Κάμερα
«Οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε και δεν έχουμε καμία διάθεση να γίνουμε εισαγγελείς και ανθρωποφύλακες»

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου με σχετική της ανακοίνωση δηλώνει την αντίθεσή της στη «καταγραφή εκπαιδευτικών και μαθητών στις σχολικές μονάδες με βιντεοληπτικά μέσα».

«Ο ρόλος των εκπαιδευτικών λειτουργών, από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας μέχρι τον σύλλογο διδασκόντων και τους εφημερεύοντες στο προαύλιο, είναι καθαρά παιδαγωγικός και όχι κατασταλτικός», τονίζουν χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με αφορμή σχετική αρθρογραφία στελέχους εκπαίδευσης της πόλης του Ηρακλείου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε διαδικτυακά μέσα, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου δηλώνει την αντίθεσή της στη καταγραφή εκπαιδευτικών και μαθητών στις σχολικές μονάδες με βιντεοληπτικά μέσα.

Όχι, οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε – και δεν έχουμε καμία διάθεση να γίνουμε – εισαγγελείς και ανθρωποφύλακες, ούτε χρειαζόμαστε εξελιγμένα εποπτικά μέσα προκειμένου να «διαλευκάνουμε υποθέσεις» ως επίδοξοι αστυνομικοί ντετέκτιβ. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών λειτουργών, από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας μέχρι τον σύλλογο διδασκόντων και τους εφημερεύοντες στο προαύλιο, είναι καθαρά παιδαγωγικός και όχι κατασταλτικός. Ακόμη και οι ποινές που επιβάλλονται, έχουν παιδαγωγικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα, με προφανή σκοπιμότητα την εμπέδωση της ομαλής και ισότιμης συνύπαρξης μέσα στη σχολική κοινωνία. Ο μαθητής θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει και να σέβεται τους κανόνες (που θεσπίζονται με τη συμμετοχή και των ίδιων των μαθητών στη διαμόρφωση του σχολικού κανονισμού) όχι υπό τον φόβο της παρακολούθησης και της… επ’ αυτοφώρω σύλληψης, αλλά ως ελεύθερο άτομο που αναγνωρίζει και αποδέχεται την αξία του αλληλοσεβασμού και της αυτοκυριαρχίας ως προϋποθέσεων για να λειτουργήσει μια οργανωμένη κοινωνία.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, τα σχολεία δε χρειάζονται… διευθυντήρια που να λειτουργούν ως κέντρα ελέγχου, ούτε στελέχη εκπαίδευσης που φαντασιώνονται ότι φορούν τη δικαστική τήβεννο για να μοιράζουν ποινές και για να καταγράφουν τη σχολική ζωή σε έναν σκληρό δίσκο, κι ενίοτε να χρησιμοποιούν αυτές τις καταγραφές ανεξέλεγκτα και για ίδια οφέλη. Για να διαμορφώσουμε, εντέλει, πολίτες με ισχυρή και ελεύθερη βούληση και όχι υπηκόους που θα λειτουργούν και θα πράττουν με κινητήριο μοχλό τον φόβο των ηλεκτρονικών τους δεσμών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

rempoutsika
ΕΟΠΠΕΠ: Αποτελέσματα πρακτικών εξετάσεων σε δύο ειδικότητες
Ο ΕΟΠΠΕΠ ανακοινώνει τα αποτελέσματα των πρακτικών εξετάσεων στις ειδικότητες «Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών» και...
ΕΟΠΠΕΠ: Αποτελέσματα πρακτικών εξετάσεων σε δύο ειδικότητες
ΕΠΑΛ Καλαμάτας
Επικίνδυνες υποδομές στα ΕΠΑΛ Καλαμάτας: «Στην επόμενη φωτογραφία θα έχουμε μαθητές με ανοιγμένα κεφάλια»
Καλαμάτα: Γονείς καταγγέλλουν επικίνδυνες υποδομές στα ΕΠΑΛ – «Η ασφάλεια των παιδιών κινδυνεύει!»
Επικίνδυνες υποδομές στα ΕΠΑΛ Καλαμάτας: «Στην επόμενη φωτογραφία θα έχουμε μαθητές με ανοιγμένα κεφάλια»
ΕΚΠΑ
Νομική ΕΚΠΑ: Διακρίθηκε στον 42ο ετήσιο διεθνή διαγωνισμό διαμεσολάβησης
Σημαντική διάκριση της Νομικής Σχολής Αθηνών στον 42ο Ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Διαμεσολάβησης της Διεθνούς Ακαδημίας Επίλυσης Διαφορών
Νομική ΕΚΠΑ: Διακρίθηκε στον 42ο ετήσιο διεθνή διαγωνισμό διαμεσολάβησης