Πρωτοετείς φοιτητές: Τα μόρια εισαγωγής ΑΕΙ που διχάζουν
Οι υποψήφιοι που θέλουν να διεκδικήσουν μετεγγραφή καταρτίζουν τον Ιούλιο το μηχανογραφικό με βάση το συγκεκριμένο πλαίσιο μοριοδότησής τους

Πανηγυρίζουν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι γονείς που έχουν πρωτοετείς φοιτητές. Με πρόνοια του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και απόφαση του υπουργείου Παιδείας, στη διαδικασία των μετεγγραφών από τα περιφερειακά σε κεντρικά ΑΕΙ αυξήθηκε η μοριοδότηση των φοιτητών από τρίτεκνη ή πολύτεκνη οικογένεια. Επίσης, με την ίδια πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση αλλάζουν ουσιωδώς και άλλα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για τις μετεγγραφές.

Όλοι γνωρίζουν –καθηγητές σχολείων και φροντιστηρίων, υποψήφιοι, γονείς– ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι κομβική εάν κάποιος θέλει να πάρει μετεγγραφή. Έτσι, οι υποψήφιοι που θέλουν να διεκδικήσουν μετεγγραφή καταρτίζουν τον Ιούλιο το μηχανογραφικό με βάση το συγκεκριμένο πλαίσιο μοριοδότησής τους.

Και μην απορείτε. Λόγω των υψηλών ενοικίων και του κόστους διαβίωσης, κάποιοι γονείς μετρούν τα μόρια που θα συγκεντρώσει το παιδί τους βάσει των οικονομικών και των κοινωνικών κριτηρίων, πριν αποφασίσουν ποια σχολή το παιδί θα βάλει πρώτη στην κατάταξη του μηχανογραφικού, ώστε να εξασφαλίσει μετεγγραφή δίπλα στο πατρικό του. Είναι αθέμιτο, λοιπόν, να γίνονται αλλαγές στο σύστημα τον Οκτώβριο.

Έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί πριν από την κατάθεση των μηχανογραφικών τον Ιούλιο. Το αγνοούν αυτό τα επιτελεία της Σοφίας Ζαχαράκη (παρότι η ίδια έχει θητεύσει στο υπουργείο Παιδείας επί Νίκης Κεραμέως) και του Κυριάκου Πιερρακάκη;

Η κυβέρνηση επίσης πέτυχε την εγκαιρότερη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ –τέλη Ιουλίου αντί για τέλη Αυγούστου– αλλά οι εγγραφές και οι μετεγγραφές φέτος θα ολοκληρωθούν όπως όταν τα αποτελέσματα έβγαιναν στα τέλη Αυγούστου.

Διεθνώς, όταν ξεκινούν τα μαθήματα στα ΑΕΙ, όλοι γνωρίζουν το ελάχιστο, σε ποιο τμήμα θα φοιτήσουν, ενώ τα βιβλία τούς περιμένουν. Στην Ελλάδα, όταν ξεκινά το ακαδημαϊκό έτος οι φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση μετεγγραφής δεν γνωρίζουν σε ποιο πανεπιστήμιο θα τους… ξημερώσει. Με βάση τους χρόνους των διαδικασιών των μετεγγραφών, οι τυχεροί θα ξεκινήσουν στο νέο τους ΑΕΙ λίγο πριν από τις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου.

Λογικές οι επευφημίες όσων θα ευνοηθούν από τις αλλαγές στο πλαίσιο των μετεγγραφών. Ωστόσο, τα δύο υπουργεία ας μη βιάζονται να αποκομίσουν πολιτικά κέρδη. Δεν είναι λίγοι οι εκ των υποψηφίων που θα πέσουν «θύματα» των ίδιων αλλαγών λόγω μιας πρόχειρης νομοθέτησης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Στην τάξη υποχρεωτικά από 6 έως 17 Ιουλίου 135.000 εκπαιδευτικοί

Από 1η Σεπτεμβρίου τα μαθήματα – Στις 27 Αυγούστου να επιστρέφουν οι εκπαιδευτικοί

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο πατέρας του Γεράσιμου για τη δίκη στα Τέμπη
Τέμπη: Ράγισε καρδιές ο πατέρας του Γεράσιμου - «Δίνει μάχη στο σκοτάδι, να μην γλιτώσει κανείς»
«Να δικαιωθούν οι 57 κι ένα παιδί που ακόμα ζει στο σκοτάδι» - Κραυγή από τον πατέρα του μοναδικού επιζώντα του πρώτου βαγονιού στα Τέμπη
Τέμπη: Ράγισε καρδιές ο πατέρας του Γεράσιμου - «Δίνει μάχη στο σκοτάδι, να μην γλιτώσει κανείς»
stilo_molivia
Αναλώσιμα και υποδομές στο κόκκινο: Συναγερμός στα σχολεία του Λασιθίου
Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν υποχρηματοδότηση και αναποτελεσματική διαχείριση που υπονομεύουν τη λειτουργία των σχολείων
Αναλώσιμα και υποδομές στο κόκκινο: Συναγερμός στα σχολεία του Λασιθίου
Επιγραφή με το λογότυπο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Σεισμός στη ΝΔ: Αυτοί είναι οι υπουργοί και βουλευτές της νέας δικογραφίας ΟΠΕΚΕΠΕ
Δεύτερος φάκελος για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ με αίτημα άρσης ασυλίας για βουλευτές, υπουργούς και πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας
Σεισμός στη ΝΔ: Αυτοί είναι οι υπουργοί και βουλευτές της νέας δικογραφίας ΟΠΕΚΕΠΕ