panellinies-panelladikes-eksetaseis
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Το νομικό πλαίσιο που περιγράφει το περιεχόμενο του εξεταστικού δοκιμίου είναι ασαφές. Η Επιτροπή της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών έχει ήδη προτείνει τις απαιτούμενες αλλαγές

Δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη 25/07/2024 οι βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων 2024. Η επίδραση της ποιότητας των θεμάτων της Φυσικής καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη μεταβολή των βάσεων στο 2ο και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.

Ας επανέλθουμε στις μεθόδους διόρθωσης αυτής της στρέβλωσης.      

Δημοσιεύθηκε σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ΦΕΚ η απόφαση: «Καθορισμός εξεταστέας ύλης για το έτος 2025 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γ’ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Γ’ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου.».

Για το μάθημα Φυσική Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας υιοθετείται το Πρόγραμμα Σπουδών (μεταβατικό) του μαθήματος που εφαρμόστηκε από το σχολικό έτος 2022-2023. Εισηγητής του Προγράμματος αυτού ήταν ο τότε Σύμβουλος Α’ Φυσικής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και νυν Σύμβουλος Εκπαίδευσης Δρ Σαράντος Οικονομίδης. Η Επιτροπή Παιδείας (ΕΠ) της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ένας από τους στόχους του Προγράμματος αυτού ήταν η εξαφάνιση ιδιαίτερα σύνθετων και μη ρεαλιστικών θεμάτων από το εξεταστικό δοκίμιο του μαθήματος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Το Πρόγραμμα δεν πέτυχε αυτό το στόχο του. Αρκεί να παρατηρήσουμε το σχήμα που συνόδευε το ΘΕΜΑ Δ, του φετινού δοκιμίου.

φυσική

Γιατί άραγε;

  1. Ο στόχος αυτός του Προγράμματος δεν έχει διαχυθεί επαρκώς στην εκπαιδευτική κοινότητα. Προτείνουμε σχετική τηλεδιασκεψη όλων των Συμβούλων Ειδικότητας, με αρμόδιους του ΙΕΠ, την εβδομάδα από 2 έως 6 Σεπτεμβρίου 2024 και σχετική τηλεδιάσκεψη κάθε Συμβούλου Ειδικότητας με τις/τους διδάσκουσες/διδάσκοντες το μάθημα, στην περιοχή ευθύνης της/του, την εβδομάδα από 9 έως 13 Σεπτεμβρίου 2024.
  2. Το νομικό πλαίσιο που περιγράφει το περιεχόμενο του εξεταστικού δοκιμίου είναι ασαφές. Η Επιτροπή μας έχει ήδη προτείνει τις απαιτούμενες αλλαγές
  3. Η Επιτροπή μας έχει ήδη προτείνει τη συμμετοχή στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων της/του Συμβούλου Α’ Φυσικής του ΙΕΠ, ως παρατηρήτρια/παρατηρητής. Η/Ο Σύμβουλος θα τονίζει στις/στους θεματοδότριες/θεματοδότες ότι τα προτεινόμενα θέματα θα πρέπει να είναι σύμφωνα όχι μόνο με το γράμμα, αλλά και με το πνεύμα του Προγράμματος και θα εγγυάται γι’ αυτό.

Λύσεις υπάρχουν, αν θέλουμε!

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

asep_205.jpg
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών: Πάνω από 84.000 οι αιτήσεις στο ΑΣΕΠ - 5 μέρες και σήμερα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας
Σε εξέλιξη η αντίστροφη μέτρηση για τις μεγάλες προκηρύξεις της Γενικής Εκπαίδευσης 1ΓΕ/2026 και 2ΓΕ/2026
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών: Πάνω από 84.000 οι αιτήσεις στο ΑΣΕΠ - 5 μέρες και σήμερα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας
Αμφιθέατρο σε Πανεπιστήμιο με φοιτητές και καθηγητές
«Εσωτερικό Erasmus»: Ανοιχτή η πλατφόρμα για την κινητικότητα φοιτητών
Μέχρι πότε οι αιτήσεις για την εσωτερική κινητικότητα φοιτητών - Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται και ποιοι αποκλείονται
«Εσωτερικό Erasmus»: Ανοιχτή η πλατφόρμα για την κινητικότητα φοιτητών