pinakas
Επιστολή γονέων προς Κεραμέως: Ζητούν να μην καταργήσει τις σχολικές επιτροπές και τη ΔΕΠ και να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση των δήμων για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων.

Στη δημιουργία Διευθυντριών/ντών σχολείων – ΜΑΝΑΤΖΕΡ οι οποίοι θα καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες της σχολικής μονάδας αρμοδιότητάς με ψίχουλα αναγκάζοντάς τους στην αναζήτηση χορηγών για την ομαλή λειτουργία των σχολείων τους θα οδηγήσει η κατάργηση των σχολικών επιτροπών που δρομολόγησε η κυβέρνηση από τον ερχόμνο Ιούνιο, εκτιμούν οι γονείς των μαθητών του Ηρακλείου Αττικής.

Επιπλέον, μια τέτοια εξέλιξη θα «σπρώξει» τους γονείς να βάζουν μέσω των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά θα προκαλέσει και  αποκλεισμό των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών από τα θεσμοθετημένα όργανα που μέχρι τώρα λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Οι γονείς του Ηρακλείου Αττικής απέστειλαν επιστολή  με την οποία ζητούν από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως να μην καταργήσει τις σχολικές επιτροπές και τη ΔΕΠ και να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση των δήμων για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενωσης Συλόγων Γονέων Μαθητών Ηρακλείου Αττικής

Σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 5056/2023 (Α΄ 163) από την 30η.6.2024 η κυβέρνηση καταργεί τις σχολικές επιτροπές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των πιστώσεων και την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των σχολείων (καθαρισμός, θέρμανση, φωτισμός, ύδρευση, τηλέφωνο, αποχέτευση, αναλώσιμα κ.λπ.) και του κάθε είδους εξοπλισμού τους (έπιπλα, βιβλιοθήκες, κτλ.) μεταφέροντας τις αρμοδιότητές τους στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, με ότι αυτό συνεπάγεται! Το ίδιο ισχύει και για τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ), η οποία καταργείται μεταφέροντας τις αρμοδιότητές της στο δημοτικό συμβούλιο (ή στην επιτροπή της παρ. 1 του άρθρου 30 του παρόντος, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου).

Με αυτόν τον τρόπο, τα σχολεία μετατρέπονται σε «αυτόνομες μονάδες» με τους διευθυντές σε ρόλο «διαχειριστή» να αναλώνονται στο κυνήγι εσόδων (π.χ. χορηγών) για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων τους. Επιπλέον, το κράτος (κυβέρνηση, δήμοι) θα παρακολουθεί αμέτοχο τις ελλείψεις, τις ανεπάρκειες και την αθλιότητα των υποδομών που το ίδιο έχει δημιουργήσει.

Οι μεγάλοι χαμένοι είναι πάλι οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, αφού οι συνέπειες της κατάργησης των σχολικών επιτροπών και της ΔΕΠ θα οδηγήσει:

  1. στη δημιουργία Διευθυντριών/ντών σχολείων – ΜΑΝΑΤΖΕΡ οι οποίοι θα καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες της σχολικής μονάδας αρμοδιότητάς με ψίχουλα αναγκάζοντάς τους στην αναζήτηση χορηγών για την ομαλή λειτουργία των σχολείων τους.

  2. Οι γονείς να βάζουν μέσω των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

  3. Στον αποκλεισμό των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών από τα θεσμοθετημένα όργανα που μέχρι τώρα λαμβάνουν τις αποφάσεις.

  4. Στην κατάργηση στην πράξη των υπαρχόντων στοιχειωδών κριτηρίων των σχολικών επιτροπών στην κατανομή των πιστώσεων, όπως π.χ. του αριθμού των μαθητών, αλλά και την παλαιότητα των κτιρίων, καθώς και τις ειδικότερες ανάγκες των σχολικών μονάδων.

  5. Στην κατάργηση κάθε στοιχειώδους συνέχειας, διαφάνειας και ελέγχου στην κατανομή πιστώσεων που μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους μαζικούς φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας στην διερεύνηση και αγωνιστική διεκδίκηση της κάλυψης των αναγκών των σχολείων.

  6. Σε αδυναμία των Διευθυντριών/ντών να αναλάβουν την οικονομική διαχείριση της σχολικής μονάδας αρμοδιότητάς τους όταν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθούν αντιμέτωποι με υφιστάμενα χρέη (όπως π.χ. λογαριασμοί πρώην ΔΕΚΟ).

ΖΗΤΑΜΕ από το Υπουργείο Εσωτερικών:

  1. Να μην καταργήσει τις σχολικές επιτροπές και τη ΔΕΠ.

  2. Να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση των δήμων για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panselinos
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο
Tην Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, θα λάβει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή η μεγαλύτερη ημέρα του έτους. Από την επόμενη ημέρα, δηλαδή από την Παρασκευή...
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο