Δίωξη του δάσκαλου Ηλία Σμήλιου: Σήμερα στις 2 μμ μεγάλη κινητοποίηση εκπαιδευτικών στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Σήμερα Τετάρτη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών για την απαράδεκτη και αδικαιολόγητη την πειθαρχική δίωξη του εκπαιδευτικού Ηλία Σμήλιου

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για την παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο του εκπαιδευτικού Ηλία Σμήλιου και μέλους του Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε.-Θ. για την πολιτική/συνδικαλιστική/κοινωνική του δράση, οργανώνουν σήμερα Τετάρτη 1 Νοέμβρη στις 2μ.μ. οι εκπαιδευτικοί.

ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης αλλά και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) - Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους στον δάσκαλο Ηλία Σμήλιο, που διώκεται, γιατί υπερασπίστηκε το δικαίωμα των συνανθρώπων του στο δικαίωμα της στέγης, συμμετέχοντας σε κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας από τα «κοράκια» των τραπεζών και των funds.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 16/10/23, στο περιθώριο μιας παρέμβασης του Ζ΄ Συλλόγου Π.Ε. στην Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης (για ένα σοβαρό θέμα σχολείου της περιοχή), η Διευθύντρια ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα αρνήθηκε να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα του σχολείου, στη συνέχεια παρέδωσε στο παρευρισκόμενο μέλος του Δ.Σ. του Ζ΄ Συλλόγου Π.Ε.   Ηλία Σμήλιο, την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πειθαρχική δίωξη στον Ηλία Σμήλιο ασκείται στην βάση των άρθρων του  ν. 3528/2007 (δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας) όπως έχουν τροποποιηθεί το 2012 και προβλέπουν  την «ανάρμοστη ή αναξιοπρεπή συμπεριφορά υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας».

Η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί το σύνηθες σαθρό επιχείρημα κάθε φορά που επιχειρείται η στοχοποίηση και η παραδειγματική τιμωρία  των «απείθαρχων». Το λάθος  που διέπραξε ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος δεν αφορά στο παιδαγωγικό και διδακτικό του έργο. Είναι απαραίτητο να επισημάνουμε πως η αρχική καταδικαστική απόφαση στο δικαστήριο -10 μήνες με τριετή αναστολή(!)- ήρθε παρά το γεγονός ότι στη δίκη αποδομήθηκε πλήρως το σαθρό κατηγορητήριο. Κανείς εξάλλου δεν εμφανίστηκε για να διεκδικήσει τα σπίτια που έμπαιναν σε πλειστηριασμό και άρα καμιά διαδικασία δεν διακόπηκε με παράνομη βία, όπως επιβεβαιώθηκε από όλους τους μάρτυρες.  Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως δεν πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση και καταδίκη, αλλά αντίθετα εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης στο πενταμελές Εφετείο.

Τίποτα από όλα αυτά όμως δε λήφθηκαν υπόψη από τη Διευθύντρια Π.Ε.  παρότι επισημάνθηκαν. Την ίδια στιγμή δεν λαμβάνεται υπόψη η σαφής πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθρου 107 του N. 4328/2007, όπως τροποποιήθηκε (ν. 4325/2015) και βρίσκεται σε ισχύ σήμερα: «Σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά ή αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή κατά την έννοια της περίπτωσης ε΄ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου η άσκηση συνδικαλιστικής, πολιτικής ή κοινωνικής δράσης.»

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στην διαπίστωση πως η συγκεκριμένη παραπομπή αποτελεί μια καθαρά πολιτική δίωξη. Μια δίωξη με πολλαπλά μηνύματα εκφοβισμού προς πάσα κατεύθυνση.

Οι εκπαιδευτικοί και ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος:

  • Θεωρούν απαράδεκτη και αδικαιολόγητη την πειθαρχική δίωξη του εκπαιδευτικού Ηλία Σμήλιου.
  • Καταγγέλλουν την Διευθύντρια Π.Ε. που ως μη όφειλε την άσκησε, ακολουθώντας άνωθεν εντολές.
  • Ζητά την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης παραπομπής στο πειθαρχικό που αποτελεί πολιτική δίωξη.
  • Δηλώνουν πως είναι απέναντι σε κάθε προσπάθεια να φιμωθεί και να τιμωρηθεί η αλληλεγγύη και η συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες.
  • Ζητούν την άμεση κατάργηση των απαράδεκτων διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, που στοχεύουν ξεκάθαρα στην κατατρομοκράτηση των δημόσιων υπαλλήλων και τη δίωξη κάθε φωνής που αντιστέκεται στην αντιλαϊκή πολιτική.
  • Υπερασπίζονται με όλες τους τις δυνάμεις τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα (παιδεία – υγεία -  στέγη) για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.
  • Στέκονται στο πλευρό όλων εκείνων που συνεχίζουν να αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια (όπως ο εκπαιδευτικός συνάδελφός τους) για τις ανάγκες των απλών ανθρώπων.

Στο πλαίσιο ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ μαζί με την ΕΔΟΘ  καλούν στην σημερινή κινητοποίηση (Τετάρτη 1/11) στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στις 14.00.

Παράλληλα δεκάδες ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ καθώς και άλλες εκπαιδευτικές συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα καταγγέλλουν τη μεθόδευση σε βάρος του δασκάλου Ηλία Σμήλιου και με ψηφίσματά τους ζητούν την απόσυρση της απαράδεκτης παραπομπής στο πειθαρχικό που αποτελεί πολιτική δίωξη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανατροπή! Ο νεκρός σε στύλο της ΔΕΗ ήταν ο πρώην δημοσιογράφος Απόστολος Φουρνατζόπουλος

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Γεροβασίλη γ
Γεροβασίλη για εκλογές-ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση του συνεδρίου είναι απολύτως σεβαστή
Τα πρώτα λόγια της Όλγας Γεροβασίλη μετά την ανακοίνωση της μη πραγματοποίησης εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ
Γεροβασίλη για εκλογές-ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση του συνεδρίου είναι απολύτως σεβαστή