teacher
Δημοσκοπική έρευνα ΓΣΕΕ για τις συνθήκες εργασίας και την ακρίβεια: σε χειρότερη θέση οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ως προς τις απλήρωτες υπερωρίες!

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΟΙΕΛΕ σχετικά με έρευνα που έκανε η ΓΣΕΕ που αφορούσε την ακρίβεια και το επίπεδο των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.

Στα συμπεράσματα που προέκυψαν, ήταν και ότι «οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε ιδιωτικά σχολεία βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ως προς την απλήρωτη υπερεργασία».

Παράλληλα αποτυπώνονται οι εργασιακές συνθήκες, αλλά και οι περικοπές που έχουν κάνει οι πολίτες λόγω της αυξημένης τιμής των αγαθών.

Η ανακοίνωση

«Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα ενδιαφέρουσα δημοσκοπική έρευνα της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την Alco. Αντικείμενό της οι επιπτώσεις της ακρίβειας, το επίπεδο των αμοιβών και οι ώρες εργασίας στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας και τη σύγκρισή της με την έρευνα της ΟΙΕΛΕ για το Big Quit προέκυψε ένα σημαντικό συμπέρασμα. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε ιδιωτικά σχολεία βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ως προς την απλήρωτη υπερεργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 72% των ερωτώμενων δηλώνει ότι δεν εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του, ενώ το 24% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω, ενώ το 48% αυτών που αναφέρουν ότι εργάζονται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του. Ας δούμε την εικόνα στην ιδιωτική εκπαίδευση βάσει της έρευνάς μας σε σύνολο 800 περίπου ιδιωτικών εκπαιδευτικών για το Big Quit.

Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, πρόσθετη εργασία και αμοιβή

Στο σύνολο των ερωτώμενων σχετικά με το αν αμείβονται για τις πρόσθετες υπηρεσίες που παρέχουν, το 70% απάντησε αρνητικά (σε σχέση με το 48% του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα).

eikona1

Πού εντοπίζεται κυρίως η πρόσθετη απασχόληση χωρίς αμοιβή;

Στις διαδικτυακές διδασκαλίες εκτός ωραρίου (86%).

eikona2

Σε δραστηριότητες τύπου open days/bazaars κ.λπ. (85%)

eikona3

eikona4

Σε απογευματινές προαιρετικές δράσεις (55%).

eikona5

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σημαντικής μερίδας των εργοδοτών (σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων) είναι τα ιδιωτικά σχολεία να μην θεωρούνται ελκυστικός εργασιακός προορισμός. Είναι χαρακτηριστικό το εύρημα της έρευνας της ΟΙΕΛΕ, σύμφωνα με το οποίο το 66% των ερωτώμενων απαντά πως δεν είναι ικανοποιημένο από τη θητεία τους στο σχολείο που υπηρετούν. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το αντίστοιχο 40% των απογοητευμένων εργαζόμενων στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με περσινή έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

eikona6

Βεβαίως, τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά απλήρωτης υπερεργασίας στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα και, κυρίως, στην ιδιωτική εκπαίδευση που ελέγχεται μάλιστα από δύο Υπουργεία, θα πρέπει να προβληματίσουν ιδιαίτερα την πολιτεία και τους εποπτικούς της φορείς. Είναι φανερό πως οι ελεγκτικοί θεσμοί είναι ιδιαίτερα αδύναμοι (και σε σημαντικό βαθμό διαβρωμένοι) προς όφελος των παραβατών εργοδοτών και εις βάρος των εργαζόμενων και του δημόσιου συμφέροντος.

Τα βασικά ευρήματα της δημοσκοπικής έρευνας της ΓΣΕΕ

Η έρευνα της ΓΣΕΕ αποτυπώνει τόσο τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι λόγω της συνεχούς και εντεινόμενης ακρίβειας αλλά και τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες και την εργοδοτική εκμετάλλευση.

  • Το 90% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών, εξαιτίας της ακρίβειας.
  • Το 64% των εργαζομένων σημειώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στον μισθό του κατά το έτος 2023. Εκτιμάται ότι η μεγάλη πλειονότητα αυτών που δήλωσαν ότι έλαβαν κάποια αύξηση, είναι αυτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αυξήθηκε κατά το έτος 2023.
  • Όπως σημειώσαμε και πιο πάνω, το 72% δηλώνει ότι δεν εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του, ενώ το 24% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω. Το 48% αυτών που αναφέρουν ότι εργάζονται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.
  • Το 30% δηλώνει ότι δεν διαθέτει αποταμιεύσεις και, παράλληλα, ένα 37% αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του, για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς βασικών αγαθών.

Και τι προτείνουν οι πολίτες για την βελτίωση της κατάστασης; Με αύξηση μισθών και αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

  • Το 43% δηλώνει, ως αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου, την αύξηση των μισθών, το 33% την μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης, το 24% τον έλεγχο τιμών. Η επιλογή «επιδόματα» δεν επιλέχθηκε από κανέναν ερωτώμενο (0%).
  • Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, με ποσοστό 81%, θεωρεί ότι τα εργασιακά δικαιώματα προστατεύονται καλύτερα με τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έναντι του 9% που επιλέγει την ατομική διαπραγμάτευση».

Και η έρευνα καταλήγει στο αυτονόητο συμπέρασμα:

«Η ελληνική οικονομία και κοινωνία, μετά την πολυετή λιτότητα, βρίσκεται μπροστά σε ένα “κύμα” ακρίβειας σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και στασιμότητας των εισοδημάτων, που απειλεί την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο πολλών εργαζόμενων νοικοκυριών. Είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων αύξησης των μισθών και ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, έτσι ώστε να προστατευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και, κυρίως, των χαμηλότερα αμειβόμενων.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Έρχεται φάρμακο «από ελαιόλαδο»- Υπόσχεται θεραπεία σε ορισμένους τύπους καρκίνου
Το φάρμακο, με την ονομασία 2-OHOA, είναι μια θεραπεία πρώτης κατηγορίας -που σημαίνει ότι προσφέρει έναν νέο και μοναδικό τρόπο θεραπείας της νόσου-...
Έρχεται φάρμακο «από ελαιόλαδο»- Υπόσχεται θεραπεία σε ορισμένους τύπους καρκίνου