εκπαιδευτικος
Στην Πρωτοβάθμια και Μέση Εκπαίδευση επιβάλλονται συστήματα αξιολόγησης

«Το 'ναι' του ελληνικού λαού της 29ης Σεπτεμβρίου του 1968 θα του κατοχυρώση την καινούργια ζωή του. Θα θέση οριστικόν τέρμα εις τας αθλιότητας και την κατάπτωσιν την επιδιωκόμενη από υπό των ελεεινών αναρχικών τής προ της 21ης Απριλίου 1967 εφιαλτικής τριετίας».

Τάδε έφη (στις 10.9.68) Αντώνιος Λόξας, επιθεωρητής Β' Περιφέρειας Αθηνών και διορισμένος από τη χούντα αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, και αποτυπώνεται σε Δελτίο Τύπου της ομοσπονδίας. Ήταν η εποχή που (και) το σχολείο είχε μπει για τα καλά στον «γύψο».

Η χούντα των συνταγματαρχών από την πρώτη στιγμή της εγκαθίδρυσής της έβαλε στο στόχαστρο την Παιδεία, την οποία χρησιμοποίησε ως μοχλό για να γαλουχήσει τους υποταγμένους πολίτες που ήθελε και να μπολιάσει στις ψυχές των παιδιών, από το δημοτικό ακόμη, τα δήθεν πατριωτικά «ιδεώδη» της για τη «Μεγάλη Ελλάδα» και το μίσος για κάθε ιδεολογικό αντίπαλό της. Προχώρησε σε ιδεολογικές εκκαθαρίσεις δασκάλων και καθηγητών και διέλυσε την ΟΛΜΕ διορίζοντας τους δικούς της ανθρώπους στη διοίκησή της.

image

Εξάλλου ο πρόεδρος της κυβερνήσεως, Παπαδόπουλος, στον δεύτερο τόμο του Πιστεύω του ήταν σαφής: «Είναι ακατανόητος ο συνδικαλισμός μεταξύ των εκπαιδευτικών... Είναι δύο έννοιαι αι οποίαι είναι άντικρυς αντίθετοι».

Όμως και οι εγκάθετοι της χούντας στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 19.9.1970 δεν το έκρυβαν ότι «οι αποτελούντες το νέον Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ουδεμίαν είχον ποτέ σχέσιν με τον συνδικαλισμό. Επεστρατεύθηκαν διά να συνεργαστούν με την Εθνικήν Επαναστατική Κυβέρνησιν εις την αντιμετώπισιν των προβλημάτων της Μέσης Παιδείας και ανήκουν εις την τάξιν των αφοσιωμένων οπαδών της Επαναστάσεως»...

Δάσκαλοι και καθηγητές έπρεπε ή να υποταχτούν ή στην καλύτερη περίπτωση απλώς να χάσουν τη δουλειά τους. Η 21η Απριλίου καθιερώνεται με Βασιλικό Διάταγμα εθνική εορτή το 1968, ενώ στις 11 Απριλίου της ίδιας χρονιάς το υπουργείο Παιδείας διατάσσει τη διακοπή της διδασκαλίας του μαθήματος «Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος». «Εις προβλεπομένας υπό ωρολογίου προγράμματος ώρας διδασκαλίας ανωτέρω μαθήματος θα αναπτύσσηται εις μαθητάς νόημα και σκοποί Επαναστάσεως και ότι αυτή είναι γνησίως Ελληνική μη στρεφομένη εναντίον Εθνικών Κομμάτων συμφώνως προς το διάγγελμα και τας προγραμματικάς δηλώσεις κ. Προέδρου Κυβερνήσεως», αναφέρει η εν λόγω διαταγή.

hoynta

«Χθες στο σχολείο μας εκάναμε γιορτή. Είπαμε ποιήματα. Ετραγουδήσαμε. Πήγαμε στην εκκλησία και κατόπιν καταθέσαμε στεφάνια στους ήρωες. Όλα αυτά έγιναν, διότι πριν από πέντε χρόνια ο Στρατός μας με αρχηγούς τρεις γενναίους αξιωματικούς, τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον Στυλιανό Παττακό και τον Νικόλαο Μακαρέζο, έσωσε την πατρίδα μας από την καταστροφή. Από τότε η Εθνική μας Κυβέρνησις έφερε στην πατρίδα μας την ησυχία, την πρόοδο και τον πολιτισμό. Ζήτω η 21η Απριλίου! Ζήτω ο Στρατός μας!» Το παραπάνω κείμενο μοιράστηκε από μια δασκάλα τον Απρίλιο του 1971 για την επέτειο της «Επανάστασης». 

Οι μεγαλύτεροι μαθητές του Γυμνασίου έπρεπε να υπομείνουν τα αλήστου μνήμης εθνεγερτικά και υμνητικά για το χουντικό καθεστώς κηρύγματα, που έφθαναν από το υπουργείο Παιδείας με το «αποφασίζομεν, διατάσσομεν» για να αναγνωσθούν στις σχολικές τάξεις. «Ο παντελώς αδιαφώτιστος ελληνικός λαός πρέπει να εκπαιδευθεί πολιτικώς εις τας ιδεολογικάς αρχάς της Επαναστάσεως» υπογράμμιζε και το βιβλίο της Πολιτικής Αγωγής του χουντικού υπουργού Παιδείας Θ. Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα με το «αποφασίζομεν, διατάσσομεν και απαγορεύομεν», στα σχολεία όλης της χώρας από την πρώτη στιγμή μπήκε και το «προς γνώσιν και συμμόρφωσιν»...

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kavgas-sxoleio
Συγκλονιστικό βίντεο από άγριο καυγά μαθητών – Εκτοξεύθηκαν από τις σκάλες
Περισσότερα πλάνα από το έδαφος δείχνουν τους δύο μαθητές λυκείου να εκτοξεύονται από τις σκάλες αλλά να συνεχίζουν να παλεύουν ακόμα και μετά την...
Συγκλονιστικό βίντεο από άγριο καυγά μαθητών – Εκτοξεύθηκαν από τις σκάλες