Γεωργιάδης υπ
ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ/INTIME NEWS
ΔΑΠ Ιατρικής: Ο Βαθμός Πτυχίου σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο για αμεσότερη έναρξη ειδικότητας.

Ακόμα και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ «αδειάζει» πλέον την κυβέρνηση για τις επιλογές της!

Σε μια σπάνια κίνηση, η ΔΑΠ Ιατρικών σχολών εξέδωσε ανακοίνωση - «χαστούκι» για τις επιλογές της κυβέρνησης και του Αδωνι Γεωργιάδη στο ζήτημα έναρξης Ειδικότητας των νέων γιατρών, ζητώντας την απόσυρση της πρόσφατης Υπουργικής απόφασης  με θέμα «Συγκρότηση και ορισμός μελών στην Εθνική Επιτροπή Επιλογής για έναρξη Ειδικότητας, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.)»

Η ανακοίνωση εκδόθηκε από τη ΔΑΠ Πατρών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ΔΑΠ των άλλων Ιατρικών σχολών της χώρας, (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, κ.α) με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει πλέον ανοίξει και νέο, εσωτερικό μέτωπο στο χώρο της υγείας...

Το πρόβλημα που εντοπίζουν οι φοιτητές της ΔΑΠ είναι ότι η εν λόγω Υ.Α προβλέπει την κάλυψη του 20% των θέσεων για ειδικότητες, υψηλής ζήτησης, με αναμονή διορισμού μεγαλύτερη του 1 έτους, μέσω διαδικασίας αξιολόγησης, με τα κριτήρια που προβλέπονται από τη συγκεκριμένη Εγκύκλιο (50% από Γραπτή Εξέταση + 50% από Βαθμό Πτυχίου) να την καθιστούν βαθιά προβληματική, καθώς, όπως τονίζουν, ο Βαθμός Πτυχίου σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο για αμεσότερη έναρξη ειδικότητας. 

Ολη η ανακοίνωση - ψήφισμα της ΔΑΠ Ιατρικής

Με προβληματισμό αναγνώσαμε την Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Συγκρότηση και ορισμός μελών στην Εθνική Επιτροπή Επιλογής για έναρξη Ειδικότητας, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.)» (αρ. πρωτ.: Α1β/Γ.Π. οικ. 25299). Αντιλαμβανόμαστε ότι στόχος είναι η εξομάλυνση ενός χρόνιου προβλήματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή των μεγάλων αναμονών που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών της χώρας μας.

Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει την κάλυψη του 20% των θέσεων για ειδικότητες, υψηλής ζήτησης, με αναμονή διορισμού μεγαλύτερη του 1 έτους, μέσω διαδικασίας αξιολόγησης, με τα κριτήρια που προβλέπονται από τη συγκεκριμένη Εγκύκλιο (50% από Γραπτή Εξέταση + 50% από Βαθμό Πτυχίου) να την καθιστούν βαθιά προβληματική.
Ο Βαθμός Πτυχίου σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο για αμεσότερη έναρξη ειδικότητας. Δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμος για τις κατά τόπους Ιατρικές Σχολές της χώρας ή ακόμα και του Εξωτερικού (όπου φοιτούν χιλιάδες Έλληνες), καθώς δεν υπάρχει κοινό Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών, δεν υπάρχει κοινός τρόπος διδασκαλίας των μαθημάτων και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει κοινός τρόπος εξέτασης των μαθημάτων αλλά και των Κλινικών Ασκήσεων. Κάθε Ιατρική Σχολή, ακόμα και κάθε Εργαστήριο ή Κλινική στην ίδια σχολή θέτουν διαφορετικά κριτήρια βαθμολόγησης.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι σε κάποιες Ιατρικές Σχολές παρατηρούνται καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις σε σχέση με κάποιες άλλες Ιατρικές Σχολές. Παράλληλα, τίθενται σημαντικά ερωτήματα επι της παρούσας Υπουργικής Απόφασης, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά τι θα γίνει με τους νέους Ιατρούς που δεν επιτύχουν στις εξετάσεις ή τις ειδικότητες που επιθυμούν, τι θα γίνει με τους νέους Ιατρούς που έρχονται από Ιατρικές Σχολές του Εξωτερικού, τι θα γίνει με τους νέους Ιατρούς που έχουν αποφοιτήσει πριν την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας:
• Να ανακαλέσει άμεσα την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση.
• Να προχωρήσει σε εκτεταμένη διαβούλευση του θέματος με εκπροσώπους των Φοιτητών των Ιατρικών Σχολών, τις Διοικήσεις των Ιατρικών Σχολών, τον ΠΙΣ και κάθε άλλο εμπλεκόμενο φορέα

δαπ ιατρικης
δαπ ιατρικης 2

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπα
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Πτυχιούχοι από Κίνα, ΗΠΑ και Ελ Σαλβαδόρ - Αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων
Εκθετική αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων στην Ελλάδα - Σε ποια Πανεπιστήμια λειτουργούν και σε ποια θα λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο νέα...
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Πτυχιούχοι από Κίνα, ΗΠΑ και Ελ Σαλβαδόρ - Αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων