Σχολεία: Προσπαθούν να καλύψουν τα κενά εκπαιδευτικών με υποχρεωτικές υπερωρίες
«Η ανάθεση υπερωρίας απαιτεί πράξη του Σ.Δ. ή του Διευθυντή συνεπώς δεν είναι αποδεκτές αναθέσεις με προφορικές εντολές ή μέιλ που δεν βασίζονται σε πράξη»

Με υπερβολικές, υποχρεωτικές υπερωρίες προσπαθεί το Υπουργείο Παιδείας να καλύψει τις μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών και τα πολλά κενά στα σχολεία.

Σε ορισμένες περιοχές, γίνεται κατάχρηση και γενίκευση των υπερωριών που παραβλέπει τις οικογενειακές και προσωπικές υποχρεώσεις των εκπαιδευτών, στερεί δικαιώματα και υποβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση.

Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Διευθυντές να μην αναθέτουν υπερωρία σε συνάδελφο που δεν την επιθυμεί.

«Η ανάθεση υπερωρίας απαιτεί πράξη του Σ.Δ. ή του Διευθυντή συνεπώς δεν είναι αποδεκτές αναθέσεις με προφορικές εντολές ή μέιλ που δεν βασίζονται σε πράξη», τονίζει η ΕΛΜΕ.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Από την έναρξη των σχολείων εκτός των γενικότερων και πάγιων προβλημάτων, επιχειρήθηκε η μείωση των τμημάτων ώστε να μειωθούν τα κενά, που αναστάτωσε τα σχολεία και τη ζωή των εκπαιδευτικών και κατέστησε δυσχερή τη δημιουργία λειτουργικών προγραμμάτων. Οι μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών και τα πολλά κενά στα σχολεία επιχειρείται να καλυφθούν με υπερβολικές, υποχρεωτικές υπερωρίες. Η υπερωρία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκαία, ωστόσο η κατάχρηση και γενίκευση των υπερωριών που παραβλέπει τις οικογενειακές και προσωπικές υποχρεώσεις των εκπαιδευτών, στερεί δικαιώματα και υποβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Διευθυντές να μην αναθέτουν υπερωρία σε συνάδελφο που δεν την επιθυμεί. Απαιτούμε διορισμούς και μέχρι την πλήρη κάλυψη των κενών, προσλήψεις αναπληρωτών και τοποθετήσεις – διαθέσεις, με τρόπο που εξυπηρετούν και τους εκπαιδευτικούς και καθιστούν λειτουργικά τα προγράμματα των σχολείων.

Σε κάθε περίπτωση για την ανάθεση υπερωρίας δεν πρέπει να πλεονάζει εκπαιδευτικός της ίδιας ειδικότητας στην ίδια, ή όμορη ομάδα σχολείων. Η ανάθεση υπερωρίας απαιτεί πράξη του Σ.Δ. ή του Διευθυντή συνεπώς δεν είναι αποδεκτές αναθέσεις με προφορικές εντολές ή μέιλ που δεν βασίζονται σε πράξη. Οι υπεύθυνοι έκδοσης της πράξης είναι και υπεύθυνοι για τη νομιμότητα της πράξης και την ύπαρξη πιστώσεων για την πληρωμή των υπερωριών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

περιπολ
Καταδίωξη στον Άγιο Δημήτριο: 17χρονος έκλεψε ΙΧ και κατέληξε σε βιτρίνα καταστήματος
Συνελήφθη 17χρονος οδηγός – Κατηγορίες για κλοπή, επικίνδυνη οδήγηση και αντίσταση
Καταδίωξη στον Άγιο Δημήτριο: 17χρονος έκλεψε ΙΧ και κατέληξε σε βιτρίνα καταστήματος
μουσικό
Το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας στον παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας της UNESCO
Τιμητική συμμετοχή στις εκδηλώσεις στο Παρίσι με έργα Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και Ξαρχάκου
Το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας στον παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας της UNESCO
συνταξιούχοι
Ως 40.000€ πίσω ζητά ο ΕΦΚΑ από συνταξιούχους: Βαρύς ο λογαριασμός
Χιλιάδες πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικά ποσά, λόγω λάθους στη μισθολογική τους κατάταξη...
Ως 40.000€ πίσω ζητά ο ΕΦΚΑ από συνταξιούχους: Βαρύς ο λογαριασμός
Κλειστά σχολεία
Εκπαιδευτικοί: Ζητούν πιστοποιητικό καταλληλότητας για τα ειδικά σχολεία Σάμου
Ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων για την ασφάλεια μαθητών – Αίτημα για έγγραφες διαβεβαιώσεις
Εκπαιδευτικοί: Ζητούν πιστοποιητικό καταλληλότητας για τα ειδικά σχολεία Σάμου