Εισφορές εκπαιδευτικών - 1,5 χρόνο αναμονής: «Να επιστραφούν τα χρήματά μας»
Την άμεση επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων εισφορών ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Έχει ήδη παρέλθει 1,5 χρόνος και ακόμη οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην αναμονή για την επιστροφή όσων χρημάτων τους παρακρατήθηκαν.

Αναλυτικότερα, όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί του ΣΕΠΕ Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», με αφορμή την κράτηση του άρθρου 38 παρ. 2β του ν. 3986/2011, 1% υπέρ ΤΠΔΥ (ή ΟΑΕΔ) που ίσχυε από το 2011 και που καταργήθηκε από τις 25/11/2022, βάσει του άρθρου 84 του ν. 4997/2022 όλοι οι εργαζόμενοι θεωρούν υποχρέωση του φορέα που υπηρετούν την επιστροφή της για όσο διάστημα μετά τις 25/11/2022 υπήρξε αυθαίρετη παρακράτηση ή έγινε γιατί είχαν βγει οι καταστάσεις μισθοδοσίας (στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για παρακράτηση από τέλος Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη του 2022).

Ωστόσο, όπως τονίζουν ο ΕΦΚΑ δεν έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα εδώ και 1,5 περίπου χρόνο.

«Η κράτηση αυτή αποτελούσε όλα τα χρόνια ένα χαράτσι στους εργαζόμενους, δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, δεν ήταν ανταποδοτική, δηλαδή δεν επέστρεφε κάτι σε αυτούς. Πάει πολύ να μας «βγαίνει και το λάδι» για να πάρουμε πίσω και τα αχρεωστήτως καταβληθέντα», τονίζουν.

Αναλυτικά

Με αφορμή την κράτηση του άρθρου 38 παρ. 2β του ν. 3986/2011, 1% υπέρ ΤΠΔΥ (ή ΟΑΕΔ) που ίσχυε από το 2011 και που καταργήθηκε από τις 25/11/2022, βάσει του άρθρου 84 του ν. 4997/2022 όλοι οι εργαζόμενοι θεωρούμε υποχρέωση του φορέα που υπηρετούμε την επιστροφή της για όσο διάστημα μετά τις 25/11/2022 υπήρξε αυθαίρετη παρακράτηση ή έγινε γιατί είχαν βγει οι καταστάσεις μισθοδοσίας (στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για παρακράτηση από τέλος Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη του 2022).

Η διαδικασία επιστροφής της όποιας παρακράτησης με ατομικές αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ, διαδικασία που ο ίδιος ο φορέας στην αρχή και μέχρι πρότινος είχε προκρίνει, αποτελεί κοροϊδία, γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, ούτε στην άλλη ζωή δε θα απαντηθούν τα αιτήματά μας, αφού το ζήτημα αυτό αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ δεν έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα εδώ και 1,5 περίπου χρόνο, δεν έχει δώσει τις απαραίτητες οδηγίες προς όλους τους φορείς για τον χειρισμό της υπόθεσης, προκειμένου να υλοποιήσει την υποχρέωση επιστροφής των εισφορών των ασφαλισμένων, που δεν θα έπρεπε να παρακρατηθούν από τους μισθούς μας, υιοθετώντας ταυτόχρονα διαδικασίες που δε θα επιβαρύνουν διοικητικά τις υπηρεσίες και δε θα ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους.

Η κράτηση αυτή αποτελούσε όλα τα χρόνια ένα χαράτσι στους εργαζόμενους, δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, δεν ήταν ανταποδοτική, δηλαδή δεν επέστρεφε κάτι σε αυτούς. Πάει πολύ να μας «βγαίνει και το λάδι» για να πάρουμε πίσω και τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Τελικά ο ίδιος ο ΕΦΚΑ, μετά την κατακραυγή, αναγκάστηκε να βγάλει την 576697/18-4-2024 ανακοίνωση με την οποία, αφού προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αναγκάζεται να καταλήξει ότι «Η ειδική εισφορά που συνυπολογίσθηκε και αποδόθηκε για διαστήματα πέραν της 25/11/2022 θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στους δικαιούχους μέσω των εκκαθαριστικών αποδοχών των οικείων Υπηρεσιών». Δηλαδή θα μας τα επιστρέψουν μέσω της μισθοδοσίας μας, όπως έχουν υποχρέωση να κάνουν. Μόνο που υπάρχει και συνέχεια στην ανακοίνωση του ΕΦΚΑ που λέει «Για τη συνολική διαχείριση του θέματος που αφορά την καταργηθείσα ειδική εισφορά, επίκειται προσεχώς η έκδοση ειδικής εγκυκλίου οδηγιών από τη Γενική Δ/νση Εισφορών του e-ΕΦΚΑ». Δηλαδή μας λένε ότι θα βγάλουν εγκύκλιο (όταν το αποφασίσουν) για το πώς και το πότε θα μας επιστραφούν τα χρήματά μας δια μέσου της μισθοδοσίας μας! Ήδη μας τα χρωστάνε 1,5 χρόνο και έπεται συνέχεια! 

Απαιτούμε να σταματήσει κάθε κωλυσιεργία και να επιστραφούν άμεσα μέσω της μισθοδοσίας μας όσα μας παρακρατήθηκαν μετά την κατάργηση του προαναφερόμενου νόμου.

Επισήμανση: Όσα διακινούν τα διάφορα δικηγορικά γραφεία για επιστροφή των χρημάτων της κράτησης αυτής από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος ως τότε που καταργήθηκε είναι για να μαζέψουν πελατεία. Οι νόμοι καταργούνται με αγώνες κι όχι με δικαστικές αποφάσεις.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα