ekpaideytikos
Τι θα γίνει στα σχολεία την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου

Η Δευτέρα 27 Ιανουαρίου θα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για τα σχολεία της χώρας, καθώς η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος θα τιμηθεί με ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις. Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας θα διαφοροποιηθεί για να επιτρέψει στους μαθητές να αφιερώσουν δύο διδακτικές ώρες σε δραστηριότητες που θα τους ευαισθητοποιήσουν για τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος και τις συνέπειες του.

Η 27η Ιανουαρίου, ημέρα της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Σε αυτό το πλαίσιο, τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες καλούνται να οργανώσουν δραστηριότητες που θα ενισχύσουν τη συνείδηση των μαθητών για τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και κυρίως για τα εκατομμύρια των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Οι εκπαιδευτικοί, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων, θα σχεδιάσουν ποικίλες δράσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Οι δραστηριότητες αυτές θα περιλαμβάνουν συζητήσεις γύρω από τις τραγικές συνέπειες του αντισημιτισμού, της ρητορικής μίσους και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα χρησιμοποιηθούν ιστορικά στοιχεία, φωτογραφίες, μαρτυρίες, αλλά και σύγχρονα μέσα, όπως ψηφιακές εκθέσεις και ταινίες, για να αποτυπωθεί η φρίκη του Ολοκαυτώματος και να αναδειχθεί η σημασία της διατήρησης της μνήμης για τις επόμενες γενιές.

Ταυτόχρονα, οι δραστηριότητες θα επικεντρωθούν στην πρόληψη του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, με σκοπό την ενίσχυση του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα. Το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί περιλαμβάνει την ανάγνωση κειμένων, εργασιών, αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαλογικές συζητήσεις που θα βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία αυτών των ιστορικών γεγονότων και την ανάγκη για ένα μέλλον χωρίς διακρίσεις και μίσος.

Με την πρωτοβουλία αυτή, το Υπουργείο Παιδείας στοχεύει στην ενίσχυση της ιστορικής συνείδησης των μαθητών και στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας που να σέβεται και να προάγει την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια, αποφεύγοντας τις φρικαλεότητες του παρελθόντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες 2026: Τα «κρυφά» επαγγελματικά δικαιώματα που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον των υποψηφίων
Κλάδοι με περισσότερες πόρτες απ’ όσες νομίζετε
Πανελλήνιες 2026: Τα «κρυφά» επαγγελματικά δικαιώματα που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον των υποψηφίων
φοιτητής μουσική
Ασύρματα ακουστικά: Πόσο ασφαλή είναι τελικά για την υγεία;
Η ευκολία που προσφέρουν είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο δεν λείπουν οι προβληματισμοί σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις τους στον οργανισμό.
Ασύρματα ακουστικά: Πόσο ασφαλή είναι τελικά για την υγεία;
δασκαλα
Ελληνες εκπαιδευτικοί: Οι πιο μορφωμένοι και οι πιο κακοπληρωμένοι - μια αντίφαση που δεν αντέχει άλλο

Υπάρχουν κάποιες αλήθειες που δεν χωρούν εύκολα σε αριθμούς, αλλά γίνονται εμφανείς στην καθημερινότητα. Μία από αυτές αφορά τους

Ελληνες εκπαιδευτικοί: Οι πιο μορφωμένοι και οι πιο κακοπληρωμένοι - μια αντίφαση που δεν αντέχει άλλο