ΕΜΠ
Σχεδόν το 60% των πτυχιούχων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εργαζόταν παράλληλα με τις σπουδές

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ Μαΐου – Ιουνίου 2023 (σε δείγμα 1.307 διπλωματούχων του ΕΜΠ, ποσοστό 10,5% επί του συνόλου των αποφοίτων της περιόδου), μόλις 2% είναι άνεργοι.

Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, καταδεικνύει τη σημαντική βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης των διπλωματούχων του ΕΜΠ και την «αναγέννηση» της αγοράς εργασίας των μηχανικών.

emp

Ειδικότερα, από τις απαντήσεις των πτυχιούχων ΕΜΠ προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

• Το ίδρυμα συγκαταλέγεται στις πρώτες επιλογές των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στοιχείο το οποίο τεκμηριώνει την ελκυστικότητα των σπουδών που προσφέρει.

• Σχεδόν το 60% των πτυχιούχων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εργαζόταν παράλληλα με τις σπουδές.

• Στοιχείο πάντως που προκαλεί ερωτηματικά είναι ότι η μέση διάρκεια φοίτησης είναι τα 6,9 έτη, δηλαδή κατά σχεδόν δύο χρόνια μεγαλύτερη από τα 5 χρόνια που είναι η τυπική διάρκεια σπουδών στις σχολές του ΕΜΠ.

• Το 9,4% των διπλωματούχων του δείγματος διαμένει και εργάζεται στο εξωτερικό.

• Το 52% συνεχίζει τις σπουδές του για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου και το 16,8% για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου.

• Οι απόφοιτοι του ΕΜΠ βρίσκουν την πρώτη θέση απασχόλησής τους σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών μετά την αποφοίτησή τους, στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει την εξαιρετικά γρήγορη απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας.

• Οι διπλωματούχοι του ΕΜΠ, μετά την εκτόνωση των επιπτώσεων της ελληνικής «κρίσης χρέους», αναζητούν τη σταθερότητα μέσω της μισθωτής εργασίας. Η αύξηση των μισθωτών πτυχιούχων του ΕΜΠ ακολουθεί τη γενικότερη τάση στο σύνολο της οικονομίας.

• Η «επιχειρηματικότητα ανάγκης», η οποία αποτέλεσε μια επαγγελματική διέξοδο κατά την πρώιμη φάση της «κρίσης χρέους», περιορίζεται. Για τις επιχειρήσεις των μηχανικών ΕΜΠ, η περιορισμένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και το θέμα του ανταγωνισμού αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις για την επόμενη περίοδο.

• Ο κλάδος των κατασκευών, παρά την πίεση που έχει δεχθεί, σε όρους αριθμού επιχειρήσεων, κύκλου εργασιών και αριθμού απασχολουμένων, συνεχίζει να αποτελεί την κατεξοχήν «πύλη εισόδου» των μηχανικών στην αγορά εργασίας.

• Σύμφωνα με την έρευνα, δυστυχώς η προκατάληψη απέναντι στις γυναίκες μηχανικούς μοιάζει να εντείνεται, αναδεικνύοντας τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στο επίπεδο της κοινωνικής ευθύνης από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Καταγγελία για μαζικές εξώσεις φοιτητών από τις εστίες
«Δεν είναι τυχαίο που βιάζονται να ξεκληρίσουν  όλες τις Εστίες, απ’ όταν έλαβαν έγκριση για κονδύλι 5,6 εκ. ευρώ για «αναβάθμιση των Φοιτητικών...
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Καταγγελία για μαζικές εξώσεις φοιτητών από τις εστίες
ypaith
ΙΕΠ: Έλλειμμα ύψους 589.500 ευρώ - Το ΥΠΑΙΘΑ αποσύρει χρήματα από τα ΑΕΙ για να το καλύψει
«Τρύπα» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο ΙΕΠ – Η απόφαση Πιερρακάκη να αποσύρει χρήματα από τα δημόσια πανεπιστήμια
ΙΕΠ: Έλλειμμα ύψους 589.500 ευρώ - Το ΥΠΑΙΘΑ αποσύρει χρήματα από τα ΑΕΙ για να το καλύψει
αξιολόγηση
Αιρετοί ΔΑΚΕ: «Όχι» στην αξιολόγηση!
Ενημερωτικό των αιρετών ΔΑΚΕ για την 21η συνεδρίαση ΠΥΣΠΕΑ’ Αθήνας  & 7η συνεδρίαση ΑΠΥΣΠΕ Αττικής –  «Αναρωτιόμαστε τι άλλο πρέπει να συμβεί για να...
Αιρετοί ΔΑΚΕ: «Όχι» στην αξιολόγηση!