Thumbnail
Σε μας που διδάσκουμε το ήθος της Αντιγόνης δε θα άξιζε ο τίτλος τιμής του δασκάλου, αν σιωπούσαμε πιστεύοντας ότι «ἀρχόμεσθ΄ ἐκ κρεισσόνων καὶ ταῦτ΄ ἀκούειν κἄτι τῶνδ΄ ἀλγίονα»

Οι πρόσφατες κλήσεις σε απολογία μαθητών και των γονέων τους από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης προκάλεσαν στη σχολική  κοινότητα μια πρωτοφανή κρίση. Το αμάρτημά τους ήταν η ιδιότητά τους ως μέλη του 15μελούς συμβουλίου του συστεγαζόμενου 2ου γυμνασίου, το οποίο συμμετείχε σε πανελλαδική διαμαρτυρία που έγινε τον Φλεβάρη του 2024, όταν όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος αγωνίζονταν για να μην ψηφιστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και οι μαθητές διαμαρτύρονταν ενάντια στις εξαγγελίες για εθνικό απολυτήριο, διεκδικώντας ταυτόχρονα αναβάθμιση των υποδομών του σχολείου τους και δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία για όλους τους μαθητές. Εξάλλου ουδεμία ζημιά προκλήθηκε στο σχολικό συγκρότημα κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης αυτής και όλες οι υποδομές του παρέμειναν ανέπαφες και λειτουργικές.

Όταν λοιπόν στοχοποιούνται τα 15μελή συμβούλια, δηλαδή τα νόμιμα, θεσμικά και αντιπροσωπευτικά όργανα των μαθητών, τότε θεωρούμε πως υπονομεύονται τα ίδια τα θεμέλια του δημοκρατικού σχολείου.

Τα παραπάνω σημειώνει σε επιστολή του στο alfavita.gr ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου ΓΕΛ Καλαμαριάς

Η Επιστολή - Ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων του 2ου ΓΕΛ Καλαμαριάς

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι πρόσφατες κλήσεις σε απολογία των μαθητών μας και των γονέων τους από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης προκάλεσαν στη σχολική μας κοινότητα μια πρωτοφανή κρίση. Το αμάρτημά τους ήταν η ιδιότητά τους ως μέλη του 15μελούς συμβουλίου του συστεγαζόμενου 2ου γυμνασίου, το οποίο συμμετείχε σε πανελλαδική διαμαρτυρία που έγινε τον Φλεβάρη του 2024, όταν όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος αγωνίζονταν για να μην ψηφιστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και οι μαθητές διαμαρτύρονταν ενάντια στις εξαγγελίες για εθνικό απολυτήριο, διεκδικώντας ταυτόχρονα αναβάθμιση των υποδομών του σχολείου τους και δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία για όλους τους μαθητές. Εξάλλου ουδεμία ζημιά προκλήθηκε στο σχολικό συγκρότημα κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης αυτής και όλες οι υποδομές του παρέμειναν ανέπαφες και λειτουργικές.

Όταν λοιπόν στοχοποιούνται τα 15μελή συμβούλια, δηλαδή τα νόμιμα, θεσμικά και αντιπροσωπευτικά όργανα των μαθητών, τότε θεωρούμε πως υπονομεύονται τα ίδια τα θεμέλια του δημοκρατικού σχολείου.

Θέλουμε το σχολείο μας να είναι και να παραμείνει ένας χώρος ελευθερίας και όχι αυταρχισμού και καταστολής, ένας χώρος δημοκρατικής συμμετοχής και όχι ατομισμού, ένας χώρος εμπιστοσύνης και όχι καχυποψίας και προπάντων ένας χώρος που διαπαιδαγωγεί ενεργούς και δημοκρατικούς πολίτες και όχι τρομοκρατημένους ιδιώτες.

Εμείς που διδάσκουμε στα σχολεία τη συμπερίληψη όλων και τα πολιτικά δικαιώματα, τους διαχρονικούς αγώνες για δημοκρατία και το Πολυτεχνείο, τις αξίες του διαφωτισμού και την ελευθερία του διαλόγου θέλουμε πάνω απ’ όλα οι πράξεις και το παιδαγωγικό παράδειγμά μας να διέπεται από τη συνέπεια λόγων και έργων. Σε μας που διδάσκουμε το ήθος της Αντιγόνης δε θα άξιζε ο τίτλος τιμής του δασκάλου, αν σιωπούσαμε πιστεύοντας ότι «ἀρχόμεσθ΄ ἐκ κρεισσόνων καὶ ταῦτ΄ ἀκούειν κἄτι τῶνδ΄ ἀλγίονα». (Σοφοκλέους, Αντιγόνη, στ.62-63)

Ως σύλλογος διδασκόντων του 2ου ΓΕΛ Καλαμαριάς

•    δηλώνουμε βαθιά ανήσυχοι και καταδικάζουμε σε όλους τους τόνους τη στοχοποίηση μαθητών του σχολείου μας και των γονιών τους.
•    δηλώνουμε ότι οι μαθητές μας και οι γονείς τους θα μας βρουν αλληλέγγυους και συμπαραστάτες απέναντι στην άδικη και αυταρχική δίωξη τους.
•    ζητάμε τη συμπαράταξη όλου του εκπαιδευτικού κόσμου (ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ, Ενώσεις Γονέων) ενάντια στις αυταρχικές αυτές μεθοδεύσεις.
•    απαιτούμε την απόσυρση της επαίσχυντης αυτής δίωξης.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Συναγερμός για τον 1ο καύσωνα: 43°C και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών

Δόμνα Μιχαηλίδου: Επίδομα 200 ευρώ για εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_2.jpg
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Οργανικά κενά ανά ειδικότητα και ανά περιοχή μετά τις μεταθέσεις 2025
Οργανικά κενά στη Δευτεροβάθμια ανά ειδικότητα και ανά περιοχή μετά τις μεταθέσεις 2025 - Πίνακες
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Οργανικά κενά ανά ειδικότητα και ανά περιοχή μετά τις μεταθέσεις 2025
κατασκηνώσεις υπουργείου Παιδείας
Κατασκήνωση Υπουργείου Παιδείας: Μέχρι πότε οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για διακοπές με 25 ευρώ την εβδομάδα
Πρόσκληση Συμμετοχής Εκπαιδευτικών στις Κατασκηνώσεις Ζούμπερι 2025
Κατασκήνωση Υπουργείου Παιδείας: Μέχρι πότε οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για διακοπές με 25 ευρώ την εβδομάδα