linou
«Η απουσία κρίσιμων πτυχών μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής οδηγεί σε εξάπλωση του ιού με αποτέλεσμα σημαντικά προβλήματα στην υγεία των πολιτών, την απώλεια ωρών εργασίας αλλά και διδακτικών ωρών στα σχολεία»

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ και καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού για την καθυστερημένη και ανεπαρκή αντιμετώπιση της νέας έξαρσης της νόσου COVID-19, καθώς και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Στην ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, η βουλευτής κάνει αναφορά στην απουσία μίας καλά οργανωμένης ενημερωτικής εκστρατείας για τον εμβολιασμό και τα μέσα ατομικής προστασίας του πληθυσμού, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες κρούσματα και θανάτους τους τελευταίους μήνες.

Μάλιστα, τονίζει ότι «η απουσία κρίσιμων πτυχών μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, όπως μία ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό και τη σημασία της τήρησης των προληπτικών μέτρων, οδηγεί σε εξάπλωση του ιού με αποτέλεσμα σημαντικά προβλήματα στην υγεία των πολιτών, την απώλεια ωρών εργασίας αλλά και διδακτικών ωρών στα σχολεία, μειώνοντας τη συλλογική παραγωγικότητα της χώρας».

 Επισημαίνει, δε, ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε ή δεν πήρε ποτέ μέτρα για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα όσοι διαβιούν σε γηροκομεία, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες των κέντρων φιλοξενίας, οι τρόφιμοι σωφρονιστικών ιδρυμάτων κ.α..

Η βουλευτής χαρακτηρίζει υπεύθυνη την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την ανεπαρκή υποστήριξη του συστήματος υγείας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για την υποστελέχωση των μονάδων υγείας, οδηγεί σε εργασιακή ομηρία τους επαγγελματίες υγείας, κλείνει εμβολιαστικά κέντρα και δεν ενεργοποιεί άμεσα τους κατάλληλους μηχανισμούς για την σωστή παρακολούθηση της εξάπλωσης της νόσου.

Η επίκαιρη ερώτηση

Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Αθηνάς Λινού προς τον Υπουργό Υγείας:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα : «Καθυστέρηση στη λήψη προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων εν όψει της έξαρσης της νόσου COVID-19 και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων».

H χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμα έξαρση της νόσου COVID-19, αλλά και της γρίπης και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, με τις επιπτώσεις της να είναι σοβαρές και πολυδιάστατες. Η καθημερινή καταγραφή εκατοντάδων κρουσμάτων οδηγεί, εκτός από άμεσα και μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία, και σε σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Δυστυχώς, η αντίδραση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από καθυστερήσεις και ανεπαρκή μέτρα, αφήνοντας τον πληθυσμό ευάλωτο στην ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.

Η απουσία κρίσιμων πτυχών μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, όπως μία ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό και τη σημασία της τήρησης των προληπτικών μέτρων, οδηγεί σε εξάπλωση του ιού με αποτέλεσμα σημαντικά προβλήματα στην υγεία των πολιτών, την απώλεια ωρών εργασίας αλλά και διδακτικών ωρών στα σχολεία, μειώνοντας τη συλλογική παραγωγικότητα της χώρας. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει δυσμενώς, για ακόμα μία φορά, τις ευάλωτες, κυρίως, ομάδες του πληθυσμού. Οι πολίτες που μετακινούνται καθημερινά για τις δουλειές τους με τις δημόσιες συγκοινωνίες βρίσκονται απροστάτευτοι μέσα στα συνωστισμένα οχήματα, χωρίς να τους παρέχονται προστατευτικές μάσκες. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες όπως και οι κρατούμενοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα διαβιούν κατά δεκάδες σε περιορισμένους χώρους χωρίς τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Αντίστοιχα, τα μέτρα που είχαν παλαιότερα ληφθεί για την προστασία των ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας, εφαρμόζονται ελάχιστα ή και καθόλου κατά τη νέα αυτή έξαρση της νόσου.

Κρίσιμη για οποιαδήποτε αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η υποστήριξη και η ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει καμία πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υγειονομικών μονάδων της χώρας. Αντίθετα, με τις αποφάσεις της, ενισχύει την εργασιακή ανασφάλεια των επαγγελματιών υγείας και οδηγεί σε παραιτήσεις.

Παρά τη μεγάλη ανάγκη, δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τα μέτρα ατομικής προστασίας και τον εμβολιασμό έναντι της νόσου. Πολλά εμβολιαστικά κέντρα πλέον δεν λειτουργούν, ενώ υπολειτουργούν και οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταγραφής των δεδομένων που αφορούν στα κρούσματα και στους εμβολιασμούς.

Για τους παραπάνω λόγους

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες ενέργειες έχουν γίνει:

α) για την ενημέρωση, διευκόλυνση και προτροπή των πολιτών σε εμβολιασμό και χρήση απαραίτητων μέτρων προστασίας;

β) για την ενημέρωση των λειτουργών υγείας και των προσωπικών ιατρών σχετικά με τον εμβολιασμό, τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και την ενδεικνυόμενη συνταγογράφηση αντι-ιικών φαρμάκων;

2. Γιατί δεν επαναλειτουργούν πολλά από τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, όταν μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση, συνέβαλαν στην επιτυχημένη αντιμετώπιση των πρώτων εξάρσεων της νόσου;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αξιολογηση
Αξιολόγηση: Διευθυντής Δημοτικού σχολείου παρεμπόδισε επικοινωνία εκπαιδευτικών με συνδικαλιστές
Καταγγελία: Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής για να παρεμποδίσει την ελεύθερη επικοινωνία των εκπαιδευτικών...
Αξιολόγηση: Διευθυντής Δημοτικού σχολείου παρεμπόδισε επικοινωνία εκπαιδευτικών με συνδικαλιστές