gynaika-viasmos
Μεγάλο σεξουαλικό σκάνδαλο συγκλονίζει κολέγιο - «Αγόρασα ένα κουζινομάχαιρο και είπα στον εαυτό μου ότι αν μπει στο δωμάτιό μου μια μέρα θα τον μαχαιρώσω»

Όπως αποκάλυψε το alfavita.gr  το Σάββατο που μας πέρασε (17 Φεβρουαρίου), έξι υπάλληλοι και πολλοί φοιτητές του πασίγνωστου Κολεγίου της Ευρώπης στην πόλη Μπριζ του Βελγίου ζητούν την αποπομπή ενός καθηγητή με επιστολή τους στην πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση τα τελευταία χρόνια.

Για τον λόγο αυτό το κολέγιο διεξάγει έρευνα σε βάρος του καθηγητή, ο οποίος διαθέτει μεγάλες διασυνδέσεις στην πολιτική σκηνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναγκάστηκε να αποχωρήσει προσωρινά από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά συνεχίζει να εργάζεται σε άλλα.

Η μέθοδος προσέγγισής του ήταν σχεδόν πανομοιότυπη. Ο τελικός σκοπός του ίδιος κι απαράλλαχτος: η ερωτική συνεύρεσή του με νεαρές φοιτήτριες από το ξακουστό Κολέγιο της Ευρώπης (College of Europe) από το οποίο έχουν αποφοιτήσει δεκάδες σημαίνοντα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι προσφάτως τηρείτο ένα είδος «omerta» στους κύκλους του εκπαιδευτικού ιδρύματος που εδρεύει στο Μπριζ του Βελγίου. Πολλοί γνώριζαν, ελάχιστοι μιλούσαν, ουδείς προχωρούσε στο επόμενο βήμα. Όσο γίνονταν γνωστά βυθίζονταν και χάνονταν στα νερά των καναλιών. Τούτη τη φορά ο -σήμερα 50χρονος- καθηγητής βρέθηκε υπόλογος για πράξεις που του αποδίδονται.

Μάλιστα η Επιτροπή του Κολεγίου, που είχε αναλάβει την έρευνα μετά το νέο συμβάν και την καταγγελία που ακολούθησε, αποφάσισε πως ο έμπειρος ακαδημαϊκός δεν είναι δυνατόν να ασκεί άλλο τα καθήκοντά του. Εκ της έρευνας άλλωστε διαπιστώθηκε πως είχε παραβιάσει τον κώδικα δεοντολογίας παρενοχλώντας σεξουαλικά νυν φοιτήτρια του.

Ζητήθηκε η απόλυση του καθηγητή μετά από ερωτικά μηνύματα

Φως στη σκοτεινή, ηλεκτρονική και όχι μόνο, δράση του καθηγητή (που ακόμη δεν έχει κατονομαστεί) ήρθε από ένα ρεπορτάζ του Politico. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, πρόκειται για έμπειρο ακαδημαϊκό που διατηρεί «βαθιές διασυνδέσεις με πολιτικούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις από την επικοινωνία που είχε το έγκυρο Μέσο με πρώην και νυν σπουδάστριες φάνηκε πως ο καταγγελλόμενος προχωρούσε διαρκώς σε ερωτικές προσεγγίσεις υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όρια του ρόλου του.

Η πιο φρέσκια περίπτωση αφορά μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια, που ως μέλος μιας ομάδας έξι ατόμων, απευθύνθηκε με επιστολή της στην Ιταλίδα πρύτανη Φεντερίκα Μογκερίνι (πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ) ζητώντας την απόλυση του 50χρονου καθηγητή που επέβλεπε τη διατριβή της. Η καταγγελία εστάλη επισήμως στις 7 Φεβρουαρίου – πριν περίπου δυο εβδομάδες.

Πρόταση για δείπνο και ποτό

Σε αυτήν η καταγγέλλουσα, που είχε ήδη ζητήσει ακρόαση, έκανε λόγο για επαναλαμβανόμενη επικοινωνία που την έφερνε σε άβολη θέση. Κατά την ίδια, ο άνδρας αυτός της έστελνε, μέσω του προσωπικού ταχυδρομείου του, λεπτομέρειες και φωτογραφίες για την προσωπική ζωή του εκδηλώνοντας παράλληλα τα συναισθήματά του για εκείνη.

«Αν τολμούσα, θα πρότεινα να σου ετοιμάσω το δείπνο ένα βράδυ», είχε γράψει σε email τον περασμένο Νοέμβριο, συνοδεύοντας την έμμεση πρόσκλησή με μια φωτογραφία ενός πιάτου με ριζότο και γαρίδες. Σε άλλη στιγμή τής είχε εκφράσει την επιθυμία να πιούν ένα ποτό παρέα.

Βάσει της επώνυμης καταγγελίας, η μεταπτυχιακή φοιτήτρια επιχείρησε να τον επαναφέρει στη θέση του κι αυτός σταμάτησε να την ενοχλεί, αλλά εμμέσως πλην σαφώς την είχε απειλήσει πως αν διαρρεύσει κάποια από τις συνομιλίες τους θα κάνει κακό στη φήμη της.

Παρόλα αυτά και μετά το χειμερινό διάλειμμα λόγω εορταστικής περιόδου η νεαρή κοπέλα, μ’ ένα σύνολο 62 σελίδων σ’ έναν φάκελο, αιτήθηκε συνάντηση με τον επικεφαλής κοινωνικής πρόνοιας του πανεπιστημίου και ταυτόχρονα απευθύνθηκε στην πρύτανη υποστηρίζοντας πως έχει υποστεί σεξουαλικό και ψυχολογικό εκφοβισμό.

Ο καταγγελλόμενος άνδρας αρνήθηκε κάθε ισχυρισμό, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανόνας που ελέγχει την κατάλληλη ή ακατάλληλη συμπεριφορά μεταξύ καθηγητή και φοιτητή». Και υπογράμμισε ότι «να στέλνεις email σε φοιτητές είναι ok, όπως και να τους βλέπεις. Διαφορετικά το πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».

«Αγόρασα κουζινομάχαιρο, θα τον μαχαίρωνα»

Το 2014 ακόμη μια φοιτήτρια του Κολεγίου της Ευρώπης είχε απευθυνθεί στη διοίκηση για να αναφέρει πως δεχόταν αδιάκοπα μηνύματα που αποτελούσαν σεξουαλική παρενόχληση. Μάλιστα είχε ισχυριστεί ότι μια βραδιά ο καθηγητής την ακολούθησε ενόσω επέστρεφε στο οίκημά της.

«Αγόρασα ένα κουζινομάχαιρο και είπα στον εαυτό μου πως αν μπει στο δωμάτιό μου θα τον μαχαιρώσω. Θα είναι αυτοάμυνα», ανέφερε στο Politico η γυναίκα προσθέτοντας ότι έλεγχε συστηματικά το υπνοδωμάτιό της έντρομη κάθε φορά που έμπαινε σε αυτό μετά το περιστατικό.

«Δεν την γνωρίζω αυτή την ιστορία, δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάτε», αποκρίθηκε ο καθηγητής όταν ρωτήθηκε σχετικώς. Όταν η φοιτήτρια έθεσε τις ανησυχίες της στο κολέγιο, δεν εισακούστηκε όπως η ίδια υποστήριξε.

«Δεν πήγα στην τελετή αποφοίτησης, ήθελα μόνο να φύγω από το Μπριζ, είχε γίνει κόλαση», συμπλήρωσε η πρώην φοιτήτρια.

«Ξέρω ότι είναι περίεργη πρόταση, βασίζομαι στο χιούμορ και στα μάτια μου»

Λίγα χρόνια αργότερα, ο ίδιος καθηγητής απέστειλε email σε άλλη φοιτήτριά του μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του, ρωτώντας αν θα ήθελε να δειπνήσουν μαζί κάποιο βράδυ. 

«Θα μπορούσαμε να συναντηθούμε σε εστιατόριο που ένας φοιτητής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά» ήταν η πρότασή του. 

Συνέχισε σημειώνοντας πως «δεν θέλω να χρησιμοποιήσω κανένα είδος εξουσίας για να σε πείσω. Γι’ αυτό, βασίζομαι μονάχα στο χάρισμά μου, στο καταπληκτικό χιούμορ και στα μάτια μου. Ή πιο πιθανά στην προθυμία σου να αποφύγεις την καντίνα για μια φορά».

Αποκλειστική ευθύνη του καθηγητή, καμία συναίνεση

Η Επιτροπή Ακροάσεων του Κολεγίου δεν πείστηκε από την προσπάθεια του καθηγητή να πείσει πως κάποιες εξ αυτών ήταν ιδιωτικές συνομιλίες στο πλαίσιο της σχέσης με τους φοιτητές του. Συνομιλίες περισσότερο χιουμοριστικές

Όπως επίσης κατέγραψε ότι δεν υπήρχε η παραμικρή συναίνεση. Αντιθέτως «η δημιουργία αυτής της κατάστασης ήταν αποκλειστική ευθύνη του καταγγελλόμενου», όπως υπογραμμίστηκε. Ο καθηγητής αρνήθηκε να τοποθετηθεί πάνω στο πόρισμα.

Σύμφωνα με τους κανόνες του Κολεγίου, εναπόκειται πλέον στην πρύτανη να εγκρίνει ή ν’ απορρίψει την πρόταση παύσης που πρότεινε η Επιτροπή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκλογές
Ευρωεκλογές: Για ποια Ευρώπη;
Σε λιγότερο από δύο μήνες  διεξάγονται οι ευρωεκλογές και τα επιτελεία των κομμάτων ανεβάζουν στροφές, ανακοινώνουν υποψηφίους  και προετοιμάζονται...
Ευρωεκλογές: Για ποια Ευρώπη;