πανεπιστήμιο θεσσαλίας
Πρύτανης: Ολα τα μαθήματα πραγματοποιούνται κανονικά, και με ασφάλεια για όλους-ες.

Για σταδιακή επαναλειτουργία όλων των τμημάτων και των κτηρίων του ιδρύματος, έχοντας πραγματοποιηθεί κτηριολογικός και ηλεκτρομηχανολογικός έλεγχος, για εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, για αβλεψίες που εντοπίστηκαν σε υποδομές αλλά έχουν τις… ρίζες τους στο παρελθόν και πολύ πριν από τις πλημμύρες αναφέρθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επισημαίνοντας ότι όλα τα μαθήματα πραγματοποιούνται κανονικά, και με ασφάλεια για όλους-ες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα magnesianews.gr, όπως είπε ο πρύτανης  μετά από έντονες προσπάθειες του προσωπικού της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Π.Θ., των μελών του Τεχνικού Συμβουλίου και μηχανικών των παραρτημάτων του ΤΕΕ ανά Περιφερειακή Ενότητα ελέγχθηκαν όλα τα κτίρια, καταγράφηκαν οι καταστροφές και προτάθηκαν οι βέλτιστες λύσεις για την αποκατάσταση τους. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε κτιριολογικός και ηλεκτρομηχανολογικός έλεγχος σε όλα τα κτήρια από μικτά κλιμάκια μηχανικών, της Διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου και του τεχνικού συμβουλίου, καθώς και μηχανικών των παραρτημάτων του ΤΕΕ ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Ειδικά λοιπόν για τα τμήματα που εδρεύουν στον Βόλο, ο πρύτανης του πανεπίστημίου Θεσσαλίας επεσήμανε τα εξής:

-Έχουν δοθεί προς χρήση όλα τα κτίρια της Πολυτεχνικής Σχολής στο πεδίον Άρεως.

-Το κτήριο της Γεωπονικής σχολής δόθηκε προς χρήση αφού δόθηκε προσωρινή λύση στην υγρομόνωση του δώματος. Αναμένεται η διαδικασία πλήρους υγρομόνωσης του δώματος καθώς και η τοποθέτηση πλακιδίων πατώματος PVC και πλακιδίων ψευδοροφής ορυκτής ίνας προς αντικατάσταση όσων καταστράφηκαν.

-Στο συγκρότημα Παπαστράτου πραγματοποιήθηκε νέα μελέτη σύνδεσης του φρεατίου λυμάτων στο πεζοδρόμιο της οδού Ιάσονος από τη ΔΕΥΑΜΒ. Για αυτό το λόγο έχουν απενεργοποιηθεί οι τουαλέτες του ισογείου δίπλα στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» μέχρι να ολοκληρωθεί η προαναφερθείσα σύνδεση. Δόθηκε προσωρινή ρευματοδότηση σε όλο το συγκρότημα, σε αναμονή της μεταφοράς του υποσταθμού μέσης τάσης από το υπόγειο στο ισόγειο του κτηρίου, ώστε να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα εισροής θαλάσσιων υδάτων. Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε, η εγκατάσταση νέου συστήματος ψύξης – θέρμανσης στο κτήριο Παπαστράτου και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου.

-Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία συντήρησης των υαλοστασίων στις προσόψεις επί των οδών Ιάσονος και Αργοναυτών βρίσκεται σε εξέλιξη.

-Η εγκατάσταση του νέου ανελκυστήρα στο κτήριο Δελμούζου, θα παραδοθεί προς χρήση αρχές Δεκεμβρίου.

-Ολοκληρώθηκε η επισκευή της μόνωσης της οροφής του νέου κτηρίου Ρόζας Ιμβριώτη. Αναμένεται η τοποθέτηση πλακιδίων ψευδοροφής ορυκτής ίνας στα σημεία που υπήρχαν φθορές.

-Το συγκρότημα Παπαστράτου δόθηκε προς χρήση, με μόνη εκκρεμότητα την επιλογή της χρονικής στιγμής που θα διακοπεί το ρεύμα για τρεις ημέρες, με σκοπό τη σύνδεση με τους νέους υποσταθμούς μέσης τάσης που προμηθευεται το ίδρυμα.

-Το κτήριο Δεληγιώργη δόθηκε προς χρήση και εκκρεμεί η υγρομόνωση του δώματος.

-Το κτήριο της οδού Κουμουνδούρου δόθηκε προς χρήση.

-Το κτήριο επί της οδού Ιάσονος 62 έχει δοθεί προς χρήση.

-Το κτήριο Τσικρίκη, εκτός του ισογείου στο οποίο πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης, έχει δοθεί προς χρήση.

Από τα ενδιαφέροντα παράλληλα που ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπιλλίνης, είναι ότι εντοπίστηκαν και παθογένειες από πολλά χρόνια πριν, που δεν ήταν σε γνώση κάποιας υπηρεσίας. «Για παράδειγμα υπήρχαν πολλοί ηλεκτρολογικοί πίνακες που δεν είχαν ρελέ ασφαλείας, που τα επιδιορθώσαμε και βάλαμε παντού ρελέ για να υπάρχει ασφάλεια στη χρήση του εξοπλισμού. διορθώθηκαν και άλλα σημεία που είχαν γίνει παρεμβάσεις με ηλεκτρολογικές γραμμές από μέλη ΔΕΠ χωρίς να έχει ενημερωθεί η τεχνική υπηρεσία, με αποτέλεσμα να έχει μπερδευτεί λίγο το που δίνεται ρεύμα και σε ποια πρίζα» σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι στο κτήριο της Γεωπονικής χρειάστηκε να περαστεί η γείωση που δεν υπήρχε εδώ και χρόνια στον υποσταθμό μέσης τάσης που βρίσκεται εκεί! «Είχε κλαπεί και δεν το είχε πάρει χαμπάρι κανένας!» παραδέχθηκε. «Όταν είσαι σε μία μάχη που προσπαθείς να ξεκινήσεις να λειτουργείς το μοναδικό πράγμα που είναι λάθος να κάνεις είναι να αρχίσεις να ρίχνεις ευθύνες. Σε δεύτερο χρόνο θα το δούμε» απάντησε βέβαια ο κ. Μπιλλίνης σε σχετική ερώτηση, για το αν θα ζητηθούν ευθύνες.

Παραμένει κλειστή η Βιβλιοθήκη

Την ίδια στιγμή, το κτήριο της Βιβλιοθήκης παραμένει κλειστό, ενώ η απάντληση των υδάτων είναι συνεχής καθ’ όλο το 24ώρο.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει σταθερά μόνιμος υδροφόρος ορίζοντας ύψους 10 cm πάνω από τη στάθμη του υπογείου εντός του κτηρίου εξαιτίας των μόνιμων πηγαδιών απάντλησης που υπάρχουν στο υπόγειο του κτηρίου. Έχουν τοποθετηθεί προσωρινές αντλίες μέχρι να καθαριστεί ο χώρος του υπογείου και να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε τις μεγάλες αντλίες των πηγαδιών. Ρεύμα μας παρέχει ο Δήμος Βόλου και τον ευχαριστούμε θερμά» ανέφερε ο κ. πρύτανης, κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι θα μεταφερθούν και στο κτήριο αυτό τα μηχανήματα ηλεκτροδότησης στο ισόγειο, ενώ θα μεταφερθούν οι είσοδοι και οι έξοδοι του κτηρίου στις πόρτες της Ερμού και της Δημητριάδος και όχι από την Σκοπέλου και την Μεταμορφώσεως που ήταν μέχρι τώρα.

Το κτήριο της Βιβλιοθήκης αναμένεται να επαναλειτουργήσει από την καινούργια χρονιά, ενώ υπάρχει γενικότερα θλίψη και σκεπτικισμός για πολύτιμα συγγράμματα που καταστράφηκαν και δεν μπορούν να αντικατασταθούν, έχοντας μετατραπεί σε χαρτοπολτό που εμποδίζει και την απάντληση των υδάτων.

Επισημαίνοντας ότι όλα τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά, ο κ. Μπιλλίνης σημείωσε ότι θεωρεί έναν μικρό άθλο το ότι επιτεύχθηκε η έναρξη του εξαμήνου στις 17/10 και τόνισε ότι η διοίκηση του πανεπιστημίου διαβεβαιώνει τους φοιτητές και το προσωπικό του Ιδρύματος ότι βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για να επιληφθεί όποιου επιπλέον προβλήματος ανακύψει. Δεν δίστασε βέβαια να κάνει λόγο και για άδικη κριτική, που όπως είπε έδωσε περισσότερη δύναμη και ένταση στην προσπάθεια αποκατάστασης των προβλημάτων, ενώ ειδικά για τις καθαρίστριες, ο κ. Μπιλλίνης επεσήμανε ότι δεν αποφασίσει το ίδρυμα για τα μέσα προστασίας και για το που θα καθαρίσουν, αλλά η είναι θέμα εργολάβου. Ωστόσο με το που αναφέρθηκε το θέμα, σημείωσε ότι η διοίκηση έσπευσε, χωρίς να είναι υποχρεωμένη, να παρέχει μέσα στους εργαζόμενους.

Ωστόσο προβλήματα υπάρχουν, και σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, αλλά και το κτήριο Τσαλαπάτα όπου στεγαζόταν μέχρι πριν τις πλημμύρες, η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου!

«Το κτήριο έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή και επειδή είναι πλίνθινο το νερό έχει εγκλωβιστεί και θα βγάζει αρκετά θέματα για πάρα πολλά χρόνια. Το συμβόλαιο που έχει η Τράπεζα Πειραιώς λήγει τον Απρίλιο του 2024 και η απόφαση που μάλλον θα περάσει από το συμβούλιο Διοίκησης είναι να μην συνεχίσουμε να είμαστε στο κτήριο και θα το αφήσουμε. Και να το επιδιορθώσουμε δεν ξέρουμε τι προβλήματα θα βγάζει για πολλά χρόνια και δεν είναι δικό μας το κτήριο για να επενδύσω χρήματα. Η Επιτροπή Ερευνών έχει μεταφερθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Θα γλιτώσουμε και τα ενοίκια που δίναμε, περίπου 7 χιλιάδες ευρώ τον μήνα» ανέφερε ο κ. Μπιλλίνης.

Οι ζημιές στον εξοπλισμό

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΠΘ, έχουν καταστραφεί και υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά μηχανήματα, χωρίς να έχουν πειραχθεί τελικά τα δεδομένα των server της Επιτροπής Ερευνών.

Συνολικά για τον εξοπλισμό θα υπάρξει νέα συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εξασφαλιστούν χρήματα για την αποκατάσταση του εξοπλισμού, πέρα από τα 2,72 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για τις κτηριακές εγκαταστάσεις. Το κόστος του εξοπλισμού φτάνει τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Οικονομικών, κο Προβίδα οι ζημιές στον Βόλο φτάνουν τις 700-800 χιλιάδες ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η βιβλιοθήκη.

Ωστόσο όλα τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά και υπάρχει συνεργασίες μεταξύ των καθηγητών και για τις ερευνητικές τους δράσεις και τα ανάλογα προγράμματα. Eπίσης και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα απέστειλαν εξοπλισμό και χρήματα μεταξύ άλλων για τις ανάγκες του ΠΘ, ενώ το Δημοκρίτειο απέστειλε και ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης για να μοιραστούν και μέσω της 5ης ΥΠΕ σε πλημμυροπαθείς.

Tέλος, σε συνεργασία με επιτροπή του ΕΚΠΑ, ο πρύτανης του ΠΘ ανακοίνωσε ότι προχωρά μελέτη για την κατάρτιση σχεδίων αντίδρασης σε φυσικές καταστροφές, ώστε να μπορεί το ίδρυμα να γνωρίζει τι θα πράττει σε τέτοιες περιπτώσεις. Όπως επεσήμανε, αυτά τα σχέδια θα έχουν εκπονηθεί μέχρι την άνοιξη, παραδεχόμενος ότι ούτε καν οργανωμένες ασκήσεις ετοιμότητας προσωπικού και φοιτητών δεν είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, πέρα από κάποιες σποραδικές δράσεις.

Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα trikalain.gr, η κατάσταση ανά πόλη έχει ως εξής:

ΤΡΙΚΑΛΑ

Το κτίριο του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας έχει ήδη δοθεί σε χρήση ενώ στο κτίριο του ΤΕΦΑΑ τοποθετήθηκε γεννήτρια αδιάλειπτης παροχής ρεύματος προκειμένου να ολοκληρωθεί η άντληση των υδάτων από το υπόγειο. Ολοκληρώθηκε η πρόταση (αρχιτεκτονική και ηλεκτρολογική) μεταφοράς του κεντρικού σταθμού μέσης τάσης από το υπόγειο σε ισόγειο χώρο και αναμένεται η υλοποίησή της μετά την λήψη των  απαραίτητων αδειοδοτήσεων. Μέχρι να περατωθεί η κατασκευή του νέου υποσταθμού θα παραχωρηθεί  οικίσκος υποσταθμού που θα τοποθετηθεί κοντά σε στύλο του ΔΕΔΔΗΕ και θα παρέχει ρεύμα σε όλο το συγκρότημα. Μετά την ηλεκτροδότηση του κτιρίου θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός και απολύμανση του, προκειμένου να δοθεί το ταχύτερο δυνατό σε χρήση.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Έχει ολοκληρωθεί ο ηλεκτρολογικός έλεγχος του συνόλου των κτιρίων όλων των Τμημάτων και έχουν δοθεί προς χρήση. Τοποθετήθηκαν νέοι ηλεκτρολογικοί πίνακες στους υπόγειους χώρους των κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής και εκκρεμεί ο καθαρισμός και η απολύμανσή τους. Εκκρεμεί η υγρομόνωση ενός τμήματος της οροφής των κτιρίων των κλινικών.

ΛΑΡΙΣΑ

Τα κτίρια όλων των Τμημάτων έχουν δοθεί προς χρήση.

ΛΑΜΙΑ

Στο κτίριο επί της οδού Παπασιοπούλου πραγματοποιήθηκαν εργασίες στεγανοποίησης των κουφωμάτων και υγρομόνωση στο αμφιθέατρο 1. Επίσης έγιναν εργασίες υγρομόνωσης στο κυρίως κτίριο και στο μεγάλο αμφιθέατρο της ΣΤΕΦ και δόθηκαν προς χρήση. Όλα τα κτίρια στην πόλη της Λαμίας έχουν ήδη δοθεί προς χρήση.

Το Πανεπιστήμιο επέστρεψε  στην κανονικότητα, όλα τα τμήματα κάνουν μαθήματα δια ζώσης. Τα προβλήματα και οι ελλείψεις που υπάρχουν δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού. Εκτιμούμε ότι θα διορθωθούν πολύ γρήγορα. Τέλος, η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαβεβαιώνει τους φοιτητές και το προσωπικό του Ιδρύματος ότι βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για να επιληφθεί όποιου επιπλέον προβλήματος ανακύψει.  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα