μαθηματικα
Ενας οδηγός για μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις Μαθηματικές Ολυμπιάδες
Οι Μαθηματικές Ολυμπιάδες είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς διαγωνισμούς στον κόσμο, αλλά με τη σωστή προετοιμασία, μπορείτε να πετύχετε.
 
Στο  άρθρο που ακολουθεί, ο Μαθηματικός κ.Σωκράτης Ρωμανίδης αναλύει 6 στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για τις Μαθηματικές Ολυμπιάδες.

Οι 6 στρατηγικές

1. Μάθετε για τη δομή των Μαθηματικών Ολυμπιάδων
Κατανοήστε τους τύπους προβλημάτων που μπορείτε να συναντήσετε στα μαθηματικά πεδία: Γεωμετρία, Άλγεβρα, Θεωρία αριθμών και Συνδυαστική.
Αυτή η γνώση θα σας βοηθήσει να επικεντρώσετε τις προσπάθειες εξάσκησής σας σε συγκεκριμένους τομείς και να αναπτύξετε ένα ολοκληρωμένο σύνολο δεξιοτήτων.
 
2. Αντιμετωπίστε τα προβλήματα των προηγούμενων Ολυμπιάδων
Λύστε προβλήματα από προηγούμενες Μαθηματικές Ολυμπιάδες για να μετρήσετε το επίπεδο δυσκολίας και τους τύπους των ερωτήσεων που τίθενται.
Δουλέψτε σε μια ποικιλία προβλημάτων από διαφορετικές χρονιές για να εξασκηθείτε σε διάφορες τεχνικές και προσεγγίσεις επίλυσης προβλημάτων.
Αναλύστε τις λύσεις σας και μάθετε από τα λάθη σας για να βελτιώσετε τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων σας.
 
3. Δουλέψτε στην διαχείριση του χρόνου σας
Η αποτελεσματική διαχείριση χρόνου είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια των Μαθηματικών Ολυμπιάδων.
Εξασκηθείτε στην επίλυση προβλημάτων εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων για να αναπτύξετε την ταχύτητα και την ακρίβειά σας, προσομοιώνοντας τις πραγματικές συνθήκες των εξετάσεων.
Σταδιακά προσπαθήστε να μειώσετε τον χρόνο που αφιερώνετε για την επίλυση κάθε προβλήματος, διατηρώντας παράλληλα το υψηλό επίπεδο ακρίβειας στις λύσεις σας.
 
4. Εξασκηθείτε σε προηγμένες τεχνικές επίλυσης προβλημάτων
Τα προβλήματα των Μαθηματικών Ολυμπιάδων συχνά απαιτούν δημιουργική σκέψη και προηγμένες τεχνικές επίλυσης προβλημάτων, όπως για παράδειγμα η επαγωγή, η εις άτοπον απαγωγή αλλά και σε άλλες μαθηματικές μεθόδους που απαιτούν δημιουργική σκέψη.
Μάθετε να χρησιμοποιείτε μια ποικιλία τεχνικών επίλυσης προβλημάτων για να αντιμετωπίζετε κάθε πρόκληση με αυτοπεποίθηση.
 
5. Ζητήστε καθοδήγηση από έμπειρους καθηγητές μαθηματικών
Συνδεθείτε με έμπειρους καθηγητές μαθηματικών που μπορούν να σας παρέχουν καθοδήγηση και υποστήριξη.
Μπορούν να σας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες, να διευκρινίσουν έννοιες και να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε δύσκολα προβλήματα.
Εκμεταλλευτείτε την εξειδίκευσή τους και μάθετε από τις εμπειρίες τους.
 
6. Αποδεχτείτε προκλήσεις και μάθετε από τα εμπόδια
Να θυμάστε ότι το ταξίδι προς τις Μαθηματικές Ολυμπιάδες είναι γεμάτο προκλήσεις.
Αποδεχτείτε αυτές τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για μάθηση και βελτίωση.
Μάθετε από τα εμπόδια και χρησιμοποιήστε τα ως σκαλοπάτια για να περάσετε στο επόμενο επίπεδο.
Καλλιεργήστε μια θετική νοοτροπία και συνεχίστε να διευρύνετε τα όριά σας για να επιτύχετε τους στόχους που έχετε θέσει.
 
Οι Μαθηματικές Ολυμπιάδες απαιτούν σχολαστική προετοιμασία και η εξάσκηση είναι το κλειδί της επιτυχίας.
Ακολουθώντας αυτές τις στρατηγικές, μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να πετύχετε στις Μαθηματικές Ολυμπιάδες.

Πως γίνεται η επιλογή των έξι μαθητών που αποτελούν την Εθνική Ομάδα των Μαθηματικών που μας εκπροσωπεί στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

Η διαδικασία περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις που φέρουν τα ονόματα: «ΘΑΛΗΣ», «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» και ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ.
 
  • Η πρώτη φάση του διαγωνισμού "ΘΑΛΗΣ" διενεργείται στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος μαθητές όλων των τάξεων των Λυκείων καθώς και των Β΄ και Γ΄ τάξεων των Γυμνασίων. 
  • Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού "ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ" που διεξάγεται στο τέλος του Ιανουαρίου και συμμετέχουν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού “ΘΑΛΗΣ”. 
  • Η τρίτη φάση του διαγωνισμού που είναι η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ" διενεργείται τον Φεβρουάριο. Σε αυτή τη τελική φάση διαγωνίζονται μόνο όσοι επέτυχαν στον δεύτερο διαγωνισμό "ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ". Η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τον διαγωνισμό Νέων (Μικροί) και στον διαγωνισμό των Μεγάλων. Στο διαγωνισμό Νέων συμμετέχουν οι επιτυχόντες μαθητές του διαγωνισμού «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου, ενώ στο διαγωνισμό των Μεγάλων συμμετέχουν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» των τάξεων Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου.
  • Στον τέταρτο διαγωνισμό που ονομάζεται "ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ", που και αυτός είναι χωρισμένος σε δύο κατηγορίες «Μικρών» και «Μεγάλων», παίρνουν μέρος όσοι μαθητές βραβεύθηκαν στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» με σκοπό την επιλογή των ομάδων (για κάθε ομάδα επιλέγονται 6 μαθητές) που θα συμμετάσχουν στις Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες και στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (ΔΜΟ).

Σωκράτης Ρωμανίδης 

Μαθηματικός - www.eisatopon.blogspot.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies_panelladikes_vaseis.jpg
Που θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές
Φέτος, περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, αναμένεται να τρυγήσουν την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα. 
Που θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές