teacher
Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν φτάσει στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης

Η δυσαρέσκεια των εκπαιδευτικών είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Στην Ισπανία, όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας, οι ανεπαρκείς πόροι, η έλλειψη σεβασμού και η υπερβολική γραφειοκρατία έχουν οδηγήσει σε διαμαρτυρίες στην Καταλονία και τη Μαδρίτη, τα τελευταία χρόνια.

Στην Αυστρία, ο βασικός μισθός του εκπαιδευτικού, σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ανέρχεται στις 34.240 ευρώ τον χρόνο μεικτά, με βάση το Δίκτυο Ευρυδίκη, που αντλεί στοιχεία από τη Eurostat. Είναι μεν από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αλλά υπολείπεται κατά πολύ του μέσου μεικτού μισθού στην Αυστρία, που το 2023 ανήλθε στα 4.757 ευρώ τον μήνα, με βάση τη Εurostat (57.084 ευρώ το χρόνο).

Οι χαμηλές αμοιβές είναι μία από τις κύριες αιτίες που η Αυστρία αντιμετωπίζει έλλειψη εκπαιδευτικών. Μια άλλη αιτία είναι το εργασιακό burn out. H Tζούλια, καθηγήτρια σε δημόσιο Γυμνάσιο στη Βιέννη, διηγείται σκηνές που μοιάζουν να ξεπήδησαν από την κλασική ασπρόμαυρη ταινία «Η ζούγκλα του μαυροπίνακα».

«Τα παιδιά ουρλιάζουν συνέχεια και δεν μπορούν να κάτσουν ακίνητα. Πρέπει συνεχώς να προσέχω μήπως χτυπήσουν ο ένας τον άλλον ή καταστρέψουν κάτι», δηλώνει η τριαντάχρονη εκπαιδευτικός. Είναι συνεχώς απασχολημένη με τη διαμεσολάβηση - ώστε να επιλύει προβλήματα μεταξύ των μαθητών, τόσο την ώρα των μαθημάτων όσο και στα διαλείμματα. Οπως μας λέει, η φετινή σχολική χρονιά είναι ιδιαίτερα ακραία: «νέοι αλλά και έμπειροι συνάδελφοι νιώθουν ήδη «εξαντλημένοι», από το πρώτο κιόλας τρίμηνο».

Η κατάσταση που περιγράφει η Τζούλια είναι χαρακτηριστική για τα δημόσια σχολεία της Βιέννης. Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν φτάσει στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης, ενώ σε πολλές περιοχές υπάρχει έλλειψη προσωπικού, για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις. Στα τέλη Αυγούστου, ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών των σχολείων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, Τόμας Κρεμπς, προειδοποίησε για έναν εντυπωσιακό αριθμό παραιτήσεων καθηγητών, ιδίως στη Βιέννη. 

 


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δικαστήριο
Δικαστήρια: Νέος γραπτός διαγωνισμός ΕΣΔΙ – Από σήμερα οι αιτήσεις
Προκήρυξη για την εισαγωγή 122 νέων σπουδαστών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών – Δύο στάδια εξετάσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Δικαστήρια: Νέος γραπτός διαγωνισμός ΕΣΔΙ – Από σήμερα οι αιτήσεις
διαγωνιζόμενοι στον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ
2ος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ 20/6: Έκτακτο για 47000 - Βγήκαν όλα τα Τεστ
Σαν "βόμβα" έσκασε για όλους τους 47.000 υποψήφιους του ΑΣΕΠ η παρακάτω δημοσίευση λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις του 2ου Διαγωνισμού ΑΣΕΠ -...
2ος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ 20/6: Έκτακτο για 47000 - Βγήκαν όλα τα Τεστ
Εκπαιδευτικός με απογοήτευση
Σχολεία σε κίνδυνο: «Στάζουν οι στέγες και πλημμυρίζουν τα προαύλια»
«Στην πόλη μας υπάρχουν σχολεία που στάζουν οι στέγες, που πλημμυρίζουν τα προαύλια, που είναι χαλασμένα τα υδραυλικά»
Σχολεία σε κίνδυνο: «Στάζουν οι στέγες και πλημμυρίζουν τα προαύλια»