καινοτομια
Ρεπορτάζ από το 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας που διεξήχθη στη Λάρισα.

Για 9η συνεχόμενη χρονιά, 2000 και πλέον εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και όλων των ειδικοτήτων από κάθε γωνιά της χώρας, από την Κύπρο, αλλά και διεθνώς, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία καθώς συμμετείχαν δια ζώσης ή διαδικτυακά στις εργασίες του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας που διοργάνωσε η ΕΕΠΕΚ.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν -καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου Συνεδρίου- στις 3 παράλληλες αίθουσες συνεδριών, στα 5 στρογγυλά τραπέζια, και στα 14 βιωματικά εργαστήρια, καθώς επίσης και χιλιάδες διαδικτυακοί επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά ή μέσω διαδικτύου (με ζωντανή εικόνα & ήχο), 650 και πλέον εργασίες (πλήρεις εργασίες, e-posters, εκπαιδευτικά σενάρια, καινοτόμα προγράμματα, κ.λπ.). καθώς επίσης και περισσότερες από 40 προσκεκλημένες ομιλίες από Επιστήμονες & Ακαδημαϊκούς αναγνωρισμένης αξίας Ευρωπαϊκών και Αμερικάνικων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων! Οι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί ομιλητές καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους με τις προσκεκλημένες τους ομιλίες, και έδωσαν τα ερεθίσματα για καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές, γόνιμη επιστημονική συζήτηση και δημιουργικό προβληματισμό.

Το επίπεδο των εργασιών που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αξιολογήθηκε από τους συμμετέχοντες ως αρκετά υψηλό και συνεχώς βελτιούμενο, γεγονός που χαρακτηρίζεται αναμενόμενο, αντίστοιχο με το υψηλότατο επίπεδο των 900 κριτών με αυξημένα προσόντα, οι οποίοι κατάφεραν και έφεραν εις πέρας το δύσκολο έργο της αξιολόγησης του όγκου των εργασιών, στηριζόμενοι σε επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια.

Τα 14 δίωρα βιωματικά διαδικτυακά εργαστήρια αποδείχθηκαν λίγα για να χωρέσουν τους 450 συνέδρους που τα παρακολούθησαν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν πρωτότυπες ιδέες, καινούριες εκπαιδευτικές τεχνικές και καινοτόμα διδακτικά σενάρια. Οι Τεχνολογίες Εμβύθισης, η βιωματική μάθηση, η Εικονική Πραγματικότητα, η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, καθώς και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους παρευρισκόμενους, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

καινοτομια 2

Όλες οι εργασίες αξιολογήθηκαν κατόπιν τυφλής κρίσης από 2 τουλάχιστον κριτές, και στις καλύτερες –σύμφωνα με τη βαθμολογία των κριτών- εργασίες, απονεμήθηκαν τα παρακάτω βραβεία - Best Paper Awards- (στις περιπτώσεις ισοβαθμίας, βραβεύθηκαν όλες οι ισοβαθμήσασες εργασίες):

1ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στην: ΦΟΙΒΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΒΑΚΑ, για την εργασία της με τίτλο: «Βλέποντας με τα μάτια της αφής – Μουσείο Αφής».

1ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στην: ΒΑΪΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ, για την εργασία της με τίτλο: «”Το Σάββατο του Λαζάρου”. Η ζωή μετά τον θάνατο».

2ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στην: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΛΚΗ, για την εργασία της με τίτλο: «Η διδασκαλία της παραβολής του καλού Σαμαρείτη».

2ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στους: ΧΑΡΑ ΚΟΤΤΑΡΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΚΗ & ΦΩΤΙΟΣ ΠΥΡΟΜΑΛΗΣ για την εργασία τους με τίτλο: «Μικτά περιβάλλοντα μάθησης, σε μαθήματα  Λογιστικής Εκπαίδευσης και οι επιρροές του φύλου».

2ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στις: ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΜΑΤΕΝΤΣΙΔΟΥ & ΔΗΜΗΤΡΑ ΨΕΥΤΟΓΙΑΝΝΗ, για την εργασία τους με τίτλο: «"There and Back Again: A Space Tale" – Ένα έργο eTwinning για τη σύγχρονη διαστημική εξερεύνηση, με συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό της ESA "Moon Camp Challenge 2022 – 2023"».

3ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στις: ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΛΕΚΑΡΑΚΟΥ, για την εργασία τους με τίτλο: «Όσο ζω ασκούμαι…».

3ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στις: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΜΑΡΙΑ ΦΡΟΥΝΤΑ, για την εργασία τους με τίτλο: «Ψηφιακός Γραμματισμός Υγείας και Πανεπιστήμιο».

3ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στους: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ & ΜΑΡΙΑ ΜΠΙΡΜΠΑ, για την εργασία τους με τίτλο: «Δυο σειρές μαργαριτάρια, σε δυο κόκκινα ντουβάρια».

3ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στις: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ & ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ, για την εργασία τους με τίτλο: «Ένα πρόγραμμα ERASMUS: SHEHAP “Πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης”».

3ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στους: ΕΥΘΥΜΙΑ ΜΟΥΡΑΤΗ & ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ, για την εργασία τους με τίτλο: «Η Αξιοποίηση της Ψηφιακής Αφήγησης στην Εκπαίδευση «Ιστορίες που τις είπε η πόλη»».

3ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στους: ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΑΡΜΠΑ & ΕΦΗ ΤΣΙΑΤΗΡΑ, για την εργασία τους με τίτλο: «Επαγγελματική Εξουθένωση Διευθυντών/-ντριών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

3ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στην: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΚΟΥΛΟΓΕΩΡΓΑ, για την εργασία της με τίτλο: «Παιχνίδι με Ευέλικτα Υλικά σε Πρώιμα Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα εμπνευσμένα από την Παιδαγωγική της Reggio Emilia».

 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας

 Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως το 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας αποτελεί –αναμφίβολα- τη μεγαλύτερη γιορτή της εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το πολύ υψηλό εκπαιδευτικό δυναμικό της Ελλάδας, που φαίνεται να πρωτοπορεί και να στέκεται αντάξιο των προσδοκιών κάθε Έλληνα πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, οι διαβεβαιώσεις της Οργανωτικής Επιτροπής, δια στόματος του Προέδρου της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.ΕΠ.Ε.Κ.) Δρ. Δημήτρη Κολοκοτρώνη, για τη συνεχή βελτίωση και την ενδεχόμενη διεύρυνση του Συνεδρίου σε Ευρωπαϊκό ή και Διεθνές επίπεδο, ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον και τις προσδοκίες του εκπαιδευτικού κόσμου!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλιοθήκη, βιβλία, ράφι, μελέτη, ανάγνωση
Σχολικές βιβλιοθήκες Δημοτικών Σχολείων: Εγκύκλιος για τη διεύρυνση του δικτύου
Δυνατότητα εγγραφής στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν τα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία που διαθέτουν αυτόνομο χώρο για τη...
Σχολικές βιβλιοθήκες Δημοτικών Σχολείων: Εγκύκλιος για τη διεύρυνση του δικτύου