panteio
Επιπτώσεις ψυχικής νόσου γονέων στα τέκνα τους - Στις 5/6 η ομιλία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ομιλία του Καθηγητή κ. Γεράσιμου Κολαΐτη, με θέμα τις επιπτώσεις της ψυχικής νόσου γονέων στα τέκνα τους, θα πραγματοποιηθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγεωργα ΙΙ, την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα.

Ο Δρ. Γεράσιμος Α. Κολαΐτης, Ομότιμος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ θα μιλήσει για το Πρόγραμμα προαγωγής/πρόληψης ψυχικής υγείας παιδιών και οικογενειών «Ας Μιλήσουμε για τα Παιδιά» (Let’s Talk about Children, LTC).

Συντονίστρια θα είναι η Δρ. Σμαράγδα Καζή.

Περίληψη ομιλίας: 

Η γνώση πως η ψυχική νόσος γονέων επηρεάζει την ψυχική υγεία των ανήλικων τέκνων τους δεν είναι νέα. Πλήθος μελετών δείχνουν πως τα τέκνα γονέων με ψυχικές δυσκολίες (π.χ. κατάθλιψη, άγχος, ψυχώσεις διατροφικές διαταραχές, χρήση ουσιών) έχουν 3-13πλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχοπαθολογία (καθώς και προβλήματα δεσμού, αναπτυξιακή καθυστέρηση, κακομεταχείριση, έκπτωση λειτουργικότητας), και 5πλάσιες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν στη ζωή τους υπηρεσίες υγείας, ψυχικής υγείας, καθώς και κοινωνικές υπηρεσίες, συγκριτικά με τέκνα υγιών ψυχικά γονέων. Ωστόσο, οι νέες μελέτες δείχνουν πως αυτή η συσχέτιση αφορά και γονείς χωρίς σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Η διαγενεακή μεταβίβαση γίνεται μέσω γενετικών, επιγενετικών επιδράσεων, άσκησης του γονικού ρόλου (parenting) και άλλων σύνθετων, υπό μελέτη επιδράσεων. Θα παρουσιαστούν στοιχεία από την εφαρμογή της παρέμβασης “Ας Μιλήσουμε για τα Παιδιά” (Let’s Talk About Children, LTC) στην Ελλάδα, την περίοδο 2011-14, από την Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο ΓΝΠ «Η Αγία Σοφία», με χορηγία του Ιδρύματος “Στ. Νιάρχος”, με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα, κατά την αποτίμησή του. Πρόσφατα, επιπλέον, το Πρόγραμμα LTC υλοποιείται στη χώρα, στο πλαίσιο του Προγράμματος EU4Health 2021-27, με κοινοπραξία 9 χωρών, με σκοπό τη διάδοση και εφαρμογή της ψυχοκοινωνικής παρέμβασης σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος για την Ελλάδα, Ομότιμος Καθηγητής Γερ. Κολαΐτης).

Σύντομο βιογραφικό: 

O Γεράσιμος Α. Κολαΐτης είναι Ομότιμος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει διατελέσει Διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, στο ΓΝΠ «Η Αγία Σοφία» (2009-15 και 2019-22), καθώς, επίσης, και Διευθυντής Σπουδών του ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων» (2016-2023). Έχει συμμετάσχει ως Επισκέπτης Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στην επιδημιολογική μελέτη Generation R Study του Erasmus University Medical Center-Sophia Children’s Hospital (Rotterdam, NL), και σε πολλά ευρωπαϊκά διακρατικά προγράμματα και ελληνικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα και μη. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 επιστημονικές εργασίες σε ξενόγλωσσα και 50 σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συγγράμματα, με 3168 βιβλιογραφικές αναφορές (h-index=29). Τα κύρια ενδιαφέροντά του αφορούν το ψυχικό τραύμα και μετατραυματικό στρες στους νέους, την κατάθλιψη, τις παρεμβάσεις πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας, τη χρήση δομημένων ψυχιατρικών συνεντεύξεων (π.χ. K-SADS-PL), καθώς και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Είναι συγγραφέας του συγγράμματος «Σύγχρονη Ψυχιατρική Παιδιού και Εφήβου-Ψυχική Υγεία και Ψυχοπαθολογία» (Αθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ, Νοέμβριος 2020).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δπθ
ΔΠΘ: Σημαντικές διακρίσεις του Τμήματος Χημείας στα Health & Safety Awards 2024
Χρυσό Μετάλλιο με το έργο Erasmus+ SETOFF και Πρώτο Βραβείο στο Π.Μ.Σ. «Χημική Βιομηχανία: Διαχείριση Ποιότητας, Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας»
ΔΠΘ: Σημαντικές διακρίσεις του Τμήματος Χημείας στα Health & Safety Awards 2024
peripoliko-astynomia.jpg
Αδιανόητο: Επιχειρηματίας προσέλαβε κάποιον για να «τσιμεντώσει» τον συνέταιρο και την μητέρα των δύο παιδιών του
Eπιχειρηματίας προσέλαβε αλλοδαπό για να «τσιμεντώσει» τον συνέταιρο και την μητέρα των δύο παιδιών του
Αδιανόητο: Επιχειρηματίας προσέλαβε κάποιον για να «τσιμεντώσει» τον συνέταιρο και την μητέρα των δύο παιδιών του