δικαστήριο
Ποιους αφορούν οι ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν σε άτομα του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Το δευτεροβάθμιο Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε, μεταξύ άλλων, τον πρώην πρόεδρο του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος) σε ποινή φυλάκισης 4,5 ετών για απλή συνέργεια σε υπηρεσιακή απιστία.

Τι ανέφεραν οι καταγγελίες

Η πράξη αφορούσε το διάστημα 2013-17 και συνδεόταν με καταγγελίες επί των ημερών της διοίκησής του για αδικαιολόγητες και μακροχρόνιες απουσίες δύο υπαλλήλων του Ιδρύματος, της συζύγου και της αδελφής του, που εισέπρατταν όμως κανονικά τις αποδοχές τους.

Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν και οι δύο παραπάνω γυναίκες, όπως επίσης πρώην γενικός γραμματέας του ίδιου ιδρύματος, οι δύο πρώτες σε φυλάκιση 4 ετών για ηθική αυτουργία σε υπηρεσιακή απιστία και ο τρίτος σε φυλάκιση 5 ετών και 3 μηνών ως φυσικός αυτουργός στην πράξη αυτή. Για όλους το δικαστήριο αποφάσισε οι ποινές να είναι εξαγοράσιμες, μετατρέποντας αυτές προς 5 ευρώ ανά ημέρα, σύμφωνα με το makthes.gr.

Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης, ανάλογα με την περίπτωση από 5 έως 6 έτη και επιπλέον 4 μήνες, αλλά είχαν αφεθεί ελεύθεροι ενόψει της δίκης στο Εφετείο. Στη μείωση των ποινών συνέβαλε η χορήγηση και δεύτερου ελαφρυντικού (επιπρόσθετα η μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά, εκτός από τον πρότερο σύννομο βίο) και, κατά περίπτωση, η μετατροπή της κατηγορίας (από άμεση σε απλή συνέργεια για τον κατηγορούμενο πρόεδρο) αλλά και η εφαρμογή διάταξης περί διαχειριστών ή εκκαθαριστών, ιδιότητα την οποία δεν είχαν οι δύο κατηγορούμενες γυναίκες.

Οι αυθαιρεσίες

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη ύστερα από έρευνα επιθεωρητών την οποία προκάλεσαν καταγγελίες για αυθαιρεσίες στη διαδικασία πιστοποίησης της παρουσίας των δύο συγγενικών προσώπων του πρώην πρόεδρου στην εργασία τους. Προέκυψε, κατά την πορισματική έκθεση, ότι συνάδελφοί τους χτυπούσαν για λογαριασμό τους τις κάρτες εργασίας ενώ αυτές απουσίαζαν από τη δουλειά, με το ύψος της ζημιάς για το Ίδρυμα να υπερβαίνει σωρευτικά, κατά το επίδικο διάστημα, τις 300.000 ευρώ.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις πράξεις, χαρακτηρίζοντας εκδικητικές τις καταγγελίες, ενώ υπεραμύνθηκαν του έργου τους στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πορτοκαλί φανάρι: Τι λέει ο νέος ΚΟΚ

Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χειραψία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη
Χριστοδουλίδης για βίντεο με τις "μίζες": «Όποιος έχει στοιχεία να καταθέσει στις Αρχές»
Πολιτική θύελλα στη Λευκωσία για τις αποκαλύψεις περί παράνομου χρηματισμού - Στο μικροσκόπιο της ΚΥΠ η προέλευση του υλικού
Χριστοδουλίδης για βίντεο με τις "μίζες": «Όποιος έχει στοιχεία να καταθέσει στις Αρχές»
ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στη Βουλή
Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ανοίγει ο δρόμος για φοιτητές με δυσλεξία στις Στρατιωτικές Σχολές
Τέλος η στρατιωτική θητεία για άτομα με αυτισμό – Πράσινο φως από Δένδια και για υποψηφίους με δυσλεξία στις Στρατιωτικές Σχολές
Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ανοίγει ο δρόμος για φοιτητές με δυσλεξία στις Στρατιωτικές Σχολές
ΕΚΠΑ στη Χαλκίδα
WETLANDS: Όταν η Ψηφιακή Τέχνη συναντά το οικοσύστημα του Ευρίπου – Διεθνής σύμπραξη στη Χαλκίδα
Ψηφιακή τέχνη και VR ενάντια στην κλιματική κρίση: Το διεθνές πρόγραμμα WETLANDS "χαρτογραφεί" τα υδάτινα οικοσυστήματα της Χαλκίδας
WETLANDS: Όταν η Ψηφιακή Τέχνη συναντά το οικοσύστημα του Ευρίπου – Διεθνής σύμπραξη στη Χαλκίδα