Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Μετονομασίες Τμημάτων και συμπράξεις για αντιμετώπιση των κενών θέσεων λόγω ΕΒΕ
Το  Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας , θα μετατραπεί σε τμήμα «Επιστήμης της Πληροφορίας»

Με μετονομασίες Τμημάτων το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπως ενημέρωσε ο Πρύτανης κ. Α. Φλώρος, ευελπιστεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα κενών θέσεων που προκάλεσε η ΕΒΕ τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο.

Αρχικά, οπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα της Κέρκυρας «Ενημέρωση» το τμήμα Ιστορίας πρόκειται να μετονομαστεί σε «Ιστορίας και Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών», απόφαση που έχει εγκριθεί τόσο από τη Σύγκλητο, όσο και από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΑΑΕ). Αυτή η κίνηση, θα το καταστήσει, σύμφωνα με το κ. Φλώρο «το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα που σε προπτυχιακό επίπεδο θα θεραπεύει τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες σε σχέση με την Ιστορία». Το τμήμα ετοιμάζει ήδη το φάκελο της πιστοποίησης και υπάρχει η ελπίδα ότι θα πιστοποιηθεί έγκαιρα ώστε να μπεί στο μηχανογραφικό του 2025.

Το  Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας , θα μετατραπεί σε τμήμα «Επιστήμης της Πληροφορίας», αλλαγή που έχει ήδη εγκριθεί από τη Σύγκλητο και έχει κατατεθεί στην ΕΑΑΕ για γνωμοδότηση.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, το τμήμα Ιστορίας θα συμπράξει με το τμήμα Πληροφορικής και το τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί το νέο πρόγραμμα σπουδών.

Όπως υπογραμίζει ο Πρύτανης, η διαθεματικότητα, εκτός του ότι βοηθά στην εξέλιξη της επιστήμης στη σύγχρονη εποχή, θα βοηθήσει τα δύο τμήματα να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και να είναι ανταγωνιστικά στον ελλαδικό χώρο

Οι λόγοι

Οι λόγοι που εντοπίζει πίσω από τη χαμηλή θέση των συγκεκριμένων τμημάτων στις  επιλογές των νέων φοιτητών ο κ. Α. Φλώρος, μπορούν να κατανεμηθούν τόσο επίπεδο του ακαδημαϊκού ανταγωνισμού, όσο και στο κοινωνικό.

Όπως αναφέρει, το φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του με την εφαρμογή του συστήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τον Ιούνιο του 2021. Επιπλέον, για το τμήμα ΑΒΜ, μέχρι το 2018 ήταν το μόνο ΑΕΙ που κάλυπτε το συγκεκριμένο πεδίο στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια δημιουργήθηκαν ακόμη δύο τμήματα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από μετεξέλιξη τμημάτων ΤΕΙ.

Όσο για το αντίστοιχο της Ιστορίας, επίσης ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός, με τη δημιουργία τμήματος στη Δυτική Ελλάδα να εντείνει το πρόβλημα.

Όμως, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που συνετέλεσαν στην είσοδο 16 νέων φοιτητών στα δύο αυτά τμήματα όπως, η ακρίβεια και η φοιτητική στέγη, επίσης ανασταλτικοί παράγοντες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου σε ομιλία
Προσλήψεις ΑΣΕΠ: «Μάχη» με 4.000 αναπληρώσεις – Γιατί το Δημόσιο δυσκολεύεται να βρει υπαλλήλους
Τα «καλά και κακά νέα» από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Θάνο Παπαϊωάννου – Πώς ο γραπτός διαγωνισμός δίνει τη λύση
Προσλήψεις ΑΣΕΠ: «Μάχη» με 4.000 αναπληρώσεις – Γιατί το Δημόσιο δυσκολεύεται να βρει υπαλλήλους
Γιώργος Μπίκος
Με παρέμβαση του ΔΔΕ Δυτ. Αττικής κ. Γιώργου Μπίκου η μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Μεγάρων επιστρέφει στο σχολείο της
Ο κ. Μπίκος ανέφερε στο alfavita.gr ότι με άμεση παρέμβαση της ΔΔΕ Δυτικής Αττικής μετρήθηκαν ξανά οι απουσίες της μαθήτριας και έγινε δεκτή η...
Με παρέμβαση του ΔΔΕ Δυτ. Αττικής κ. Γιώργου Μπίκου η μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Μεγάρων επιστρέφει στο σχολείο της
ΥΠΑΙΘΑ
Εργαζόμενοι Υπ. Παιδείας: «Σοβαρός διοικητικός εκτροχιασμός - Από τα Excel και Word, στην ψηφιακή αναβάθμιση»
Εργαζόμενοι υπ. Παιδείας: Αιτήματα για Επείγουσα Χρηματοδότηση - Πώς το ΥΠΑΙΘΑ βάζει σε κίνδυνο την καθημερινή λειτουργία των σχολείων
Εργαζόμενοι Υπ. Παιδείας: «Σοβαρός διοικητικός εκτροχιασμός - Από τα Excel και Word, στην ψηφιακή αναβάθμιση»