κλειστά σχολεία πότε ανοίγουν
«Η μόνη λύση είναι η μαζική απάντηση κόντρα και σε αυτή την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του μορφωτικού δικαιώματος όλων των παιδιών»

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την ξαφνική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις τάξεων με 30 μαθητές στην Δήμο Καισαριανής.

Γονείς, εκπαιδευτικοί, αλλά και ο Δήμος ζητάνε από το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει αυτή την απόφαση και να μην μετακινηθούν οι μαθητές της Α Δημοτικού σε γειτονικά σχολεία όταν οι τάξεις έχουν μικρότερους από 30 μαθητές.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη» καταγγέλλει το ΥΠΑΙΘ για την συγχώνευση τμημάτων σε Δημοτικά σχολεία με μαθητές που έχουν διαγνωστεί για Παράλληλη και ΤΕ.

«Αλήθεια ποιος/α συνάδελφος μπορεί να τα βγάλει πέρα σε ένα τέτοιο τμήμα έτσι, ώστε όλα τα παιδιά να στηριχτούν και η εκπαιδευτική, μορφωτική και διαπαιδαγωγική διαδικασία, να προχωρήσει; Όλοι καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο δε γίνεται και οι χαμένοι είναι πάντα τα παιδιά που βάλλεται βάναυσα το δικαίωμά τους στη μόρφωση», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Από την άλλη ο Δήμος Καισαριανής με σχετική του ανακοίνωση καταγγέλλει τη μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας, εν μέσω καλοκαιριού και με κλειστά τα σχολεία, να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική των περικοπών.

Αναλυτικά:

«Σε νέα εγκύκλιο του Γ.Γ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α αυθαίρετα και αντιπαιδαγωγικά δεν προβλέπεται μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχει Παράλληλη Στήριξη, και επιπλέον, προκρίνεται η μετακίνηση των μαθητών της Α’ τάξης σε όμορα σχολεία, όταν ο συνολικός αριθμός των μαθητών της κάθε τάξης είναι μικρότερος από 30 (!). Με τον τρόπο αυτό προχωρά σε ανάκληση αποφάσεων κατάτμησης τμημάτων σε όλη τη χώρα, στα οποία φοιτούν μαθητές/τριες με διαγνωσμένες αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για το διδακτικό έτος 2024 – 2025», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου.

Ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, ο Δήμος παρατηρεί περισσότερες από 80 ανακλήσεις αποφάσεων δημιουργίας τμημάτων και δεκάδες απορριπτικές αποφάσεις σε νέες προτάσεις. «Σε σχολεία δηλαδή που το σύνολο των μαθητών ανά τμήμα αγγίζει το 27, 28 και 29 διατηρούν ένα τμήμα (!), αντί να δημιουργηθούν 2 τμήματα και ακολούθως προβαίνουν σε εντολές για μετακίνηση μαθητών που ήδη φοιτούν στη σχ. μονάδα όταν ο αριθμός υπερβαίνει το 25!», τονίζει. Μαθητές που μέχρι χθες πήγαιναν σε ένα σχολείο με τους συμμαθητές τους – διαπιστώνει ο Δήμος στην ανακοίνωσή του – θα τους αναγκάσουν να αλλάξουν εκπαιδευτικό περιβάλλον για λόγους αδιανόητους παιδαγωγικά.

 «Η δημιουργία των 2 τμημάτων επιβάλλεται από άκρως παιδαγωγικά κριτήρια, αλλά και γιατί στο συγκεκριμένο τμήμα υπάρχουν ήδη 3 διαγνώσεις για παράλληλη στήριξη, 4 διαγνώσεις για ΤΕ και αναμένονται ακόμη 2 διαγνώσεις», σημειώνεται.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Καισαριανής δηλώνουν ότι στηρίζουν τον αγώνα σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητα που υπερασπίζεται:

• Την ένταξή των μαθητών/τριών στο σχολικό περιβάλλον με τις ευνοϊκότερες συνθήκες.

• Την έμπρακτη υποστήριξη των μαθητών/τριών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες προκειμένου να έχουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες εξέλιξης.

• Τον πραγματικό ρόλο του εκπαιδευτικού, να ασκεί απρόσκοπτα το σύνθετο παιδαγωγικό του έργο και να μην μετατρέπεται σε “παιδοφύλακα”.

Απαιτούν μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του 4ου δημοτικού σχολείου και τα συλλογικά τους όργανα:

  • Να ανακληθεί τώρα η βάρβαρη αυτή απόφαση! Να συνεχίσουν με δύο τμήματα τα παιδιά στη Δ΄ τάξη του 4ου Δημοτικού Καισαριανής.
  • Να μην τολμήσουν να αναστείλουν τη λειτουργία οποιουδήποτε τμήματος Ένταξης.

«Η μόνη λύση», καταλήγει η ανακοίνωση, «είναι η μαζική απάντηση κόντρα και σε αυτή την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του μορφωτικού δικαιώματος όλων των παιδιών».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mousika_sxoleia
Πανελλήνιες 2025: Εξεταστικά Κέντρα Μουσικών Μαθημάτων - «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» & «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία»
Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα Εξεταστικά Κέντρα των μαθημάτων «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» και «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία»
Πανελλήνιες 2025: Εξεταστικά Κέντρα Μουσικών Μαθημάτων - «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» & «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία»
Πανελλαδικές
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα στα ειδικά μαθήματα - Η κατανομή
Δείτε τους πίνακες για εξεταστικά κέντρα επιτροπών εξέτασης Ατόμων με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και εξεταστικά κέντρα για ειδικά...
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα στα ειδικά μαθήματα - Η κατανομή
παλληνη
Ανασφάλεια στη μεταφορά μαθητών: Το πρόβλημα στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης

Για πάνω από δύο εβδομάδες, μαθητές του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Παλλήνης έχουν μείνει χωρίς τη μεταφορά που...

Ανασφάλεια στη μεταφορά μαθητών: Το πρόβλημα στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης