βιβλίο με δεσιμο απο ανθρωπινο δέρμα
Ο πρώτος ιδιοκτήτης του βιβλίου, ο Γάλλος γιατρός Ludovic Bouland, έδεσε το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα. Το Χάρβαρντ είπε ότι ο Μπούλαντ πήρε το δέρμα από μια νεκρή γυναίκα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δήλωσε χτες ότι θα αφαιρέσει το δέσιμο από ανθρώπινο δέρμα που εντόπισε σε βιβλίο του 19ου αιώνα που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του, λόγω της «ηθικής φύσεως» του τρόπου με τον οποίο έλαβε χώρα το ασυνήθιστο δέσιμο.

Το βιβλίο, που ονομάζεται Des Destinées de l'Ame (ή Destinies of the Soul), φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Houghton του πανεπιστημίου από τη δεκαετία του 1930, αλλά τράβηξε τη διεθνή προσοχή το 2014, όταν οι δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι ήταν δεμένο σε ανθρώπινο δέρμα 

βιβλιο ανθρωπονο δερμα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, την περασμένη Τετάρτη  το πανεπιστήμιο ανέφερε ότι μετά από «προσεκτική μελέτη, εμπλοκή των ενδιαφερομένων και εξέταση» θα αφαιρέσει το δέσιμο του δέρματος.

Το βιβλίο γράφτηκε από τον Arsène Houssaye, έναν Γάλλο μυθιστοριογράφο, στα μέσα της δεκαετίας του 1880 και αναφέρεται στην ανθρώπινη ψυχή και τη ζωή μετά τον θάνατο. Ο πρώτος ιδιοκτήτης του τόμου, ο Γάλλος γιατρός Ludovic Bouland, έδεσε τότε το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα. Το Χάρβαρντ είπε ότι ο Μπούλαντ πήρε το δέρμα από μια νεκρή γυναίκα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν, χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Αυτή η ανησυχητική ιστορία  οδήγησε το πανεπιστήμιο να αποφασίσει να αφαιρέσει το δέσιμο του δέρματος.

«Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτή ήταν μια ασυνήθιστη περίσταση για εμάς στη βιβλιοθήκη και μάθαμε πολλά προτού φτάσουμε στην απόφασή μας», είπε ο Tom Hyry, αρχειονόμος στη βιβλιοθήκη Houghton, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Χάρβαρντ για την απόφαση να αφαιρέσει το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του.

«Το βασικό πρόβλημα με τη δημιουργία του τόμου ήταν ότι ο γιατρός έκανε μια απεχθή πράξη αφαίρεσης ενός κομματιού δέρματος από έναν νεκρό ασθενή, σχεδόν σίγουρα χωρίς συγκατάθεση, και το χρησιμοποίησε σε βιβλιοδεσία. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός τα λείψανα να ξεκουραστούν».

Η επιβεβαίωση του περίεργου δέσιμου του βιβλίου το 2014 αντιμετωπίστηκε, εκείνη την εποχή, με πιο ανάλαφρο τρόπο από το Χάρβαρντ. Το πανεπιστήμιο χαρακτήρισε την ανακάλυψη «καλά νέα για τους θαυμαστές της ανθρωποδερμικής βιβλιοδεσίας, τους βιβλιομανείς και τους κανίβαλους». Η ανθρωποδερμική βιβλιοδεσία είναι η πρακτική του δέσιμου βιβλίων με ανθρώπινο δέρμα, κάτι που γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα τον 19ο αιώνα, αλλά που συνέβαινε τουλάχιστον από το 1500.

Το Χάρβαρντ είπε ότι τώρα λυπάται για τον «συνταρακτικό, νοσηρό και χιουμοριστικό τόνο» με τον οποίο ανακοινώθηκε τότε η ανακάλυψη.

Δείτε ένα βίντεο για το βιβλίο

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Τα αποτελέσματα αθλητικών δοκιμασιών Ιουνίου 2024 για τους εξ αναβολής υποψηφίους
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Μόλις 7 υποψήφιοι πέτυχαν στις τελευταίες αθλητικές δοκιμασίες της Προκήρυξης 6Κ/2018 
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Τα αποτελέσματα αθλητικών δοκιμασιών Ιουνίου 2024 για τους εξ αναβολής υποψηφίους