Οδύνη για την απώλεια της Νεοελληνίστριας φιλολόγου και πανεπιστημιακού Σόνιας Ιλίνσκαγια
ΠΕΦ: Σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές σπουδές τείνουν να αχρηστευθούν, η Σόνια Ιλίνσκαγια, με τη σεμνότητα και το ήθος της, είναι για όλους μας φωτεινό παράδειγμα ανθρώπου και επιστήμονα

Με βαθιά οδύνη αποχαιρετά σήμερα ο φιλολογικός κόσμος την σπουδαία Νεοελληνίστρια Σόνια Ιλίνσκαγια, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η απώλεια της Σόνιας Ιλίνσκαγια δημιουργεί δυσαναπλήρωτο κενό όχι μόνο στη φιλολογική επιστήμη αλλά και στη πνευματική ζωή του τόπου μας. Το έργο της, ωστόσο, θα παραμείνει ζωντανό και θα διδάξει πολλές ακόμα γενιές φιλολόγων, αλλά και ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την πορεία και την εξέλιξη της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Η Σόνια Ιλίνσκαγια γεννήθηκε στη Μόσχα το 1938. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ Κλασική Φιλολογία με παράλληλη ειδίκευση στη Νεοελληνική και Ρωσική Φιλολογία. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή (1971) με θέμα «Συμβολή στη μελέτη της μεταπολεμικής ποίησης στην Ελλάδα». Η μοίρα μιας γενιάς» στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε τακτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της ΕΣΣΔ, ως κριτικός και μεταφράστρια, και Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Σλαβικών και Βαλκανικών Μελετών της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Το 1959 παντρεύτηκε τον σπουδαίο πεζογράφο μας Μήτσο Αλεξανδρόπουλο. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1983 και υπηρέτησε την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ως Τακτική Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το έργο της, φιλολογικό και μεταφραστικό, είναι σημαντικό και πολύπλευρο. Η συμβολή της στην καβαφική έρευνα υπήρξε καθοριστική και για το λόγο αυτό τιμήθηκε το 2007 με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Εξέχουσα σημασία για τον φιλολογικό μας κανόνα έχουν, επίσης, οι μελέτες της για τον Γιάννη Ρίτσο και τους μεταπολεμικούς ποιητές. Μοναδικό είναι το ερευνητικό της έργο για τη σχέση Ελληνικής και Ρωσικής Λογοτεχνίας, ενώ οι μεταφράσεις νεοελλήνων ποιητών και πεζογράφων έδωσαν τη δυνατότητα στο ρωσικό αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει το έργο του Κάλβου, του Καβάφη, του Καρυωτάκη, του Ξενόπουλου, του Ρίτσου, του Σεφέρη, του Ελύτη, του Αναγνωστάκη κ.ά.

Σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές σπουδές τείνουν να αχρηστευθούν, η Σόνια Ιλίνσκαγια, με τη σεμνότητα και το ήθος της, είναι για όλους μας φωτεινό παράδειγμα ανθρώπου και επιστήμονα.

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων την αποχαιρετά με σεβασμό και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Από την ΠΕΦ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

poseidonos
Ποσειδώνος: Έχει σκαφτεί το 80% της σήραγγας- Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία
Θα καταργηθούν 6 φανάρια, εξασφαλίζοντας ταχύτερη διέλευση των οχημάτων αλλά και ευκολότερη πρόσβαση των πεζών στη θάλασσα
Ποσειδώνος: Έχει σκαφτεί το 80% της σήραγγας- Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία
pada
ΠΑΔΑ: Απάντηση των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στον Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Παπαδόπουλο
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την αβάσιμη εισήγηση του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΠΑ.Δ.Α. στην 106η Σύνοδο Πρυτάνεων διότι προσβάλλει καίρια και άμεσα...
ΠΑΔΑ: Απάντηση των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στον Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Παπαδόπουλο
paralies3
Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε
Αυτές είναι οι 16 παραλίες της Αττικής και της Εύβοιας που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα παθογόνων μικροοργανισμών
Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε