erasmus+
Mετακίνηση μαθητών στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus για το 1ο ΓΕΛ Μενεμένης «Διδώ Σωτηρίου»

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus KA122-SCH "Agents of Change", μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί μετακινήθηκαν στην Πορτογαλία από 19/2/2024-24/2/2024. Ο στόχος της μετακίνησης ήταν η συμμετοχή σε προγραμματισμένες δραστηριότητες σχετικά με τους κεντρικούς θεματικούς στόχους του προγράμματος που είναι οι μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ε.Ε. 

Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές/τριες Απόστολος Τσίχλης, Κατερίνα Βοζίκη, Χριστίνα-Ζαφειρώ Βαφείδου, Ελπινίκη Τοπούζη, Γιάννης Δημόκας, Αντώνης Παπαρέγκας και Δημήτρης Ευδοκιμίδης και Σπυριδούλα Γκαλέτση αλλά και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί Στέλιος Ζαπρούδης, Ελένη Κοντού και Μαρία-Ισμήνη Χρυσάνθου. 

Η γνωριμία με την όμορφη και φιλόξενη χώρα ξεκίνησε από την πόλη του Πόρτο. Ημέρα επίσκεψης στην πανέμορφη πόλη του Πόρτο! Ξεκινήσαμε με τον πολιτιστικό περίπατο "Στα χνάρια των Εβραίων του Πόρτο", ο οποίος σχεδιάστηκε ειδικά για τις απαιτήσεις του προγράμματός. Ξεναγήθηκαν σε ιστορικά μνημεία και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος στην πόλη, τα οποία σχημάτισαν μια νοητή χρονογραμμή της πορείας της συγκεκριμένης μειονότητας στην Πορτογαλία όπως το σταθμό-μνημείο Sao Bento, τον  καθεδρικό ναό Se, την Riviera Square, το Postigo do Carvao και το Chafariz da Porta do Olival. 

erasmus

 Στη συνέχεια, με το τραμ μιας άλλης εποχής, νο 1, κατευθύνθηκαν στην περιοχή όπου ο ποταμός Δούρος συναντά τον Ατλαντικό Ωκεανό, μέσα από μια υπέροχη διαδρομή,
δίπλα στις γέφυρες του ποταμού. Φανταστήκαμε τα πλοία μιας άλλης εποχής, τα οποία γεμάτα σκλάβους από την Αφρική, κατέφθαναν στα παράλια της Πορτογαλίας. Και 
κάπως έτσι, η προγραμματισμένη δραστηριότητά τους "Τα καράβια του χθες στο σήμερα", έλαβε σάρκα και οστά, μέσα σε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, μέσα από τη συνάντησή με τον Ατλαντικό Ωκεανό!

Τέλος, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα από τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου, το Livraria Lello, το οποίο εντυπωσίασε με τα εξαιρετικά αρχιτεκτονικά σχέδια, σε στυλ αρτ νουβό και με χαρακτηριστικά της Γοτθικής Αναγέννησης, τα πολύχρωμα βιτρό της οροφής αλλά τις ξύλινες καμπυλωτές σκάλες με νοερή κατεύθυνση στον ουρανό. 
 

Τις δύο επόμενες ημέρες, επισκέφτηκαν το σχολείο συνεργασίας, Agrupamento de Escolas Terra do Ave, όπου ο συνεργάτης Almerindo Oliveira μαζί με ομάδα μαθητών και μαθητριών τους υποδέχτηκε εγκάρδια. Αρχικά, πραγματοποιήσαν μια ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και εντυπωσιαστήκαν από τα χαμόγελα, την ευγένεια, την ηρεμία και τη φιλοξενία των Πορτογάλων μαθητών/τριων και εκπαιδευτικών αλλά και από την αρτιότητα των σχολικών χώρων καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να μπουν και στις ενεργές σχολικές αίθουσες. Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, το σχολικό έργο πλαισιώνεται από μία ομάδα άλλων χρήσιμων ατόμων όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, επιστάτες, υπεύθυνοι βιβλιοθήκης κ.α.

erasmus

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν οι παρουσιάσεις των σχολείων και η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μέσα σε ένα ζεστό κλίμα και πολύ γρήγορα μαθητές και μαθήτριες από τις δύο χώρες έγιναν μία ομάδα, η οποία αντάλλαξε απόψεις πάνω σε θέματα της μαθητικής ζωής αλλά και άλλα, εφηβικών ενδιαφερόντων. Οι εκπαιδευτικοί είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για την μεγάλη δραστηριότητα του σχολείου στον τομέα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του Erasmus. 

Με γνώμονα τους θεματικούς άξονες, παρακολούθησαν την επιμορφωτική παρέμβαση του ερευνητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mr. Sr. Daniel Ramos dos Santos, μεταπτυχιακό ερευνητή στις Επιστήμες της Ειρήνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τίτλο "Μειονότητες στην Πορτογαλία". Στη συνέχεια, οι μαθητές και μαθήτριες από τις δύο χώρες εργάστηκαν σε ομάδες με βάση το σχετικό φύλλο εργασίας και στη συνέχεια παρουσίασαν τα αποτελέσματα της εργασίας τους στην ολομέλεια.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση "Μειονότητες στην Ελλάδα" από τους μαθητές Τσίχλη Απόστολο και Ελπινίκη Τοπούζη και συντονιστή τον εκπαιδευτικό Στυλιανό Ζαπρούδη. Ένα πολύ εντυπωσιακό κλείσιμο της ημέρας από την Ελληνική ομάδα. Τέλος, ο μαθητής Αντώνης Παπαρέγκας, παρουσίασε για πρώτη φορά το τραγούδι του σχετικά με τη μειονότητα Ρομά στον Δενδροπόταμο και το Φάρο του Κόσμου. Μάλιστα, για το τραγούδι αυτό, τράβηξαν και πλάνα στην Πορτογαλία (to be continued!!!)!

Ακολούθησε ένα πρωτότυπο - για τα ελληνικά δεδομένα- σεμινάριο. Το workshop “Smiling yoga” από την ειδικό κα Angela Rodrigues, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία! Κλήθηκαν στη σχολική αίθουσα- καθώς η δραστηριότητα αυτή είναι ενταγμένη στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών(!)- να συμμετάσχουνς, μαθητές και καθηγητές, στο «μάθημα». Με την καθοδήγηση εκπαιδευτικού, ειδικής σε τεχνικές εμψύχωσης ομάδων, ακολούθησαμ μια σειρά κινήσεων, αναπνοών, ήχων και σωματικής έκφρασης που εξελίχθηκε σε μια ζεστή και χαρούμενη επικοινωνία όλων των παρευρισκόμενων. 

Σημαντικότατος σταθμός στην επαφή με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μειονότητες της Πορτογαλίας, αποτέλεσε η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Minho στην όμορφη πόλης της Μπράγκα. Αποτελεί μεγάλη τιμή για μαθητές και εκπαιδευτικούς που τους αφιερώθηκε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας από δύο καθηγήτριες της Νομικής σχολής του πανεπιστημίου και πιο συγκεκριμένα του Μεταπτυχιακού τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. H καθηγήτρια κα Patrícia Penélope Mendes Jerónimo Vink, Διευθύντρια του μεταπτυχιακού τμήματος και
υπεύθυνη σπουδών καθώς και του προγράμματος https://inclusivecourts.pt/en/ αλλά και η επιστημονική ερευνήτρια του τμήματος κα Gema Souto, αφιέρωσαν πολύτιμο
χρόνο, προκειμένου να παρουσιάσουν συνοπτικά στοιχεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπισή τους στην Πορτογαλία. Οι μαθητές/τριες είχαν την σπάνια ευκαιρία να συνομιλήσουν τόσο άμεσα και εποικοδομητικά για το θέμα αυτό και να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα. 

Αποχαιρετώντας το Πανεπιστήμιο του Minho, επισκεφτήκαν το ιστορικό κέντρο της πόλης της Μπράγκα, η οποία αποτελεί θρησκευτική πρωτεύουσα της Πορτογαλίας και βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας. Η Μπράγκα συνδυάζει τη σύγχρονη νεανική ενέργεια με τη μεσαιωνική ιστορία καθώς το 2012 αναδείχθηκε Ευρωπαϊκή Νεανική Πρωτεύουσα. Ετσι, επισκεφτήκαν τον καθεδρικό ναό Sé de Braga, ο οποίος είναι ο πιοπαλιός καθεδρικός ναός της χώρας που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.

«Η χώρα αυτή και οι άνθρωποί της, μας χάρισε επιπλέον απλόχερα τη γνώση που αναζητούσαμε σχετικά με τις μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρουν στο δελτίο τύπου.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα