γλωσσα
Η αξία της μητρικής γλώσσας

Από τη στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας σε αυτόν τον κόσμο, η μητρική γλώσσα μας καθοδηγεί στο να εκφράσουμε κάθε σκέψη, κάθε προβληματισμό αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Είναι η γλώσσα που μαθαίνουμε από τους γονείς μας ή άλλα κοντινά μέλη της οικογένειας και αποτελεί τον  φορέα των πρώτων μας συναισθημάτων και αξιών.  

Η μητρική γλώσσα αποτελεί τον πυρήνα της ανθρώπινης επικοινωνίας και κουλτούρας. Κάθε λέξη που λέμε στη μητρική μας γλώσσα αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ της καθημερινής μας ύπαρξης, προσφέροντας μια ιδιαίτερη αξία και βάθος στην επικοινωνία μας, αφού μέσω αυτής μοιραζόμαστε τις σκέψεις, εκφράζουμε τα όνειρά μας και ολόκληρο το «είναι» μας. Παράλληλα η γνώση της συμβάλλει στην εκπαίδευση και την επαγγελματική επιτυχία ενώ διευκολύνει την καθημερινή ζωή και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Είναι το πρώτο πεδίο όπου εξελίσσονται οι συναισθηματικές, κοινωνικές και πνευματικές μας δεξιότητες. Η μητρική γλώσσα δεν είναι απλώς ένα σύνολο λέξεων και κανόνων, αλλά ένα πλούσιο εργαλείο που φέρνει μαζί του την ιστορία, την ταυτότητα και την κληρονομιά μας και επομένως μας βοηθά να διατηρούμε ζωντανή την παράδοση. Είναι ο ζωντανός ιστός που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. Είναι ένας θησαυρός που πρέπει να φροντίζουμε και να προστατεύουμε, διότι μέσα από αυτήν ανακαλύπτουμε την εξελικτική μας πορεία, την ουσία και την ταυτότητά μας.

Σε τι μας βοηθάει η καλή γνώση της μητρικής μας γλώσσας;

Η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας συνδέεται στενά με τη γνωστική ανάπτυξη. Τα παιδιά που αποκτούν ισχυρές γλωσσικές δεξιότητες στη μητρική τους γλώσσα έχουν συνήθως ευκολία στην εκμάθηση άλλων γλωσσών. Η  καλή γνώση της μητρικής γλώσσας, επίσης, μπορεί να συμβάλει στην επιτυχία στο σχολείο. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι μαθητές που έχουν ισχυρή γλωσσική βάση στη μητρική τους γλώσσα έχουν καλύτερες επιδόσεις σε άλλες γλώσσες. Επομένως, η διατήρηση και η ανάπτυξη της μητρικής γλώσσας είναι σημαντική για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη και ευημερία του ατόμου.

Πώς μπορούμε να τη μάθουμε καλά;

Η μάθηση μιας γλώσσας, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής γλώσσας, απαιτεί αφοσίωση, επιμονή και συστηματική προσέγγιση. Η συχνή επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους  στη μητρική γλώσσα. Η καθημερινή επαφή θα ενισχύσει την προφορική και γραπτή μας έκφραση. Το συστηματικό διάβασμα βιβλίων, άρθρων, εφημερίδων ή ποιημάτων στη μητρική μας γλώσσα θα εμπλουτίσει το λεξιλόγιο και θα ενισχύσει την κατανόηση. Η παρακολούθηση ποιοτικών εκπομπών, κινηματογραφικών ή θεατρικών έργων στη μητρική γλώσσα θα τροφοδοτήσει  την ακουστική  κατανόηση και την προφορά. Τέλος, η συμμετοχή σε συμβάντα, όπως ομιλίες, παρουσιάσεις ή κοινοτικές εκδηλώσεις, θα εξασκήσει την προφορική έκφραση. Μέσα από όλα αυτά θα επιτευχθεί η εξερεύνηση των λέξεων, των ρημάτων, των ποιητών και των συγγραφέων και η ανακάλυψη ενός κόσμου πλούσιου σε έκφραση και σημασία.

Πρωταρχική προϋπόθεση, όμως, είναι να αναγνωρίσουμε ότι η μάθηση μιας γλώσσας είναι μια σταδιακή διαδικασία και χρειάζεται υπομονή. Η συνεχής τριβή είναι η μοναδική λύση. Καθημερινή εξάσκηση στη μητρική μας γλώσσα θα μας βοηθήσει να εξελίξουμε τις γλωσσικές δεξιότητές και να γίνουμε καλοί ρήτορες.

Ας μην  ξεχνάμε ότι η γλώσσα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα εργαλείο επικοινωνίας. Είναι το νήμα που συνδέει γενιές, διατηρεί παραδόσεις και μεταφέρει συναισθήματα. Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, το ταξίδι μας με αγάπη και περιέργεια, και η μητρική μας γλώσσα θα γίνει ένας θησαυρός που θα μας συνοδεύει σε όλη τη ζωή μας. Καλή επιτυχία!

*Φιλόλογος – Συγγραφέας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...