδευτικούς και τι αλλάζει από το 2026 - Πίνακας
Δώρο Χριστουγέννων: Πότε μπαίνουν τα χρήματα της ΔΥΠΑ σε αναπληρωτές και νεοδιόριστους - "Καμπανάκι" για 80.000 δικαιούχους
Δώρο Xριστουγέννων ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνεται σε εκπαιδευτικούς και τι αλλάζει από το 2026 - Πίνακας
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κ. Μητσοτάκης: Η εξωστρέφεια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προχωρά – 36 νέα αγγλόφωνα προγράμματα στο ΕΚΠΑ
Εξωστρέφεια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αγγλόφωνα προγράμματα στο ΕΚΠΑ και ενίσχυση των Πειραματικών Σχολείων εκτός Αττικής – Το μήνυμα του...
Κ. Μητσοτάκης: Η εξωστρέφεια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προχωρά – 36 νέα αγγλόφωνα προγράμματα στο ΕΚΠΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης προς αγρότες: «Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα και μπλόκα»
«Τα μπλόκα υπονομεύουν τον αγώνα σας» - Έκπληκτος από το «όχι» των αγροτών στη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης προς αγρότες: «Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα και μπλόκα»
καιρός
Καιρός: Προ των πυλών η κακοκαιρία - Ραγδαία αλλαγή με βροχές, καταιγίδες και χιόνια
Τέλος στην «ασπίδα» του αφρικανικού αντικυκλώνα - Πότε αλλάζει το σκηνικό, ποιες περιοχές μπαίνουν στο στόχαστρο
Καιρός: Προ των πυλών η κακοκαιρία - Ραγδαία αλλαγή με βροχές, καταιγίδες και χιόνια