εκπαιδευτικος ΑΜΕΑ
Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η μονάδα (αφού το σχολείο τους κρίθηκε -και ήταν- ακατάλληλο και επικίνδυνο) που θα φιλοξενούσε τα παιδιά τους στον Δήμο Θέρμης δεν είναι ακόμη έτοιμη! Σε κάποια σχολεία υποδοχής δεν υπάρχουν ράμπες για την κίνηση των αμαξιδίων.

«Kραυγή αγωνίας» από τον Σύλλογο Γονέων του 2ου Ειδικού Σχολείου Πυλαίας (2ο ΕΕΕΕΚ), ο οποίος καταγγέλλει φοβερές καταστάσεις σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση στην εκπαίδευση των παιδιών τους και θέτει τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώπιον των ευθυνών του, αφού αυτό που συμβαίνει σήμερα «δεν είναι εκπαίδευση, είναι στοίβαγμα ανθρώπων που έχουν ιδιαίτερες και αυξημένες ανάγκες φροντίδας και υποστήριξης, είναι συνθήκες εκπαίδευσης που δεν αρμόζουν στη χώρα μας, είναι ντροπή και πρέπει να δοθεί άμεσα λύση!».

Όσα περιγράφουν σε μία και μόνο παράγραφο αρκούν για να μείνει κανείς άναυδος μπροστά στα όσα τόσες οικογένειες παιδιών με ειδικές ανάγκες ζουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αφού το σχολείο τους κρίθηκε -και ήταν- ακατάλληλο και επικίνδυνο, ενώ η μονάδα που θα φιλοξενούσε τα παιδιά τους στον Δήμο Θέρμης δεν είναι ακόμη έτοιμη! Τα σχόλια περιττεύουν:

«Η προσωρινή λύση που δόθηκε, δηλαδή ο διαμοιρασμός των παιδιών μας σε άλλα Ειδικά Σχολεία της πόλης, έχει αποβεί η χειρότερη για τα παιδιά μας, τις οικογένειες αλλά και τα ίδια τα σχολεία υποδοχής. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι το εξής: πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο (π.χ. στα ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, Παύλου Μελά και Θέρμης) γιατί δεν έχουν γίνει ακόμη τα δρομολόγια για να μεταφερθούν. Ποιος γονιός μπορεί καθημερινά, μέσα στο σχολικό ωράριο, να αναλαμβάνει τη μεταφορά του παιδιού του, όταν πολλές οικογένειες παλεύουν ήδη με περιορισμένους πόρους και χρόνο; Η μετακίνηση δεν είναι απλώς μια πρακτική λεπτομέρεια, είναι ζήτημα βασικής ανάγκης που επηρεάζει την ίδια την πρόσβαση των παιδιών μας στη μάθηση.

»Σε κάποια σχολεία υποδοχής δεν υπάρχουν ράμπες για την κίνηση των αμαξιδίων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν κάποιοι μαθητές μας να έχουν πρόσβαση στο σχολείο. Τα σχολεία είναι ήδη υπερπλήρη, με πολλούς μαθητές, περιορισμένους χώρους κι αυτό δυσχεραίνει και το έργο των εκπαιδευτικών. Το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού και το ΕΕΕΕΚ Θέρμης δεν έχουν καν αύλειο χώρο, το 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη δεν έχει ράμπες ούτε ασανσέρ για να ανέβουν στους ορόφους τα αμαξίδια. Οι μαθητές μας, όντας παιδιά με αναπηρίες, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να προσαρμοστούν σε νέα και άγνωστα περιβάλλοντα και αυτή η ξαφνική αλλαγή μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει επιφέρει στον ψυχισμό τους. Η αβεβαιότητα που νιώθουν και η αίσθηση ανασφάλειας μεγαλώνουν τον φόβο και την απογοήτευσή τους, με αποτέλεσμα αρκετοί να μη θέλουν να πάνε σχολείο, άλλοι να εκφράζουν θυμό και επιθετικότητα που εκδηλώνεται και στο σχολικό περιβάλλον και στην οικογένεια, άλλοι να βιώνουν μεγάλο άγχος, ανασφάλεια και να χρειάζονται συνεχή ψυχολογική στήριξη που μας έχει εξοντώσει κυριολεκτικά».

Κατόπιν όλων αυτών ζητούν να δοθεί λύση από τον πρωθυπουργό με «άμεση μεταστέγαση και επαναλειτουργία του σχολείου μας, στη λύση που έχει προταθεί από τον Δήμο Θέρμης (στο κτίριο Κωνσταντινίδη – πρώην Σχολή Νηπιαγωγών), ώστε να επαναλειτουργήσει το σχολείο μας κανονικά με τους μαθητές και το εκπαιδευτικό του προσωπικό», ενώ παράλληλα «να υπογραφεί από τον υπουργό κ. Λιβάνιο η χρηματοδότηση για την ανέγερση του νέου Ειδικού Σχολείου το οποίο θα στεγάσει τα Ειδικά Σχολεία της ανατολικής πλευράς της πόλης και θα δοθεί ανάσα στο πρόβλημα της στέγασης, καθώς και τα άλλα δύο ΕΕΕΕΚ ανατολικά έχουν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας λόγω του κτιριακού».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παπουτσια
Γιατί οι Ιάπωνες βγάζουν τα παπούτσια πριν μπουν στο σπίτι;
Υπάρχει μια απλή αλλά ιδιαίτερα ουσιαστική κίνηση που κάνουν οι Ιάπωνες πριν μπουν στο σπίτι τους, η οποία συνδέεται άμεσα με την υγεία και την...
Γιατί οι Ιάπωνες βγάζουν τα παπούτσια πριν μπουν στο σπίτι;
χειμερινό σαλόνι
Τα 8 σημεία του σπιτιού όπου δεν πρέπει να βάζετε θερμαντικό σώμα
Εκτός από την απόδοση, βασικό κριτήριο είναι η ασφάλεια, καθώς ένα λάθος σημείο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπερθέρμανσης ή ακόμη και πυρκαγιάς.
Τα 8 σημεία του σπιτιού όπου δεν πρέπει να βάζετε θερμαντικό σώμα
μητροπουλος
Αλέξης Μητρόπουλος: Τρεις δικαστικές αποφάσεις-«σταθμός» για ασφαλισμένους και συνταξιούχους που καταδικάζουν τον ΕΦΚΑ!
Τρεις σημαντικές δικαστικές αποφάσεις ενισχύουν τα δικαιώματα των συνταξιούχων
Αλέξης Μητρόπουλος: Τρεις δικαστικές αποφάσεις-«σταθμός» για ασφαλισμένους και συνταξιούχους που καταδικάζουν τον ΕΦΚΑ!