Κυριάκος Πιερρακάκης
INTIME NEWS/ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
Εκπαιδευτικοί που μετατάχθηκαν μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας σε θέσεις πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων χωρίς να έχουν μονιμοποιηθεί, μπορούν να επιστρέψουν στην οργανική τους θέση, εφόσον υπάρχει, άλλως σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση στην περιοχή μετάθεσης που ανήκαν οργανικά, ως εκπαιδευτικοί

Εγκύκλιο με 4 διευκρινίσεις για όσους εκπαιδευτικούς έχουν κάνει αιτήσεις κινητικότητας πριν από τη δημοσίευση του  ν. 5143/2024, δημοσιοποίησε ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Οπως είναι γνωστό, με τις διατάξεις του άρθρου 57 του ανωτέρω νόμου, εξαιρούνται στο εξής οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις διατάξεις του νόμου 4440/2016 (ΦΕΚ224Α/2-12-2016) «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση», πρόβλεψη που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων

Οι 4 διευκρινίσεις

1. Όσοι εκπαιδευτικοί είχαν αποσπαστεί δυνάμει των διατάξεων του ν. 4440/2016, με τη λήξη της απόσπασής τους επιστρέφουν αυτοδικαίως στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της οργανικής τους θέσης.

2. Εκπαιδευτικοί που μετατάχθηκαν μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας σε θέσεις πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων χωρίς να έχουν μονιμοποιηθεί, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν με δήλωσή τους, η οποία υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών και συγκεκριμένα έως την 11η Δεκεμβρίου 2024 στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. (Διεύθυνση Διοίκησης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), να δηλώσουν εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην οργανική τους θέση, εφόσον υπάρχει, άλλως σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση στην περιοχή μετάθεσης που ανήκαν οργανικά, ως εκπαιδευτικοί. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος που διανύθηκε στον φορέα μετάταξης αποτελεί χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας για κάθε συνέπεια. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την Παράγραφο 3γ του Κεφαλαίου Α του Μέρους Δεύτερου των εγκυκλίων μεταθέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 2024-2025 (αρ.πρωτ. 121293/Ε2/15-10-2024/ΑΔΑ: Ε0ΥΧ46ΝΚΔ-ΨΛΡ και 121294/Ε2/15-10-2024/ΑΔΑ:9Η4Χ46ΝΚΠΔ-ΥΛΣ αντίστοιχα), ο χρόνος αυτός δεν λαμβάνεται υπόψη για μοριοδότηση συνολικής υπηρεσίας ή συνθηκών διαβίωσης.

3. Αποσπάσεις και μετατάξεις εκπαιδευτικών για λόγους υγείας, που έχουν εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 4440/2016, ολοκληρώνονται σύμφωνα με τον ν. 4440/2016, όπως ίσχυε μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 5143/2024. Οι αποσπάσεις για λόγους υγείας έχουν διάρκεια ενός (1) έτους, μετά το πέρας του οποίου οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στην οργανική τους θέση χωρίς άλλη διατύπωση.

4. Για τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών για λόγους υγείας οι οποίοι δεν είχαν μονιμοποιηθεί εφαρμόζεται συμπληρωματικά η παρ. 2 της παρούσας εγκυκλίου. Δηλαδή εφόσον το επιθυμούν μπορούν με δήλωσή τους η οποία υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών και συγκεκριμένα έως την 11η Δεκεμβρίου 2024 στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. (Διεύθυνση Διοίκησης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), να δηλώσουν εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην οργανική τους θέση, εφόσον υπάρχει, άλλως σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση στην περιοχή μετάθεσης που ανήκαν οργανικά, ως εκπαιδευτικοί. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος που διανύθηκε στον φορέα μετάταξης αποτελεί χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας για κάθε συνέπεια. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την Παράγραφο 3γ του Κεφαλαίου Α του Μέρους Δεύτερου των εγκυκλίων μεταθέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 2024-2025 (αρ.πρωτ. 121293/Ε2/15-10- 2024/ΑΔΑ:Ε0ΥΧ46ΝΚΔ-ΨΛΡ και 121294/Ε2/15-10-2024/ΑΔΑ:9Η4Χ46ΝΚΠΔ-ΥΛΣ αντίστοιχα), ο χρόνος αυτός δεν λαμβάνεται υπόψη για μοριοδότηση συνολικής υπηρεσίας ή συνθηκών διαβίωσης.

Δείτε το έγγραφο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αλεξο
Εκπαιδευτικοί Πάτρας: «Το “τζάμπα” δεν αφορά την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών»
Απάντηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πάτρας σε προκλητικές δηλώσεις και ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικοί Πάτρας: «Το “τζάμπα” δεν αφορά την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών»
ΠΑΣΑΝ
Υπουργείο Παιδείας σε ΠΑΣΑΝ: «Δεν καταργείται η παράλληλη στήριξη»
Καθηκοντολόγιο, εργαλεία/επιμορφώσεις και ενιαία αξιολόγηση στα ΚΕΔΑΣΥ στο επίκεντρο της συνάντησης του ΠΑΣΑΝ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας σε ΠΑΣΑΝ: «Δεν καταργείται η παράλληλη στήριξη»
molivia
Εκπαιδευτικοί ζητούν Ολομέλεια Προέδρων της ΔΟΕ για τις εξελίξεις στην Παιδεία
Κοινό αίτημα Συλλόγων για έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις και απεργιακή κλιμάκωση απέναντι στην κυβερνητική επίθεση
Εκπαιδευτικοί ζητούν Ολομέλεια Προέδρων της ΔΟΕ για τις εξελίξεις στην Παιδεία