Thumbnail
Η ΟΙΕΛΕ ζητά από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και από την Επιθεώρηση Εργασίας δειγματοληπτικούς ελέγχους σε νηπιαγωγεία για εκπαιδευτικούς που εξαναγκάζονται υπό την απειλή της απόλυσης να εργάζονται και μάλιστα χωρίς αμοιβή στις διακοπές

Σκληρές είναι οι καταγγελίες που κάνουν εκπαιδευτικοί για τις συνθήκες εργασίας στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ.

Πολλοί είναι οι διδάσκοντες που αναφέρουν ότι υποχρεώνονται να εργάζονται τις επίσημες ημέρες διακοπών, δεχόμενοι απειλές απόλυσης αν πράξουν το αντίθετο. Μάλιστα οι θέσεις που «γεμίζουν» πόρρω απέχουν από το αντικείμενό τους, καθώς υποστηρίζεται ότι παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης, συνοδών σχολικών λεωφορείων και άλλα.

«Δεν είναι όμως μόνο το ζήτημα των άθλιων εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στις ιδιωτικές νηπιακές μονάδες (που λειτουργούν σε τόσο μεγάλη έκταση λόγω αδυναμίας του κράτους να παρέχει δημόσια προσχολική αγωγή). Είναι κυρίως ο φόβος για την υγεία και την ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων νηπίων που επιτηρούνται από κατάκοπους, εξουθενωμένους ηθικά εκπαιδευτικούς», τονίζει η ΟΙΕΛΕ.

Τέλος, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί να επικοινωνούν έστω και ανώνυμα με την ΟΙΕΛΕ και να καταγγέλλουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η ανακοίνωση

«Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολή προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας και προς την Επιθεώρηση Εργασίας, ώστε να πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, καθώς λαμβάνουμε πλήθος καταγγελιών ότι εκατοντάδες συνάδελφοί μας υποχρεώνονται να εργάζονται τις ημέρες των διακοπών τους με την απειλή της απόλυσης, παρέχοντας υπηρεσίες φύλαξης, αλλά επίσης εκτελώντας χρέη καθαρίστριας, συνοδού σχολικών λεωφορείων, γραμματείας, μαγείρισσας (!) κ.λπ.  Υπενθυμίζουμε ότι οι ημέρες αργίας, διακοπών και εορτών των ιδιωτικών σχολείων είναι ίδιες με τις προβλεπόμενες για τα δημόσια σχολεία (άρθρο 15, παρ. 1 του 682/77 και άρθρο 3 ΠΔ 79/2017).

Όπως έχουμε πολλάκις επισημάνει, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, κυρίως αυτά της γειτονιάς (τα λεγόμενα «συστεγαζόμενα» με βρεφονηπιακούς σταθμούς), είναι εστίες βαρύτατης ανομίας. Εκμεταλλευόμενα τις διατάξεις του Νόμου Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση που προβλέπει ελεύθερες απολύσεις, χωρίς καμιά αξιολογική διαδικασία, οι απατεωνίσκοι «επιχειρηματίες» εκφοβίζουν τους/τις συναδέλφους υποχρεώνοντας σε 10-12ωρη εργασία, σε καθήκοντα που δεν έχουν καμιά σχέση με το εκπαιδευτικό έργο (όπως αναφέραμε και πιο πάνω), σε απλήρωτη εργασία σε διακοπές και αργίες. Συχνά μάλιστα παρατηρείται και το φαινόμενο επιστροφής χρημάτων στο χέρι του εργοδότη! Με βάση τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει τα τελευταία χρόνια, υπολογίζουμε ότι πάνω από το 80% των ιδιωτικών νηπιαγωγείων παραβιάζουν συστηματικά τη νομοθεσία.

Δεν είναι όμως μόνο το ζήτημα των άθλιων εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στις ιδιωτικές νηπιακές μονάδες (που λειτουργούν σε τόσο μεγάλη έκταση λόγω αδυναμίας του κράτους να παρέχει δημόσια προσχολική αγωγή). Είναι κυρίως ο φόβος για την υγεία και την ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων νηπίων που επιτηρούνται από κατάκοπους, εξουθενωμένους ηθικά εκπαιδευτικούς. Έχουμε προειδοποιήσει ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει σοβαρότατο συμβάν τόσο μέσα σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο όσο και στα παράνομα summer camps που διοργανώνουν χωρίς πιστοποιημένο προσωπικό για υπαίθριες δραστηριότητες.

Δυστυχώς, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία παρανομούν, επειδή έχουν από κάποιους το «πράσινο φως». Κανείς δεν ασχολείται, πιθανότατα επειδή οι δύο εργοδοτικές οργανώσεις του χώρου είναι λόμπι με ισχυρότατες διασυνδέσεις. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αδιαφορούν για τους εργαζόμενους, δεν θα έπρεπε να ευαισθητοποιηθούν για την ασφάλεια των παιδιών και για τους γονείς που καταβάλλουν εξαιρετικά υψηλά δίδακτρα για αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες; Θα αναμένουμε τις απαντήσεις τους στις σημερινές μας καταγγελίες.

Παρακαλούμε, τέλος, τους συναδέλφους να αποστέλλουν ακόμη και ανώνυμα στο mail της Ομοσπονδίας ([email protected]) καταγγελίες για παράνομη εργασία τις ημέρες των εορτών, ώστε να τις προωθούμε άμεσα στις εποπτικές αρχές της πολιτείας.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα