λουκέτο
«Κανονικά αύριο πρέπει να βάλουμε θερμόμετρα μέσα στις τάξεις μας και να τα δημοσιεύσουμε παντού. Θα μας συμπαρασταθούν και οι δικαστικοί και οι εφορευτικές επιτροπές που έζησαν μια μέρα ζέστης σε αίθουσες ελληνικών σχολείων και είδαν αν έχουμε ή όχι κλιματιστικά ή ανεμιστήρες»

Αυτό είναι το ρεζουμέ της εγκυκλίου που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας με τίτλο «Μέτρα προστασίας των μαθητών/μαθητριών από τον καύσωνα».

Λόγω του Καύσωνα προτείνει το Υπουργείο για την διεξαγωγή εξετάσεων:

«Να χρησιμοποιηθούν, όπου υπάρχει δυνατότητα, σκιερές και δροσερές αίθουσες, καθώς και αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά, ανεμιστήρες δαπέδου, όπου υπάρχουν.» Δυσκολεύομαι να σχολιάσω γιατί μου φαίνεται σαν να μας συμβουλεύει ο Captain-Obvious για να μας πει το αυτονόητο που έτσι και αλλιώς γίνεται. Τι μέτρα θα πάρει άραγε σε μια βαρυχειμωνιά; «Ανάψτε τα καλοριφέρ όπου έχετε πετρέλαιο!»

«Οι χώροι πρέπει να είναι καλά αεριζόμενοι και να γίνεται χρήση ηλιοπροστασίας στα παράθυρα (π.χ. κουρτινών και λοιπών προστατευτικών καλυμμάτων).»

Στο τσακ γλίτωσαν οι μαθητές γιατί έτοιμοι ήταν οι εκπαιδευτικοί να ανοίξουν τις κουρτίνες να χτυπάει τα παιδιά ο ήλιος.

«Να υπάρχει ευχέρεια στη διάθεση νερών και χυμών στους μαθητές/ μαθήτριες, με μέριμνα κυρίως των Σχολικών Επιτροπών.» Καλά θα πάει αυτό, διότι οι σχολικές επιτροπές είναι πάντα έτοιμες να βοηθήσουν τα σχολεία με ότι χρειαστούν.

«Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τον Σύλλογο Διδασκόντων, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες των προαγωγικών / απολυτηρίων εξετάσεων.» Την πάτησαν οι εκπαιδευτικοί που ήθελαν να σέρνονται σαν τα σαλιγκάρια και να καθυστερούν τις εξετάσεις.

«Τέλος, σε περίπτωση υπερφόρτωσης του δικτύου παρακαλούνται οι ΠΔΕ και οι ΔΔΕ να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων να ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις αυξομείωσης της τάσης του ρεύματος, να μη γίνονται διακοπές ρεύματος και να αποκαθίστανται άμεσα τυχόν βλάβες.» Επειδή σιγά μην είναι σωστά στελεχωμένες οι αρμόδιες υπηρεσίες, το νου σας μην πέσει το ρεύμα, να είμαστε έτοιμοι. Να έχετε προειδοποιήσει και να έχετε stand by το κλιμάκιο της ΔΕΔΔΗΕ.

Τρέμω στην ιδέα για το τι θα γινόταν αύριο στις εξετάσεις των μαθητών αν δεν έπαιρνε αυτά τα λυτρωτικά μέτρα το Υπουργείο.

Στην συνέχεια τα μέτρα για τα σχολεία που λειτουργούν (νηπιαγωγεία-δημοτικά-Ε.Ε.Ε.ΕΚ.):

«Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων οι μαθητές/ μαθήτριες παραμένουν σε χώρο σκιερό ή εντός αίθουσας……σε χώρους σκιερούς, αξιοποιώντας τις υποδομές της εκάστοτε σχολικής μονάδας (π.χ. γυμναστήριο, σκέπαστρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων……. Κατά την υλοποίηση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τη λήξη του σχολικού έτους τα σχολεία θα πρέπει να λάβουν κάθε πρόσφορο, κατά την κρίση τους, μέτρο για την προστασία των μαθητών/τριών.»

Μάλλον στο Υπουργείο νομίζουν ότι τα σχολεία της χώρας είναι μικρά Χόγκγουαρτς με δάση και λίμνες, ή ότι έχουν γυμναστήρια και αίθουσες με κλιματιστικά.

Επίσης τελευταία εβδομάδα των σχολείων τα παιδιά να μην βγουν διάλλειμα αλλά να μείνουν στις τάξεις, που και αυτές βράζουν, είναι κάτι που δεν το εύχεσαι ούτε στον εχθρό σου. Αλλά ψάξτε και για σκιές στις αυλές που είναι γήπεδα μπάσκετ με τα ελάχιστα δέντρα αν υπάρχουν, να είναι πετσοκλαδεμένα χωρίς ίχνος φύλλου.

Αλλά στην τελική οι εκπαιδευτικοί βάλτε και εσείς ένα χεράκι, κάντε ότι μπορείτε, ότι καταλαβαίνετε τέλος πάντων.

Οι γονείς επίσης, μην στείλουν τα παιδιά τους με μπουφάν αλλά «Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα.»

Και όπου κρίνετε οι Περιφέρειες/Διευθύνσεις εκπαίδευσης και Δήμοι ότι δεν σώζεται η κατάσταση κλείστε τα σχολεία. Ευκαιρία να καλέσουμε σε ωραιότατη τηλεκπαίδευση που εκεί δεν θα φταίμε για τίποτα.

Το Υπουργείο πήρε λοιπόν όλα τα κατάλληλα μέτρα κόντρα στον Καύσωνα. Το μόνο δυσάρεστο είναι οι αξιολογητές που έχουν βαλθεί να πιέζουν για αξιολογήσεις μέχρι και 15 Ιουνίου, θα δυσκολευτούν να πάνε να αξιολογήσουν με τέτοιες συνθήκες.

Κανονικά αύριο πρέπει να βάλουμε θερμόμετρα μέσα στις τάξεις μας και να τα δημοσιεύσουμε παντού. Θα μας συμπαρασταθούν και οι δικαστικοί και οι εφορευτικές επιτροπές που έζησαν μια μέρα ζέστης σε αίθουσες ελληνικών σχολείων και είδαν αν έχουμε ή όχι κλιματιστικά ή ανεμιστήρες. Δεν είναι τυχαίο ότι παλιοί έμπειροι δικαστικοί κουβαλούσαν μαζί τους ανεμιστήρες από το σπίτι.

Και τι να γινόταν, θα πει κανείς. Μπορούσε να κάνει τώρα κάτι το Υπουργείο?

Απλά είναι αδιανόητο πως δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με το παραμικρό.

Βρέχει; Φορέστε γαλότσες και ετοιμαστείτε για πλημμύρες.

Φυσάει, μείνετε μακριά από παράθυρα.

Έχει κρύο ή ζέστη, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας με αυτοσχέδιες βεντάλιες από σκισμένα χαρτιά και αν δεν μπορείτε κλείστε τα σχολεία και κάντε τηλεκπαίδευση. Η πιο αναπτυσσόμενη μπίζνα στην εκπαίδευση είναι στην Αμερική. Να την εμπεδώνουμε καλά λοιπόν και εδώ.

Οι τελευταίοι που θέλουμε κλειστά σχολεία είμαστε οι εκπαιδευτικοί. Αλλά όταν στο κοντέινερ ξέρεις ότι τα νήπια θα βράσουν κυριολεκτικά, αναγκάζεσαι να ζητάς να κλείσουν να γλιτώσουν το μαρτύριο τα παιδιά.

Και δέντρα στις αυλές θα έπρεπε να έχουμε και θέρμανση τον χειμώνα και αίθουσες γυμναστηρίων και όλα αυτά που πλασάρει το Υπουργείο ότι τάχα μου τα έχουμε όπως κλιματιστικά σε κάθε σχολική αίθουσα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ούτε οι μεντεσέδες των παραθύρων δεν λειτουργούν καλά ή τα ταβάνια να μείνουν στην θέση τους, θέλουμε και κλιματιστικά.

Ελπίζω πάντως να φτάσουν έγκαιρα οι οδηγίες σε όλες τις σχολικές μονάδες και έτσι να αποφευχθούν όλες οι δυσκολίες του καύσωνα.

Πηγή: selidodeiktis.edu.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

viasmos.jpg
Ασέλγεια σε 12χρονη αθλήτρια: Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον προπονητή ιστιοπλοΐας
«Στο δικό του μυαλό ίσως να πίστευε ό,τι και να γίνει θα καλυφθεί με το γάμο… Μου δίνει την εντύπωση ότι έμμεσα επιβεβαιώνεται ο βιασμός»
Ασέλγεια σε 12χρονη αθλήτρια: Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον προπονητή ιστιοπλοΐας
ipourgeio_paideias.jpg
Εντοπίστηκαν λάθη στους πίνακες κατανομής των 3.278 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Μετά τις διορθώσεις πάνε για ΦΕΚ
Με την ολοκλήρωση των διορθώσεων θα υπογραφούν από τον υπουργό και την υφυπουργό Παιδείας και θα σταλούν στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση.
Εντοπίστηκαν λάθη στους πίνακες κατανομής των 3.278 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Μετά τις διορθώσεις πάνε για ΦΕΚ