αμφιθέατρο, έδρανα, φοιτητές, προβολή, καθηγητές, πανεπιστήμιο
Οι φορείς της Λάρνακας επιθυμούν διακαώς την έλευση ιστορικών και αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ελλάδας, αφού κάτι τέτοιο θα δώσει πνοή στην πόλη και την επαρχία και θα δημιουργήσει επιπρόσθετες προοπτικές ανάπτυξης σ’ ένα τομέα που επιθυμούν να επενδύσουν.

Το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στην Λάρνακα αξιωματούχοι τόσο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), όσο και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου  διερευνώντας το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν ως βάση τους τη Λάρνακα για τη δημιουργία Παραρτημάτων.

Στην περίπτωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) το ενδιαφέρον χαρακτηρίζεται, μάλιστα, θερμό. Έγκυρες πληροφορίες του philenews.com  αναφέρουν πως αντιπροσωπεία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρέθηκε αρχές Απριλίου στη Λάρνακα και είχε συναντήσεις τόσο με τον δήμαρχο Λάρνακας, όσο και με άλλους τοπικούς φορείς και παράγοντες της πόλης. Η επιθυμία τους  είναι να δημιουργήσουν παράρτημα με έδρα τη Λάρνακα με πολλές από τις σχολές του Πολυτεχνείου.

Στην αντιπροσωπία, μάλιστα, προτάθηκε χώρος στον οποίο θα μπορούσε να στεγαστεί το παράρτημα του ΕΜΠ. Πρόκειται για το κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ορόκλινης, η οποία θ’ αποτελεί από το καλοκαίρι γεωγραφικό διαμέρισμα του Δήμου Λάρνακας. Οι μεγάλοι χώροι του σύγχρονου κτηρίου, η τοποθεσία του, καθώς και το γεγονός πως μπορεί να παραχωρηθεί αφού όλες οι δημοτικές υπηρεσίες θα προσφέρονται από τον Δήμο Λάρνακας, ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή του. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις φαίνεται να ικανοποίησαν εκ πρώτης τους αξιωματούχους του ακαδημαϊκού ιδρύματος της Ελλάδας, που πήραν σχέδια και φωτογραφίες από τους χώρους του Κοινοτικού Συμβουλίου. Οι αξιωματούχοι του ΕΜΠ προκαταρκτικά ικανοποιήθηκαν από τις εγκαταστάσεις, από το γεγονός πως η Ορόκλινη βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας, καθώς και σε κεντρικούς οδικούς άξονες, αλλά και από τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μετά και τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών.

Το ΕΜΠ δεν γνωστοποίησε ακόμη ποιες από τις εννέα σχολές του, κάποιες εκ των οποίων έχουν πολύ ψηλά διαπιστευτήρια παγκοσμίως, επιθυμεί να φέρει στη χώρα μας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αξιωματούχοι του ΕΜΠ είχαν ήδη και μια πρώτη επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, χωρίς να κατονομάσει το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα, επιβεβαίωσε δημόσια, κατά την πρόσφατη τέλεση των εγκαινίων του Πάρκου Καλλιτεχνών Μεσόγειος, το ενδιαφέρον ελληνικών πανεπιστημίων για τη Λάρνακα και όχι μόνο.

Σ’ ό,τι αφορά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιπροσωπία του βρέθηκε πριν από περίπου δύο μήνες στη Λάρνακα, αφού επιθυμεί, επίσης, να δημιουργήσει παράρτημα στην Κύπρο. Το ενδιαφέρον των δημόσιων ΑΕΙ της Ελλάδας δεν είναι τυχαίο αυτή την περίοδο, αλλά σχετίζεται με την ψήφιση της νομοθεσίας για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα και την παροχή δυνατότητας στα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να δημιουργήσουν παραρτήματα στο εξωτερικό.

Οι φορείς της Λάρνακας, πάντως, επιθυμούν διακαώς την έλευση ιστορικών και αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ελλάδας, αφού κάτι τέτοιο θα δώσει πνοή στην πόλη και την επαρχία και θα δημιουργήσει επιπρόσθετες προοπτικές ανάπτυξης σ’ ένα τομέα που επιθυμούν να επενδύσουν.

Στο Τοπικό Σχέδιο για την περιοχή των πρώην διυλιστηρίων, μάλιστα, που βρίσκεται κοντά στην Ορόκλινη, προκρίνεται η δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και φοιτητικών εστιών. Ήδη στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται δύο από τα σημαντικότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Λάρνακας (American University of Cyprus και UCLan Cyprus), με την προσθήκη και νέων να είναι το ζητούμενο. Δεν είναι τυχαίο που ο Δήμος Λάρνακας επιθυμεί την εκμίσθωση γης από το κράτος για να δημιουργήσει φοιτητούπολη στην περιοχή του πρώην διυλιστηρίου, αλλά και το κτήριο της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ) που βρίσκεται στον χώρο, προκειμένου να στεγάσει κάποια πανεπιστημιακή σχολή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kavgas-sxoleio
Συγκλονιστικό βίντεο από άγριο καυγάς μαθητών – Εκτοξεύθηκαν από τις σκάλες
Περισσότερα πλάνα από το έδαφος δείχνουν τους δύο μαθητές λυκείου να εκτοξεύονται από τις σκάλες αλλά να συνεχίζουν να παλεύουν ακόμα και μετά την...
Συγκλονιστικό βίντεο από άγριο καυγάς μαθητών – Εκτοξεύθηκαν από τις σκάλες