Με αφορμή τις αλλαγές στο "ποινολόγιο" των μαθητών
Το "ποινολόγιο" των μαθητών που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας

Το παρόν κείμενο αποτελεί μεταγραφή Πράξεως του Συλλόγου των καθηγητών του Γυμνασίου Παραμυθιάς Θεσπρωτίας την περίοδο της Κατοχής, που αφορά στην επιβολή ποινής σε μαθητή για ανάρμοστη συμπεριφορά. Το όνομα του μαθητή αναφέρεται μόνο με τα αρχικά του. Σημειωτέον ότι ο αναφερόμενος Διευθυντής του Γυμνασίου Κωνσταντίνος Σιωμόπουλος λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου 1943 εκτελέστηκε μαζί με άλλους Παραμυθιώτες στην μαζική εκτέλεση των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς από τα ναζιστικά στρατεύματα και τους τσάμηδες. Το κείμενο μεταγράφηκε σε μονοτονικό ώστε να διαβάζεται από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς ρυθμίσεις πολυτονικού.

Η Πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων

Εν Παραμυθία και εν τω Γραφείω του Γυμνασίου, σήμερον την 1ην του μηνός Μαρτίου του έτους 1943, ημέραν της εβδομάδος Δευτέραν και ώραν 10ην π.μ., συνελθών ο σύλλογος των διδασκόντων -παρόντες Σιωμόπουλος Κων/τίνος Διευθύνων Υποδιευθυντής, Λινάρδος Ιωάννης, Τζομάκας Γρηγόριος, Ζουλούμης Χρίστος, Ροδίτης Αντώνιος, Μπέλλος Σταύρος, Σούζης Αντώνιος και Χουλιαράς Σπυρίδων- και ακούσας του διευθύνοντος κ. Κωνστ. Σιωμοπούλου ειπόντος, ότι ο μαθητής της Εης τάξεως Γυμνασίου παλαιού τύπου Μ.Θ. εις γενομένην υπ' αυτού παρατήρησιν χθες την πρωΐαν, διατί δεν τον εχαιρέτησε αλλά διήλθεν ενώπιόν του σφυρίζων δυνατά και έχων τας χείρας του εις τα θυλάκια της περισκελίδος του ηυθαδίασε κατ' αυτού κατά τρόπον περιφρονητικόν  και συγχρόνως απειλητικόν και ότι μετά μίαν ώραν εις νέαν συνάντησιν και ενώπιον των καθηγητών κ.κ. Γρ. Τζομάκα και Χρ.Ζουλούμη συμπεριεφέρθη κατά τον αυτόν τρόπον, εις σχετικήν δεν παρατήρησιν του απήντησε "άεντε ρε πήγαινε απ' εκεί", αποφασίζει: Επιβάλλει εις τον ως άνω μαθητήν της Ε΄ τάξεως Γυμνασίου παλαιού τύπου Μ.Θ. την αποβολήν εκ του Γυμνασίου επί είκοσιν ημέρας επιεικώς κρίνων τούτον.  Εφ' ω συνετάχθη η παρούσα και υπογράφεται.

*Θεολόγος

πρακτικο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολεία
Σχολεία: Ως προσωπικό καθαριότητας θα προσλαμβάνεται συγγενής αποβιώσαντος λόγω ενδοοικογενειακής βίας
Τι αναφέρει η απόφαση της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως για την διαδικασία και τα κριτήρια πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας σχολικών μονάδων
Σχολεία: Ως προσωπικό καθαριότητας θα προσλαμβάνεται συγγενής αποβιώσαντος λόγω ενδοοικογενειακής βίας