Βουλή
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Στην ερώτησή τους αναφέρονται στην τρίμηνη άδεια με αποδοχές σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποκτούν 3ο, 4ο ή και επιπλέον τέκνο

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την τρίμηνη άδεια ανατροφής τέκνου σε εκπαιδευτικούς κατέθεσαν στην Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα στην ερώτησή τους αναφέρονται στην τρίμηνη άδεια με αποδοχές σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποκτούν 3ο, 4ο ή και επιπλέον τέκνο. Η άδεια αυτή βάση του νόμου προβλέπεται για κάθε παιδί μετά το 3ο και μπορεί να δίνεται ολόκληρη ή τμηματικά, σε τμήματα όχι μικρότερα του ενός μήνα.

Ο Υπουργός παιδείας καλείται να στείλει σταλεί διευκρινιστική εγκύκλιο προς τις ΔΔΕ και ΔΠΕ για την απρόσκοπτη χορήγηση της άδειας αυτής στους εκπαιδευτικούς που τη δικαιούνται, είτε μετά την άδεια ανατροφής, είτε στην αρχή της χρονιάς, καθώς και να απαντήσει εάν θα ισχύει αυτή η άδεις στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Ολόκληρο το κείμενο με την ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Θέμα: Να χορηγείται η τρίμηνη άδεια με αποδοχές στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποκτούν 3ο, 4ο ή και επιπλέον τέκνο .

 Με βάση το νόμο 3528/2007, άρθρο 53, παράγραφο 1, όπως τροποποιήθηκε με τον 5043/2023, άρθρο 29 προβλέπεται η χορήγηση τρίμηνης άδειας ανατροφής τέκνου με αποδοχές σε υπαλλήλους του δημοσίου που αποκτούν 3ο, 4ο ή και επιπλέον τέκνο. Η άδεια αυτή βάση του νόμου προβλέπεται για κάθε παιδί μετά το 3ο και μπορεί να δίνεται ολόκληρη ή τμηματικά, σε τμήματα όχι μικρότερα του ενός μήνα.

Με βάση αυτό το νόμο και προηγούμενες εγκυκλίους πολλοί εκπαιδευτικοί τα προηγούμενα χρόνια αιτούνταν και έπαιρναν την άδεια αυτή είτε μετά την 9μηνη άδεια ανατροφής, είτε στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ολόκληρη και όχι τμηματικά, για να μη διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Από το 2022 όμως οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα αρνούνται να χορηγήσουν την άδεια αυτή, επικαλούμενες την εγκύκλιο με αριθμό ΔΙΔΑΔ/Φ.69/2013/οικ.13594/26-8-2022 και τη διευκρινιστική εγκύκλιο με αριθμό ΔΙΔΑΔ/Φ.69/2015/οικ.14695/20-9-2022, καθώς και την άποψη της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Με βάση τα παραπάνω απαντούν στους εκπαιδευτικούς ότι η τρίμηνη αυτή άδεια συμπεριλαμβάνεται μέσα στην ετήσια άδεια άνευ αποδοχών για την ανατροφή τέκνων, η οποία θα πρέπει να λήγει στις 31 Αυγούστου. Ως εκ τούτου λένε στους εκπαιδευτικούς ότι για να πάρουν την τρίμηνη άδεια ανατροφής με αποδοχές, πρέπει να πάρουν ένα χρόνο άδεια άνευ αποδοχών.

Επειδή η άδεια αυτή θεσπίστηκε για να διευκολύνει τους γονείς που έχουν 3 ή περισσότερα παιδιά στην ανατροφή τους, επειδή δεν μπορεί μια εγκύκλιος να είναι πάνω από το νόμο, επειδή δεν μπορεί στο υπόλοιπο δημόσιο η ίδια άδεια να δίνεται και να περικόπτεται στους εκπαιδευτικούς, επειδή στην ουσία καταργείται μια νομοθετημένη άδεια, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

- Να σταλεί διευκρινιστική εγκύκλιος προς τις ΔΔΕ και ΔΠΕ για την απρόσκοπτη χορήγηση της άδειας αυτής στους εκπαιδευτικούς που τη δικαιούνται, είτε μετά την άδεια ανατροφής, είτε στην αρχή της χρονιάς.

- Να επεκταθεί η άδεια αυτή, καθώς και η 9μηνη άδεια ανατροφής,  και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Αμπατιέλος Νίκος

Έξαρχος Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Κτενά Αφροδίτη

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Μεταξάς Βασίλης

Παπαναστάσης Νίκος

Συντυχάκης Μανώλης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει «ωκύμορος» και «ωκυτόκια»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...