δασκαλοι
Στην επόμενη εξαετία αναμένεται να έχει απορροφηθεί σχεδόν το σύνολο των δασκάλων που βρίσκονται στον σημερινό πίνακα αναπληρωτών

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εκπαιδευτικού Ψυχολόγου και Σύμβουλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού Παναγιώτη Τάγαρη σχετικά με τις συνταξιοδοτήσεις των δασκάλων εκπαιδευτικών μέχρι το 2030 αναμένονται 13.000 συνταξιοδοτήσεις.

Σταθμίζοντας διάφορους παράγοντες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για τα επόμενα χρόνια θα συνταξιοδοτούνται περίπου 1000 δάσκαλοι κάθε χρόνο και ενώ θα υπάρξουν χρονιές με 2000 ίσως και 3000 συνταξιοδοτήσεις ανά έτος. Συνολικά μέχρι το 2030 αναμένονται 13.000 συνταξιοδοτήσεις!

Αν πάρουμε τις μετρητοίς τις υποσχετικές του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη  ο οποίος για μια ακόμη φορά στη χθεσινή ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το σ/ν του ΥΠΑΙΘΑ: «Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» σημείωσε ότι ο στόχος είναι οι μόνιμοι διορισμοί κάθε χρόνο να είναι περισσότεροι από τις αφυπηρετήσεις, τότε στην επόμενη εξαετία θα απορροφηθεί σχεδόν το σύνολο των δασκάλων που βρίσκονται στον σημερινό πίνακα αναπληρωτών.

Ωστόσο, πρέπει να μην ξεχνάμε πως ο κλάδος των εκπαιδευτικών (νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών) αποψιλώθηκε σε απίστευτο βαθμό τη δεκαετία 2010 - 2019 με αποτέλεσμα σήμερα να απαιτούνται πάνω από 50.000 αναπληρωτές συνολικά για να καλύψουν τα κενά.

Τάσεις και προοπτικές στο επάγγελμα του δασκάλου κατά τα έτη 2025 -2040

Ο Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος – Οικονομολόγος και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Παναγιώτης Τάγαρης,  με το ακόλουθο διάγραμμα παρουσιάζει την εκτίμηση αποχωρήσεων του εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ 70-Δασκάλων κατά τα έτη 2025-2040, με βάση την συμπλήρωση του κατώτατου ηλικιακού ορίου των 62 ετών που απαιτείται, από τους ήδη υπηρετούντες μόνιμους δασκάλους, ως προς την δυνατότητα συνταξιοδότησής τους.

Τα στοιχεία, τα οποία βασίζονται στην υπάρχουσα ηλικιακή κατανομή τους, έχουν απόκλιση ± 2 έτη, καθώς δεν έχουμε την δυνατότητα να γνωρίζουμε την επιθυμία του εκάστοτε στελέχους να παραμείνει περισσότερα ή λιγότερα χρόνια στην υπηρεσία.

Συνυπολογίστηκε το γεγονός, ότι στους δασκάλους, οι γυναίκες, οι οποίες έχουν την τάση να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα, αποτελούν το 70% του διδακτικού προσωπικού και οι άνδρες, οι οποίοι έχουν την τάση να συνταξιοδοτούνται αργότερα, αποτελούν το 30% του διδακτικού προσωπικού.

daskaloi

 

Κατά συνέπεια μεταξύ των ετών 2027-2036, αναμένεται να ενταθεί το κύμα αποχωρήσεων Δασκάλων από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα την συνακόλουθη πραγματοποίηση υψηλού αριθμού μόνιμων διορισμών, με βάση τον κανόνα 1:1.

Τα ανωτέρω, καταδεικνύουν το έντονο πρόβλημα κάλυψης που πρόκειται να ανακύψει τα επόμενα χρόνια, καθώς θα υπάρχει πλήρης εξάντληση των πινάκων των δασκάλων, που καταρτίζονται ανά δύο έτη από το Α.Σ.ΕΠ., σε θέση αναπληρωτή ή μόνιμου εκπαιδευτικού, σύμφωνα με το ισχύον Συνταγματικό σύστημα διορισμών – προσλήψεων, που στηρίζεται αποκλειστικά στην μοριοδότηση προσόντων, ακαδημαϊκών κριτηρίων και εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας.

 

Παναγιώτης Τάγαρης, 

Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος – Οικονομολόγος και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα