ekpaideutikoi
«Αποτελεί κατάφωρη αδικία να αναγνωρίζει μεν ο νόμος ειδική άδεια αναπηρίας, αλλά να μην αναγνωρίζει ότι ανήκουν και τα αδέλφια ΑμεΑ σε ειδική κατηγορία»

Η Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου με σχετική της ανακοίνωση τονίζει το θέμα των δικαστικών συμπαραστατών, δηλαδή όταν άτομα και συγκεκριμένα εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι για την φροντίδα των αδελφών τους που είναι ΑμεΑ.

Συγκεκριμένα, τονίζεται πως δεν υπάρχει μέριμνα και μοριοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς που έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες αδελφών και έτσι τους στερείται η δυνατότητα να υπηρετούν στον τόπο κατοικίας τους, ώστε να μπορέσουν να φροντίζουν τα ΑμεΑ αδέλφια τους.

«Οφείλει άμεσα το ΥΠΑΙΘΑ να προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές  ρυθμίσεις  ώστε να αρθεί αυτή η αδικία. Αποτελεί  τεράστιο ζήτημα που πρέπει να προσεγγίσει με ανθρωπιά και κοινωνική αλληλεγγύη», αναφέρουν χαρακτηριστικά

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Υπάρχει μια κατηγορία εκπαιδευτικών, μονίμων και αναπληρωτών οι οποίοι έχουν αδέλφια ΑμεΑ. ‘Όταν οι γονείς αυτών των ατόμων φύγουν από την ζωή ή είναι ηλικιωμένοι, με προβλήματα υγείας και αδυνατούν να τα φροντίζουν, με δικαστική απόφαση ορίζονται τα αδέλφια αυτών των ΑμεΑ υπεύθυνα για την επιμέλειά τους (Δικαστικοί συμπαραστάτες).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, για τους δικαστικούς συμπαραστάτες υπάρχει μέριμνα σε όλο τον δημόσιο τομέα να συμπεριλαμβάνεται στα κοινωνικά κριτήρια η επιμέλεια των ΑμεΑ , πλην των εκπαιδευτικών.

Για την συμπλήρωση των πινάκων των αναπληρωτών, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα και μοριοδότηση για τους εκπαιδευτικούς με συζύγους ή τέκνα Αμεα, δεν υπάρχει καμιά μοριοδότηση για αυτούς που έχουν οριστεί  δικαστικοί συμπαραστάτες αδελφιών. Αυτό τους στερεί την δυνατότητα να υπηρετούν στον τόπο κατοικίας τους ώστε να μπορούν να φροντίζουν και τα ΑμεΑ αδέλφια τους γεγονός που συνεπάγεται ένα τεράστιο οικονομικό και ψυχικό κόστος. Αποτελεί κατάφωρη αδικία να αναγνωρίζει μεν ο νόμος ειδική άδεια αναπηρίας, αλλά να μην αναγνωρίζει ότι ανήκουν και τα αδέλφια ΑμεΑ σε ειδική κατηγορία όπως οι σύζυγοι ή τα τέκνα Αμεα. Κατάφωρη αδικία είναι να υπάρχει μοριοδότηση σε άλλες προκηρύξεις του Δημοσίου αλλά όχι ως εκπαιδευτικοί καθώς σε άλλες προκηρύξεις πλην αυτές των εκπαιδευτικών. Τα άτομα με αδέλφια  με αναπηρία των οποίων έχουν την δικαστική συμπαράσταση και επιμέλεια, πρέπει συμπεριλαμβάνονται σε ειδική κατηγορία παρόμοια με τους γονείς παιδιών Αμεα και  να λαμβάνουν ειδική μοριοδότηση. Υπάρχει και σχετική γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη που επισημαίνει την αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών που είναι δικαστικοί συμπαραστάτες αδελφιών τους και την ανάγκη συμπερίληψης της ομάδας αυτής στα θετικά μέτρα προστασίας των ατόμων Αμεα.

Οφείλει άμεσα το ΥΠΑΙΘΑ να προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές  ρυθμίσεις ώστε να αρθεί αυτή η αδικία. Αποτελεί τεράστιο ζήτημα που πρέπει να προσεγγίσει με ανθρωπιά και κοινωνική αλληλεγγύη. Εκπαιδευτικοί που φροντίζουν ΑμεΑ, είτε είναι σύζυγοι, γονείς, παιδιά ή αδέλφια, να λαμβάνουν γενναία μοριοδότηση στους διορισμούς και στις υπηρεσιακές τους μεταβολές( μεταθέσεις -αποσπάσεις ) και τέτοιες διευκολύνσεις ώστε ανεμπόδιστα να μπορούν να φροντίζουν τους συγγενείς τους ΑμεΑ. Αυτό γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό με δεδομένη την ανυπαρξία κοινωνικών δημόσιων δομών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα ολοκληρωμένα, δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kavgas-sxoleio
Συγκλονιστικό βίντεο από άγριο καυγάς μαθητών – Εκτοξεύθηκαν από τις σκάλες
Περισσότερα πλάνα από το έδαφος δείχνουν τους δύο μαθητές λυκείου να εκτοξεύονται από τις σκάλες αλλά να συνεχίζουν να παλεύουν ακόμα και μετά την...
Συγκλονιστικό βίντεο από άγριο καυγάς μαθητών – Εκτοξεύθηκαν από τις σκάλες
diamantopoyloy_0.jpg
Διαμαντοπούλου για Ψηφιακό Σχολείο: Εμείς το παρουσιάσαμε το 2010 (Όλη η γνώση με ένα «κλικ»!)
Άννα Διαμαντοπούλου: «Είναι σημαντικές οι ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας και του Π/Θ για το ψηφιακό σχολείο και το ψηφιακό φροντιστήριο» και...
Διαμαντοπούλου για Ψηφιακό Σχολείο: Εμείς το παρουσιάσαμε το 2010 (Όλη η γνώση με ένα «κλικ»!)