ΔΙΠΑΕ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Tο ΔΙΠΑΕ χάνει μια ολόκληρη Σχολή, τη Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα την Καβάλα, δύο από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών που λειτουργούν στη Δράμα και δύο Τμήματα της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης

«Η αναγκαία ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας, ιδιαίτερα των περιφερειακών Πανεπιστημίων, δεν μπορεί να γίνει με τον "κανιβαλισμό" και την υποβάθμιση άλλων δημόσιων Πανεπιστημίων», τονίζει η Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης, σχετικά με την αναγγελία για μεταφορά επτά (7) Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) από την Καβάλα και τη Δράμα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

«Η ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων γίνεται μετά από δημόσιο και διαφανή διάλογο όλων των θεσμικών ακαδημαϊκών παραγόντων με την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, στον οποίο θα καταγραφούν και θα ιεραρχηθούν οι ανάγκες των Ιδρυμάτων σε ένα πλαίσιο γενναίας αύξησης των δημοσίων δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», καταλήγουν οι Πανεπιστημιακοί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά επτά (7) Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) από την Καβάλα και τη Δράμα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τα δημοσιεύματα αυτά έχουν ήδη επιβεβαιωθεί από τον ίδιο τον Πρύτανη του ΔΙΠΑΕ σε χθεσινή (30/10/2023) συνεδρίαση της Συγκλήτου και σήμερα ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ ότι κατατίθεται σχετικό σχέδιο νόμου από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή το ΔΙΠΑΕ χάνει μια ολόκληρη Σχολή, τη Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα την Καβάλα (με τρία Τμήματα: Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής), δύο από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών που λειτουργούν στη Δράμα (Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας) και δύο Τμήματα της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης που λειτουργούν στην Καβάλα (Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής).

Η Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι αντίθετη σε κάθε τέτοια προσπάθεια υποβάθμισης του ΔΙΠΑΕ με την αιτιολογία της ανάγκης αναβάθμισης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για αόριστους "εθνικούς λόγους". Η αναγκαία ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας, ιδιαίτερα των περιφερειακών Πανεπιστημίων, δεν μπορεί να γίνει με τον "κανιβαλισμό" και την υποβάθμιση άλλων δημόσιων Πανεπιστημίων.

Η ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων γίνεται μετά από δημόσιο και διαφανή διάλογο όλων των θεσμικών ακαδημαϊκών παραγόντων με την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, στον οποίο θα καταγραφούν και θα ιεραρχηθούν οι ανάγκες των Ιδρυμάτων σε ένα πλαίσιο γενναίας αύξησης των δημοσίων δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αναδρομικά έως 3.500 ευρώ και αυξήσεις συντάξεων: Ποιοι πληρώνονται

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη στην Ακαδημία Αθηνών
Υπουργείο Παιδείας: Έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού 500.000 ευρώ στην Ακαδημία Αθηνών
Κονδύλι 500.000 ευρώ από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης για κτιριακές παρεμβάσεις και εκσυγχρονισμό υποδομών
Υπουργείο Παιδείας: Έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού 500.000 ευρώ στην Ακαδημία Αθηνών
μαξίμου
Ανασχηματισμός: Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί στην κυβέρνηση – Όλα τα ονόματα
Σε ποιες θέσεις τοποθετούνται οι Γιώργος Κώτσηρας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Τάσος Χατζηβασιλείου και Μαριλένα Σούκουλη
Ανασχηματισμός: Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί στην κυβέρνηση – Όλα τα ονόματα
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΗΣ Δ.Π.Ε. ΑΡΤΑΣ
ΔΙ.Π.Ε. Άρτας: Εκδήλωση «Μνήμης και Ελπίδας» για τους μαθητές που χάθηκαν στον Άραχθο
Βραδιά μνήμης και συγκίνησης στο Παραποτάμιο Πάρκο Νεοχωρίου για τους μαθητές που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή
ΔΙ.Π.Ε. Άρτας: Εκδήλωση «Μνήμης και Ελπίδας» για τους μαθητές που χάθηκαν στον Άραχθο