Μητροπολιτικό Κολλέγιο, αποφοίτηση
Απόφοιτοι πανεπιστημίου το 43% των ατόμων 25-34 ετών στην ΕΕ

Το 2023, το 43% του πληθυσμού της ΕΕ ηλικίας 25-34 ετών είχε ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές του σπουδές (τριτοβάθμια εκπαίδευση - επίπεδα ISCED 5-8), σε μία αύξηση της τάξεως της 1 ποσοστιαίας μονάδας (pp) σε σύγκριση με το 2022 (42%).

Σύμφωνα με την Eurostat, αυτό είναι 2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον στόχο της ΕΕ για το 2030, η οποία στοχεύει στο 45% του πληθυσμού της ΕΕ ηλικίας μεταξύ 25-34 ετών να είναι απόφοιτοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα, υπάρχει χάσμα μεταξύ των φύλων όσον αφορά τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών, καθώς υψηλότερο ποσοστό γυναικών έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους σε σύγκριση με τους άνδρες (49% των γυναικών και 38% των ανδρών).

 

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι 13 χώρες της ΕΕ έχουν ήδη πετύχει τον στόχο σε επίπεδο ΕΕ για το 2030: Ιρλανδία (63% του συνολικού πληθυσμού ηλικίας 25-34 ετών), Κύπρος (62%), Λουξεμβούργο (60%), Λιθουανία (57%), Ολλανδία (55%), Σουηδία (54%), Ισπανία και Γαλλία (και οι δύο 52%), Βέλγιο (50%), Δανία (49%), Μάλτα και Πολωνία (και οι δύο 46%) και Λετονία (45%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Ρουμανία (23%), στην Ουγγαρία (29%) και στην Ιταλία (31%).

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τα ποσοστά ολοκλήρωσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν υψηλότερα για τις γυναίκες απ’ ό,τι για τους άνδρες, σε μία διαφορά 5 pp στη Γερμανία έως διαφορά 24 pp στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Σλοβενία.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο κορυφαίο Μεταπτυχιακό για Εκπαιδευτικούς από ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ και ΑΣΠΑΤΕ "Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εκπαιδευτική Πράξη"

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepistimio-patron
Η πρώτη ποινή στην ιστορία των ελληνικών Πανεπιστημίων από την πτώση της δικτατορίας για συνδικαλιστικούς λόγους
«Διώχθηκαν πειθαρχικά επειδή συμμετείχαν στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί...
Η πρώτη ποινή στην ιστορία των ελληνικών Πανεπιστημίων από την πτώση της δικτατορίας για συνδικαλιστικούς λόγους