αξιολογηση
Την ίδια ώρα που ο Κυριάκος Πιερρακάκης «τρέχει» τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στο υπουργείο Παιδείας «βρέχει» πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ταξιδεύει από χώρα σε χώρα προσπαθώντας να «τρέξει» την ακαδημαϊκή και επαγγελματική εδραίωση «μη κρατικών» πανεπιστημιακών νομικών οντοτήτων, χιλιάδες πτυχιούχοι αλλά και φοιτητές δημοσίων πανεπιστημίων εξακολουθούν να παραμένουν σε ένα νομικό κενό τα 5 τελευταία έτη και να είναι μετέωροι ακαδημαϊκά και επαγγελματικά, πλήρως αποκλεισμένοι από οποιοδήποτε πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος.

Μιλάμε για εκπαιδευτική πρωτοτυπία που αξίζει να αποκτήσει μια θέση στο ρεκόρ Γκίνες: Το τελικό παραγωγικό αποτέλεσμα των σπουδών για χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτους που εκπαιδεύθηκαν με δημόσιους πόρους, είναι να τίθενται τελείως εκτός παραγωγικής διαδικασίας.

Αν όμως το παραπάνω είναι εκπαιδευτική  πρωτοτυπία σίγουρα αυτό που ακολουθεί είναι εκπαιδευτικό παράδοξο.

Την ίδια ώρα που το υπουργείο Παιδείας, αυτοπαινεύεται  ότι  ο νέος νόμος για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια αποπνέει «ένα πνεύμα διεθνοποίησης και ανοίγματος του πανεπιστήμιου»,  τονίζοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για «μεταρρύθμιση - καταλύτη», για άλμα προς τα εμπρός, δεν θυμήθηκε να μιλήσει για την πλέον σκανδαλώδη, κοστοβόρα και διαχρονική παράλειψη του Ελληνικού Κράτους, η οποία ήδη έχει κοστίσει στους φορολογούμενους πάνω από 1,5 εκ. ευρώ σε πρόστιμα και ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Μιλάμε για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων σχολών μηχανικών των πρώην ΤΕΙ, ζήτημα που «καίει» εκατοντάδες χιλιάδες αποφοίτους (Βρέθηκαν εν μια νυκτί με πτυχία «φάντασματα» στα χέρια) αλλά και νυν φοιτητές ορισμένων ΑΕΙ όπως το ΠΑΔΑ.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης  μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ  ξεπέρασε με αόριστες υποσχέσεις, χωρίς καμιά δέσμευση, το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που δεν έχουν αποδοθεί στους αποφοίτους των «πανεπιστημιοποιημένων» πρώην ΤΕΙ και είπε ότι «υπάρχουν επιτροπές που εργάζονται για αυτά», χωρίς να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα πέρα από ένα «σύντομα θα έχουμε λύση».

Το μόνο που έχει ακουστεί είναι ότι οι εργασίες της  Επιτροπής για τον καθορισμό της αντιστοιχίας Τμημάτων Σχολών Πανεπιστημίων (πρώην ΤΕΙ) με Τμήματα Πολυτεχνικών «προχωρούν με ταχείς ρυθμούς». Μόνο που δεν είναι τόσο ταχείς ώστε να προλάβουν τα πρόστιμα...

Αλλά ας δούμε τα πράγματα συγκεκριμένα

Πρόστιμα καλείται να καταβάλει το κράτος σε 25 αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων των ΤΕΙ Πατρών και Λάρισας «για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την παράνομη παράλειψη της διοίκησης να προβεί στην έκδοση του προεδρικού διατάγματος για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των εν λόγω Τμημάτων ΤΕΙ», όπως ορίζει τελευταία απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Το «κόστος» για τον κρατικό κορβανά ήταν 53.625 ευρώ.

Ωστόσο, το συνολικό ποσό που έχει κληθεί να καταβάλει έως τώρα το Δημόσιο σε πτυχιούχους των δύο τμημάτων, οι οποίοι δικαιώθηκαν στα δικαστήρια, ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έχει κριθεί ότι όσο η πολιτεία δεν απονέμει επαγγελματικά δικαιώματα στους μηχανικούς των ΤΕΙ, εκείνοι μπορούν να κάνουν αγωγή αποζημίωσης, αφού δεν μπορούν να αξιοποιήσουν επαγγελματικά το πτυχίο τους.

Τα Τμήματα Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων του ΤΕΙ Πατρών και Λάρισας ιδρύθηκαν το 1999 και 2006, αντίστοιχα, και το πρόβλημα ανέκυψε διότι για κανένα από τα δύο τμήματα δεν ορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Και όταν εκδόθηκαν δύο σχετικά προεδρικά διατάγματα, στη μία περίπτωση η ηγεσία του συναρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας δεν υπέγραψε και στη δεύτερη το Συμβούλιο της Επικρατείας το έκρινε μη νόμιμο.

Εχουμε φτάσει 25 χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου Τμήματος Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων και οι φοιτητές τους εξακολουθούν να μην έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Η  αδυναμία εξεύρεσης λύσης στην ίδια τη χώρα που τους σπούδασε ωθεί χιλιάδες πτυχιούχους στο εξωτερικό καθότι εκεί το πτυχίο τους φέρει τον χαρακτηρισμό «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών – University of Applied Sciences».

Κατά τα άλλα θα κάνουμε ιδιωτικά ΑΕΙ για να μη φεύγουν οι νέοι μας στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά παραδείγματα από τις καταδικαστικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας

* Με την με αρ.671/2021 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, κρίθηκε ότι, όσο το Ελληνικό Δημόσιο δεν εκδίδει το προεδρικό διάταγμα αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μηχανικών του Τμήματος Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων των τ.ΤΕΙ Πατρών και Λάρισας, δηλαδή όσο εξακολουθεί να παρανομεί, η παραγραφή της αξίωσης αποζημίωσης τούτων, από την προκαλούμενη ηθική τους βλάβη, αναγεννάται κάθε έτος, ανεξαρτήτως του χρόνου λήψεως του πτυχίου τους. Για 31 προσφεύγοντες  το Δικαστήριο κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιδίκασης χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη για τον παραπάνω λόγο, το ύψος της οποίας ανέρχεται στο εύλογο και προσήκον ποσό των 2.000 ευρώ για καθένα από αυτούς

* Με το 24/2021 πρακτικό του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ επιβλήθηκε χρηματική ποινή ύψους 60.000€ στα καθ’ων Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την συνεχιζόμενη μη συμμόρφωσή τους στην 2040/2017 απόφαση του ΣτΕ και για την αδικαιολόγητή παράλειψή τους να προβούν σε έκδοση του προεδρικού διατάγματος αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων των ΤΕΙ Πατρών και Λάρισας

* Με τις με αρ. Α2407-2409/6.12.2022 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για δεύτερη φορά ακυρώθηκε από το ΣτΕ η παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας της Διοικήσεως να εκδώσει το προεδρικό διάταγμα καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Μηχανικών ΤΕ-του Τμήματος Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων δυνάμει της νέας ισχύουσας εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 257 ν.4610/2019 που ψηφίστηκε μετά την ΣτΕ 2040/2017.

* Τον Ιανουάριο του 2023 η με αρ.Α272/2023 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, αναγνώρισε αποζημίωση ύψους 2.000 ευρώ σε έκαστο ενάγοντα, Μηχανικό Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, λόγω της μη εκδόσεως του προεδρικού διατάγματος απονομής των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

oikonomiko_panepistimio_athinon.jpg
Λαμπρή διάκριση για το ΟΠΑ: Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στις κορυφαίες παγκοσμίως
Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ μεταξύ των κορυφαίων “Business Schools” παγκοσμίως σύμφωνα με το CEOWORLD Magazine
Λαμπρή διάκριση για το ΟΠΑ: Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στις κορυφαίες παγκοσμίως
astynomikos thessaloniki
Τρίπολη: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 17χρονο και τον χτύπησαν στο πρόσωπο
O ανήλικος συλληφθείς 17 ετών φέρεται μαζί με έναν 15χρονο που αναζητείται να προσέγγισαν τον ανήλικο και, για άγνωστο λόγο, να τον χτύπησαν στο...
Τρίπολη: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 17χρονο και τον χτύπησαν στο πρόσωπο