epal
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
ΣΥΝΕΚ: Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν νοιάζεται, παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις των υπουργών και του πρωθυπουργού, για τους μαθητές και τις μαθήτριες και τους απόφοιτους/ες , όλων των σχολείων και ιδιαίτερα των Επαγγελματικών Λυκείων.

Για νέα επίθεση της κυβέρνησης στα ΕΠΑΛ και συγκεκριμένα στους αποφοίτους της Τάξης Μαθητείας- Μεταλυκειακού έτους, κάνει λόγο η παράταξη των ΣΥΝΕΚ.

Οπως αναφέρει, ενώ μέχρι τώρα δεν πλήρωναν εξέταστρα για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης, αλλά καλύπτονταν αυτά από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας, στο εξής  καλούνται να πληρώνουν εξέταστρα 100 ευρώ για την συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης, προκειμένου να αποκτήσουν το «επιπέδου 5» πτυχίο τους που δικαιούνται.

Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας κατάργησε το δωρεάν πρόγραμμα προετοιμασίας των αποφοίτων για τις εξετάσεις πιστοποίησης που είχε θεσμοθετηθεί και υλοποιούνταν από το 2018. Έτσι οι απόφοιτοι/ες θα πρέπει να προετοιμαστούν μόνοι/ες τους ή να ζητήσουν ιδιωτική βοήθεια, πληρώνοντας βέβαια ανάλογα...

Ολη η ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ

Καινούργιοι πελάτες στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν οι απόφοιτοι/ες του Μεταλυκειακού έτους - Τάξη μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων, με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να πληρώνουν οι ίδιοι/ες εξέταστρα, προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για την απόδοση του πτυχίου τους.

Συγκριμένα, σύμφωνα με την προκήρυξη του ΕΟΠΠΕΠ, οργανισμού που εποπτεύεται από το ΥΠΑΙΘ, οι απόφοιτοι/ες του «Μεταλυκειακού έτους - Τάξη μαθητείας» των ΕΠΑΛ, καλούνται να πληρώνουν εξέταστρα 100 ευρώ για την συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης, προκειμένου να αποκτήσουν το «επιπέδου 5» πτυχίο τους που δικαιούνται.

Να σημειώσουμε πως από την καθιέρωση αυτού του θεσμού (2016-2017) μέχρι σήμερα, οι απόφοιτοι/ες του έτους αυτού, δεν πλήρωναν εξέταστρα για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης, αλλά καλύπτονταν αυτά από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας.

Το Υπουργείο Παιδείας των «αρίστων» έχει ήδη καθυστερήσει για μια ακόμη φορά τις εξετάσεις αυτές, με αποτέλεσμα να απενταχθούν από το ΕΣΠΑ. Έτσι ενώ είμαστε ήδη στο 2024, στις εξετάσεις αυτές θα συμμετέχουν οι απόφοιτοι/ες της Ε΄και ΣΤ΄φάσης του θεσμού, των σχολικών ετών 2021-22 και 2022-23. Δηλαδή υπάρχουν απόφοιτοι/ες που αναμένουν σχεδόν 2 χρόνια από την αποφοίτησή τους. Αποτέλεσμα να τιμωρούνται διπλά: και καθυστέρησε η απόδοση πτυχίου τους και θα πληρώσουν εξέταστρα.

Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας κατάργησε το δωρεάν πρόγραμμα προετοιμασίας των αποφοίτων για τις εξετάσεις πιστοποίησης που είχε θεσμοθετηθεί και υλοποιούνταν από το 2018. Έτσι οι απόφοιτοι/ες θα πρέπει να προετοιμαστούν μόνοι/ες τους ή να ζητήσουν ιδιωτική βοήθεια, πληρώνοντας βέβαια ανάλογα.

Είναι σαφές ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν νοιάζεται για θεσμούς του δημόσιου σχολείου, όπως το «Μεταλυκειακό έτους - Τάξη μαθητείας» ή ακόμα και το εμβληματικό πρόγραμμα «Μια νέα αρχή-ΜΝΑΕ» των ΕΠΑΛ. Και είναι φανερό αυτό, και από το πως τα διαχειρίστηκε στην πράξη ώστε να απαξιωθούν, αλλά και από το γεγονός πως δεν τα ενέταξε στη χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν νοιάζεται, παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις των υπουργών και του πρωθυπουργού, για τους μαθητές και τις μαθήτριες και τους απόφοιτους/ες , όλων των σχολείων και ιδιαίτερα των Επαγγελματικών Λυκείων. «Κάντο μόνος σου και αν δεν μπορείς να πληρώσεις», αυτό είναι το δόγμα των κυρίων Μητσοτάκη και Πιερρακάκη.

Απαιτούμε:

-την κατάργηση των εξέταστρων στις εξετάσεις πιστοποίησης για την απόκτηση του πτυχίου «επιπέδου 5» από τους/τις απόφοιτους/ες του Μεταλυκειακού έτους - Τάξη μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων,

- την επαναλειτουργία του δωρεάν προγράμματος προετοιμασίας των αποφοίτων για τις εξετάσεις αυτές, στα δημόσια ΕΠΑΛ.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

διπαε
Στο ΔΙΠΑΕ το 2ο Διεθνές Συνέδριο για τα δικαιώματα του παιδιού
380 ομιλητές από όλες τις ηπείρους θα αναδείξουν τον ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού
Στο ΔΙΠΑΕ το 2ο Διεθνές Συνέδριο για τα δικαιώματα του παιδιού
ekpa
Το ΕΚΠΑ γιορτάζει 189 χρόνια ιστορίας με μια ξεχωριστή λογοτεχνική περιδιάβαση
Το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη, τη λογοτεχνία και τις στιγμές που σημάδεψαν τη διαδρομή του...
Το ΕΚΠΑ γιορτάζει 189 χρόνια ιστορίας με μια ξεχωριστή λογοτεχνική περιδιάβαση