Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Από γνωστό φαρσέρ και… google translate τα απειλητικά mail στα σχολεία της Αττικής

Καταρρίπτονται οι φήμες ότι η Ρωσία κρύβεται πίσω από τη μαζική αποστολή απειλητικών e-mail σε δεκάδες σχολεία της Αττικής.

Τα e-mail έφτασαν στα σχολεία από αποστολέα «[email protected]».

Ο αστυνομικός συντάκτης στα Νέα και το Βήμα, Βασίλης Λαμπρόπουλος, είπε στο Mega ότι στις ελληνικές Αρχές σήμανε συναγερμός το πρωί της Τετάρτης (29/5), λόγω μαζικής αποστολής απειλητικών e-mails σε τουλάχιστον 35 σχολεία.

Η απάντηση από το υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως το μήνυμα αυτό είναι spam και να μην του δοθεί κάποια ιδιαίτερη σημασία

«Διάβασα το e-mail στις 8 το πρωί. Κατευθείαν πήρα τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας. Τους ενημέρωσα, μου είπαν ότι θα πρέπει να ειδοποιήσω την αστυνομία. Όντως πήρα την αστυνομία, κατέγραψαν το γεγονός, αλλά μου είπαν ότι πρέπει να απευθυνθώ στην τοπική Ασφάλεια. Αυτό έκανα και εκεί με ενημέρωσαν ότι υπάρχουν κι άλλα παρόμοια e-mails σε άλλα σχολεία και ότι δεν μπορούν τόσο άμεσα», είπε η διευθύντρια σχολείου των Δυτικών Προαστίων.

Φαινομενικά, τα «αποτυπώματα» της αποστολής τους «δείχνουν» Ρωσία. Ωστόσο, στην Ελληνική Αστυνομία θεωρούν ότι το κείμενο που υπάρχει στα e-mail είναι μια πρόχειρη μετάφραση, απευθείας από google translate. Θεωρούν επίσης ότι το μεταφρασμένο κείμενο που εστάλη στα σχολεία έγινε από αραβικό πρωτότυπο κείμενο, όχι από ρωσικό. Θεωρείται επίσης ότι προέρχεται από παλιό κείμενο, όχι από κάτι που γράφτηκε πρόσφατα. Πρόκειται μάλιστα για γνωστό φαρσέρ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, το κείμενο «δείχνει» να προέρχεται από τη Ρωσία αλλά οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έγινε αλλοίωση των δεδομένων, να προέρχεται από άλλη χώρα και απλώς να χρησιμοποιούν τα ρωσικά στοιχεία. Κατά το ρεπορτάζ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συσχετίζουν την αποστολή των απειλητικών e-mails και μάλιστα από τη Ρωσία την ημέρα διεξαγωγής του Τελικού του Conference League.

Μεγάλα σχολεία και ξένα κολέγια ανάμεσα στους παραλήπτες

Επίσης, τα e-mails έχουν όλα το ίδιο περιεχόμενο και έχουν φτάσει σε τουλάχιστον 35 σχολεία. Όπως είπε ο αστυνομικός συντάκτης, ανάμεσα στους παραλήπτες αυτών των e-mails είναι και μεγάλα σχολεία της Αθήνας και ξένα κολέγια. Η απάντηση από το υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως το μήνυμα αυτό είναι spam και να μην του δοθεί κάποια ιδιαίτερη σημασία.

Επικράτησε πανικός

Το πρωί επικράτησε πανικός, με τους μαθητές να μεταφέρονται εκτός σχολικού περιβάλλοντος για λόγους ασφαλείας. Γονείς σε Αιγάλεω, Περιστέρι και άλλες περιοχές, όταν άκουσαν ότι κάτι συμβαίνει συγκεντρώθηκαν έξω από τα σχολεία, έβλεπαν την κατάσταση που επικρατούσε και ρωτούσαν να μάθουν τι είχε συμβεί. Στον κάθε γονιό δόθηκε η δυνατότητα να πάρει το παιδί του στο σπίτι, υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση.

«Τελικά όλη αυτή η αναστάτωσής ήταν φάρσα και δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο», όπως προκύπτει από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. «Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκάλυψη του δράστη», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. Το μήνυμα του δράστη ήταν πραγματικά τρομακτικό.

«Θα σας ρίξουμε πάνω τους και θα πνιγείτε μέχρι το φως στα μάτια σας να γίνει σκοτάδι, το οποίο θα αυξηθεί και όλοι θα νιώσετε αυτό το βάρος στον εαυτό σας και θα βυθιστείτε στο σκοτάδι. Ας θάψουμε το κράτος κάτω από ένα βουνό από πτώματα. Θα σε ανατινάξουμε όπως έκαναν τα αδέρφια μας στο Παρίσι. Ο Inshallah Allah τους έδωσε τους παραδεισένιους κήπους του. Κάθε Καφίρ θα λογοδοτήσει στους μουσουλμάνους για την παρενόχλησή τους. Θα εισβάλουμε στο συντακτικό γραφείο κάθε μέσου ενημέρωσης και θα κόψουμε λαιμούς στα ψεύτικα γράμματά σας. Θα κάψουμε το γήπεδό σας».

Ο αναβρασμός που υπήρξε ήταν μεγάλος, με τους μαθητές, τους γονείς τους, αλλά και τους δασκάλους τους να ζητούν απαντήσεις.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepistimiopatron.jpg
Regional Growth Conference 2026: Με ηγετική και πολυεπίπεδη παρουσία του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκινούν οι εργασίες
Στις εργασίες του συνεδρίου μετέχουν ο Πρύτανης, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, και οι Αντιπρυτάνεις του ιδρύματος, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην...
Regional Growth Conference 2026: Με ηγετική και πολυεπίπεδη παρουσία του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκινούν οι εργασίες
Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες 2026: Η «παγίδα» μετακίνησης σχολών σε περισσότερα Πεδία
Το 4ο Επιστημονικό Πεδιο συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη πίεση υποψηφίων – Προβληματισμός για τις ανισότητες και το επίπεδο σπουδών
Πανελλήνιες 2026: Η «παγίδα» μετακίνησης σχολών σε περισσότερα Πεδία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Κινητοποίηση σήμερα στον Πειραιά μετά τις μηνύσεις σε συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς
Η ΕΛΜΕ Πειραιά κάνει λόγο για «νέα απαράδεκτη προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και έκφρασης», ενώ έχει προγραμματίσει...
Κινητοποίηση σήμερα στον Πειραιά μετά τις μηνύσεις σε συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς
Σύνταξη
Πρόωρη σύνταξη για γονείς: Ποιοι μπορούν ακόμη να αποχωρήσουν πριν από τα 62
Οι προϋποθέσεις για ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τράπεζες – Τι ισχύει για 25ετία, ανήλικο παιδί και πλασματικά έτη
Πρόωρη σύνταξη για γονείς: Ποιοι μπορούν ακόμη να αποχωρήσουν πριν από τα 62